Second opinion locatie AMC

Wilt u advies van een andere arts over uw diagnose of behandeling? Zo’n advies of tweede mening wordt second opinion genoemd. Soms kan het nuttig zijn met een expert te overleggen bij wie u niet in behandeling bent. Bijvoorbeeld als u een keuze moet maken uit verschillende behandelingen. Of als u twijfelt over een operatie die uw specialist voorstelt. Daarom bestaat er de mogelijkheid tot een second opinion.

Ook als u bij een ander ziekenhuis onder behandeling bent, kunt u bij ons een second opinion aanvragen. Dat kan u helpen om meer informatie en een frisse blik op de feiten te krijgen. Ook kunt u zo een weloverwogen beslissing nemen over uw behandeling. En u bent niet de enige: ieder jaar komen honderden mensen bij ons voor een second opinion.

Second opinion betekent geen wantrouwen

De medisch specialist aan wie u een second opinion vraagt, geeft advies. Hij neemt de behandeling niet over. Een second opinion betekent voor uw eigen arts dus niet dat u hem of haar niet vertrouwt. Het betekent wel dat u goed wilt nadenken over uw behandeling. Uw behandelend arts kan zelf ook voorstellen om de mening van een andere arts te vragen.

Samen met uw behandelend arts

Voor het vragen van een second opinion is het prettig als uw behandelend arts meewerkt. Dit is niet noodzakelijk. Ook uw huisarts kan bemiddelen bij het krijgen van een second opinion. Om u een second opinion te geven, hebben wij uw medisch dossier nodig. Uw medisch dossier kunt u opvragen bij de arts die u nu behandelt. Ook hebben wij een verwijsbrief nodig van uw huisarts of medisch specialist. Wij raden u aan - voordat u een second opinion aanvraagt - om bij uw ziektekostenverzekeraar te informeren of zij een second opinion vergoeden. 

Hoe vraag ik een second opinion aan?

De aanvraag voor een second opinion kan bij ons worden gedaan door uw behandelend arts of door uw huisarts.