Locatie VUmc
Bekijk hier onze menu's:
Eigen keuken
Locatie VUmc heeft als een van de weinige ziekenhuizen in Nederland een eigen centrale keuken. Onze gespecialiseerde koks bereiden hier dagelijks ruim 300 maaltijden voor opgenomen patiënten. In overleg met (onderzoeks-)diëtisten maken zij eiwitrijke en eiwit verrijkte recepten. Groot voordeel van onze eigen keuken is dat we de flexibiliteit hebben om de maaltijden op maat te maken voor de individuele patiënt. En we kunnen inspelen op de persoonlijke wens van de patiënt.
September 2021 is de verbouwing van de keuken gestart. De nieuwe keuken krijgt de modernste apparatuur en een gedeelte waar onder andere kooklessen worden gegeven aan patiënten, naasten en derden.
Verschillend eten voor verschillende patiëntgroepen
Sinds de fusie worden zorgafdelingen over beide locaties verdeeld. Het duurt nog een aantal jaar voordat alle afdelingen zijn heringedeeld.
- Op locatie VUmc komen bijvoorbeeld de afdelingen oncologie, hematologie, geriatrie en neurologie. Deze patiënten hebben vaak een veranderde smaak en verminderde eetlust. Door te vragen naar de persoonlijke smaakvoorkeur kunnen de koks het eten aanpassen op smaak. Dit noemen we smaaksturing.
- KNO (keel, neus en oor)-patiënten kampen vaak met kauw- en slikproblemen. Voor deze patiënten maken we voeding in verschillende consistenties . Alle koks hebben een training gevolgd die van belang is om te koken op consistenties.
- Voor patiënten met (een risico op) ondervoeding is het extra belangrijk dat zij voldoende eiwitten eten. Zij krijgen eiwitverrijkte voeding voor een beter spierbehoud.
Patiënt als regisseur
Met de invoering van het nieuwe voedingsconcept in 2022 krijgen patiënten meer regie over wat, wanneer, hoeveel, waar en met wie zij eten.
Wat
Er kan à la carte worden gegeten. Dit houdt in dat de patiënt de avondmaaltijd naar eigen wens kan samenstellen aan de hand van de menukaart. De menukaart wisselt bovendien ieder seizoen.
Wanneer
Nu bestellen = binnen één uur eten. Je weet ’s ochtends immers nog niet waar je ’s avonds trek in hebt. Zeker als je ziek bent.
Hoeveel
Er zijn zes eetmomenten per dag. Naast het ontbijt, de lunch en de avondmaaltijd biedt de voedingsassistent twee keer per dag een – meestal eiwitrijk – tussendoortje aan en een toetje. Dit is begin 2021 al ingevoerd. De meeste patiënten hebben geen trek in drie grotere maaltijden. En door meer verspreid over de dag te eten, kom je makkelijker aan de benodigde eiwitten. Patiënten kunnen van avondmaaltijdcomponenten meer of minder bestellen
Waar
´Verandering van spijs doet eten´. Met behulp van onze fysiotherapeuten zorgen we ervoor dat patiënten zoveel mogelijk uit bed eten. Niet alleen bewegen ze hierdoor meer, ook wordt de eetlust meer gestimuleerd dan in een ziekenhuisbed.
Met wie
Bezoek kan (tegen betaling) mee-eten. Samen eten is gezelliger, waardoor patiënten meer gestimuleerd worden om te eten.
Voorbereidingen
De voorbereidingen voor de invoering van het voedingsconcept (begin 2022) zijn al in volle gang:
- De keuken wordt verbouwd met de meest moderne apparatuur. Ook kunnen patiënten en mantelzorgers daar kookles krijgen, zodat ze ook tijdens het herstel thuis lekkere, eiwitrijke voeding kunnen bereiden die het beste bij hun ziektebeeld past;
- Onze diëtisten en koks werken aan een Zorg op het Bord-boek. Het boek bevat adviezen over voeding vóór en na ziekenhuisopname en smaakvolle recepten die bij verschillende ziektebeelden passen.
- Op een aantal afdelingen testen we nieuwe logistieke processen en onderzoeken we wat patiënten van de nieuwe eiwitrijke tussendoortjes vinden.
- We ontwikkelen een goede methodiek om de eiwitinname van patiënten te meten.
- En natuurlijk moeten voedingsassistenten, verpleegkundigen en artsen de juiste kennis over voeding opdoen, gericht op de patiëntpopulatie van de afdeling waar ze werken.