Voorhoedeziekenhuis

Goede Zorg Proef Je: al gauw een gezond voedingsaanbod.

In december 2020 heeft Amsterdam UMC de intentieverklaring van het project Goede Zorg Proef Je! ondertekend. Hiermee is Amsterdam UMC een van de zogeheten voorhoedeziekenhuizen: ziekenhuizen die voorop lopen op het gebied van gezond eten en drinken en die de doelstellingen van het Nationaal Preventieakkoord versneld willen behalen.

Een van die doelstellingen uit dat akkoord is dat 50 procent van de ziekenhuizen in 2025 een gezond voedingsaanbod heeft voor patiënten, personeel en bezoekers en dat uiterlijk in 2030 alle ziekenhuizen dat hebben. Met de ondertekening van de intentieverklaring zet Amsterdam UMC zich in om deze doelstellingen al in de zomer van 2022 te behalen.

Ambitieus

Maarten Soeters, voorzitter van programma Zorg op het Bord, locatie AMC: ‘Het is een ambitieuze doelstelling die we onderschrijven. In 2020 konden we minder aan gezonde voeding doen dan we wilden. Corona eiste de aandacht op. Maar we gaan er nu weer tegenaan om het komende jaar grote stappen te zetten.’

Zorg op het Bord leidde op locatie AMC al tot een nieuw patiëntvoedingsconcept met meer eetmomenten en een uitgebreidere en eiwitrijke menukaart. Op locatie VUmc is het aantal eetmomenten uitgebreid naar zes en wordt medio 2022 de laatste stap in een nieuw patiëntvoedingsconcept geïmplementeerd door patiënten tot één uur voor levering een avondmaaltijd te laten kiezen. Onderwijs bracht een groter bewustzijn van het belang van gezonde voeding. En, omdat wij als wetenschappelijke instelling kennis opdoen, delen en implementeren, kunnen wij hierin innoveren. Maar gezonde voeding is net zo belangrijk voor medewerkers. Want zij moeten in een gezonde omgeving topzorg leveren en dus in onze restaurants en winkels verantwoorde producten kunnen kiezen. De komende jaren richt Amsterdam UMC zich nadrukkelijk op een gezonde werkomgeving. En op bezoekers. Zij moeten bij de verkooppunten in het ziekenhuis een gezonde keuze kunnen maken. Het streven is 80 procent gezond.

In de snackautomaten worden vooral gezonde producten aangeboden. En de health food wall op een van de centrale pleinen op locatie AMC krijgt mogelijk navolging op de OK en de SEH. Plekken waar mensen niet zomaar even weg kunnen. Angelique Klopman, programmamanager Zorg op het Bord locatie VUmc: ‘Op locatie VUmc hebben we een groot restaurant in eigen beheer. Daar gaan we onder andere steeds meer gezonde producten en maaltijden aanbieden aan onze medewerkers en bezoekers.’