Opname en behandeling Emma Kinderziekenhuis

Het Emma Kinderziekenhuis Amsterdam UMC, locatie AMC is met behulp van ouders en kinderen ontworpen. Het is natuurlijk een plek waar u liever niet wilt zijn, maar waar we wel hebben geprobeerd om het toch zo fijn mogelijk te maken. 

Het belangrijkste hier is het krijgen van de beste behandeling voor uw kind. Met ons team van gespecialiseerde verpleegkundigen, artsen en andere betrokkenen doen we daar ons best voor. Ook u en uw kind spelen daarin een belangrijke rol. We betrekken u zoveel mogelijk bij de zorg en behandeling.

Door de coronamaatregelen zijn er nu veel minder kinderactiviteiten en zullen u en uw kind meer op de kamer verblijven. Op de iPad aan het bed staan leuke games, gratis Netflix, Emma TV, nieuwskanalen en nog veel meer!

Ondanks de vervelende reden dat u hier bent, wens ik u en uw kind een zo aangenaam mogelijk verblijf toe.  

Prof. dr. Hans van Goudoever Hoofd Emma Kinderziekenhuis Amsterdam UMC

Lees ook

Wegwijs en bezoek

Hieronder leggen we uit hoe het Emma is opgebouwd, hoe de bewegwijzering werkt, waar u kunt parkeren, bij wie en waar u terecht kunt met vragen en waar gelogeerd kan worden.

Het Emma bestaat uit zeven verpleegafdelingen. Elke afdeling is herkenbaar aan een icoon, dat in het Emma ook als bewegwijzering dient (op de vloeren en bij de liften).

In het Emma zijn de volgende kinderafdelingen:

Plattegrond Emma Kinderziekenhuis

Parkeren

Ouders van patiënten kunnen de auto tegen betaling parkeren in de parkeergarage P2 of parkeerterrein P3 (route en parkeren ) Bij langdurig verblijf kunt u een parkeertkaart kopen bij de receptie ziekenhuisingang vanaf de parkeergarage P2. De kaart kost 30 euro en geeft toegang voor 2 weken.

Badge

De verpleegafdelingen zijn voorzien van badgedeuren in verband met de veiligheid. Hierdoor is de afdeling in de avond en nacht alleen met een badge toegankelijk. Bij opname van uw kind ontvangt u een badge. Wilt u zelf uw bezoek via de badgedeur binnen laten, zodat de deurbel niet gebruikt hoeft te worden.

Winkels en restaurants

Naast een restaurant in het Emma, zijn er op de begane grond van het AMC diverse restaurants en winkels zoals een boekhandel, drogist, postkantoor met cadeaushop en een kapsalon. Kijk voor meer informatie bij voorzieningen in het AMC. Door de coronamaatregelen zijn sommige voorzieningen misschien aangepast.

Bezoek

Ouders, broers en zussen mogen op bezoek komen. Kijk voor het actuele bezoekbeleid bij de algemene coronamaatregelen

Openbaar toilet

Voor bezoekers is er een openbaar toilet tegenover de G8 liften.

Roken

Roken in het AMC en op het AMC terrein is verboden.

Blijven slapen

Alle kamers in het Emma zijn voorzien van een slaapbank of slaapstoel. Er kan bij uw kind één ouder blijven slapen.

Ronald McDonald Huis

Naast het ziekenhuis staat het Ronald McDonald Huis Emma Amsterdam, een familieverblijf voor ouders, broertjes en zusjes van kinderen die zijn opgenomen in het Emma. Op de verpleegafdeling kunt u als ouder(s) vanaf de dag van opname een logeerkamer aanvragen.

Aan het logeren in het Ronald McDonald Huis zijn kosten verbonden. De route vanuit het ziekenhuis naar het Ronald Mc Donald Huis loopt via de Eerste Hulp (volg buiten de blauwe lijn).

Bij wie kan ik terecht met vragen?

Voor praktische vragen kunt u terecht bij de afdelingssecretaresse aan de balie op de verpleegafdeling. Voor medische of verpleegkundige vragen kunt u de behandelend arts of de verpleegkundige benaderen. Voor vragen over begeleiding en activiteiten kunt u terecht bij de medisch pedagogisch zorgverlener op de afdeling. Het floormanagement van de afdeling is verantwoordelijk voor schoonmaak, voeding en overige dienstverlening rondom het bed en op de afdeling. Hiervoor kunt u de voedingsassistente benaderen.  

Spelen en leren

School

Bij langere of regelmatige opname kan uw kind in het ziekenhuis naar school. De onderwijskrachten (consulenten van de Educatieve Voorziening) bieden onderwijsondersteuning of geven les aan bed of in het leslokaal. Er zijn twee klassen op G8, één voor basisonderwijs en één voor voortgezet onderwijs. De duur van een les varieert van 10 minuten tot ruim een uur per dag. De consulenten werken zoveel mogelijk samen met de school van uw kind. www.educatievevoorzieningamsterdam.nl

Emma Infotheek

De Emma Infotheek is het informatiecentrum voor kinderen en hun familie. Hier is informatie op te vragen voor bijvoorbeeld een spreekbeurt (over de ziekte, de behandeling of het lichaam). Kinderen kunnen via de Emma Infotheek een spreekbeurtkoffer en modellen van organen lenen. Op dit moment is de Infotheek alleen per mail te bereiken: emmainfotheek@amsterdamumc.nl

Instructieruimte

In de instructieruimte kunnen verpleegkundige handelingen geleerd worden, zodat ouders thuis met vertrouwen de verzorging kunnen voortzetten. Een verpleegkundige geeft training en ondersteuning. Deze instructieruimte is achter de Emma Infotheek op G8.

Sport en spelen
Door de coronamaatregelen kan er nu alleen op de kamer gespeeld worden. U kunt de pedagogisch medewerker om tips vragen. Ieder kind heeft een eigen Ipad bij het bed waar leuke spelletjes en afleiding op staan. We hopen over niet al te lange tijd de kinderactiviteiten weer te kunnen gaan organiseren.

Eten en drinken in het Emma

Ook bij ziekte is het belangrijk goed te blijven eten en drinken. De voedingsassistent kan hier alles over vertellen en de juiste voeding adviseren. Het is bijvoorbeeld heel erg belangrijk om voeding te kiezen waar veel eiwitten in zitten. Eiwitten zijn goed voor het herstel. De arts geeft aan de voedingsassistent door of er wel of niet gegeten mag worden en of er een speciaal dieet of allergie bekend is.

Tijdens de eerste kennismaking met de voedingsassistent wordt het menuboekje gegeven. Hierin staat informatie over de tijden waarop de voedingsassistent langskomt en welk eten en drinken er gekozen kan worden voor ontbijt, lunch, diner of tussendoor.

Restaurant op G8

Op dit moment is er alleen een afhaalservice bij het restaurant op G8. De maaltijden en gerechten kunnen op de kamer gegeten worden, op het terras kunt u wachten op uw bestelling. De openingstijden zijn tijdelijk aangepast en staan bij het buffet en in de menukaart. Zie hier de menukaart:

Ontbijt voor ouders

Voor de ouder die blijft slapen, is er een gratis ontbijt, bestaande uit twee boterhammen met beleg en thee of koffie. Tegen betaling kan een extra ontbijt of een luxe ontbijt besteld worden. Een luxe ontbijt is een standaard ontbijt plus een glas sinaasappelsap, een gekookt ei en een stuk fruit. Op alle afdelingen staat een koffiemachine waar de dranken gratis zijn.

Ideeënbus voor maaltijden

Op het Terras nabij het buffet / keuken hangt een ideeënbus voor suggesties over eten en drinken.

Op de kamer

De kamers hebben de volgende faciliteiten:

Bedbank en beddengoed

De bank kunt u uitklappen tot een bed door de hendel onder de bank naar u toe te trekken. In de kast vindt u schoon beddengoed, zodat u zelf uw bed kunt opmaken. Wilt u het bed na het slapen inklappen en beddengoed opruimen in de kast.

Badkamer

In de kamer is een badkamer met douche en een toilet. In de kast zijn handdoeken en washandjes beschikbaar voor u en uw kind. Op de meeste afdelingen is een ligbad aanwezig. Na overleg met de verpleegkundige kunnen u en uw kind hiervan gebruik maken.

Kluisje

Elke patiëntenkamer is voorzien van een kluisje. Het is raadzaam uw waardevolle spullen hierin op te bergen. De afdelingssecretaresse of de verpleegkundige kan u vertellen hoe de kluis werkt.

Licht

Voor de sfeer kunt u de lamp boven het bed van uw kind in diverse kleuren en op verschillende standen instellen.

Magneetbord

Ophangen van kaarten en posters mag uitsluitend met magneten op het magneetbord. Wij vragen u geen plakband te gebruiken in verband met beschadigingen.

Multimedia / Emma TV

Boven het bed hangt een iPad  met leuke apps, gratis netflix en het interne kanaal van Emma TV. Gebruik van de iPad is gratis.

Schoonmaak

De kamer wordt dagelijks schoongemaakt door de schoonmaakmedewerker. Graag uw spullen zoveel mogelijk opbergen, zodat de medewerker voldoende ruimte heeft om schoon te maken.

Geestelijke verzorging

Geestelijke verzorging is er voor iedereen, ongeacht geloofs- of levensovertuiging. De geestelijke verzorgers vormen een team met een diverse levensbeschouwelijke achtergrond. Er zijn protestantse predikanten, islamitische geestelijk verzorgers, een katholiek geestelijke verzorger en een humanistische raadsvrouw. Het AMC heeft een Stiltecentrum, dat zich bevindt op de begane grond tussen de twee ziekenhuispleinen. Heeft u behoefte aan een gesprek, dan kunt u via de verpleegkundige - of rechtstreeks -contact opnemen met de dienst. Geestelijke verzorging: Tel: 020-5663425

geestelijkeverzorging@amsterdamumc.nl

Snoezelkamer

U kunt met uw kind naar de snoezelkamer gaan en lekker ontspannen op een warm waterbed, luisteren naar mooie muziek en kijken naar alle kleine lichtjes. Deze kamer bevindt zich op G8, richting de Psychosociale afdeling. De sleutel is bij de afdelingssecretaresse verkrijgbaar.

Tuin

Nabij parkeergarage P2 is een open toegankelijke tuin met zitjes, er is ook een groot schaakbord.

Buiten spelen

Op het terrein naast het Ronald McDonald Huis  (richting metro en trein) is een speeltuin en tuin met bloemen en planten. Als u met uw kind daarheen wilt, dan dient u dit eerst aan de verpleegkundige te vragen. Kinderen en jongeren mogen hier alleen heen onder begeleiding van de ouder(s). De route er naar toe  loopt via de Eerste Hulp (volg buiten de blauwe lijn).

Fitness voor ouders

Het Sportcentrum ASC is gehuisvest op het AMC terrein. U mag gratis gebruik maken van alle fitnessfaciliteiten. Bij de receptie van de hoofdingang bij parkeergarage P2 van het AMC kunt u een Emma Sportpas ophalen en na afloop weer inleveren. U kunt daar ook de weg naar het Sportcentrum vragen. Openingstijden: maandag tot en met vrijdag van 10:00-20:00 uur. Op feestdagen en tijdens vakantieperiodes zijn de openingstijden en het lesrooster aangepast. U moet eerst reserveren via Tel: 020-5663223

Stichting Steun Emma

Veel van de voorzieningen voor kinderen en ouders in het Emma zijn mogelijk dankzij Stichting Steun Emma. Deze stichting werft niet alleen geld voor goede faciliteiten voor kind en ouder, maar ook voor zorgvernieuwing, wetenschappelijk onderzoek en psychosociale zorg. Het ziekenhuis en de overheid hebben hier onvoldoende middelen voor. Helpt u mee? Kom ook in actie of doneer via www.steunemma.nl

Emma in de media

In het Emma werken we regelmatig mee aan publiciteit in de vorm van Emma Boekjes en sociale media. Op deze manier laten we aan de buitenwereld zien wat we in het ziekenhuis doen, welke nieuwe ontwikkelingen er zijn en wat het voor kinderen betekent om ziek te zijn of als ouder om een ziek kind te hebben. Ook voor onze fondsenwerving is het belangrijk om dit te tonen. Zo kunnen we geld werven voor nog betere voorzieningen en wetenschappelijk onderzoek. We vragen u altijd eerst of u en uw kind hieraan willen mee werken. Dit is geheel vrijwillig. Wilt u meewerken, dan vragen we u om een toestemmingsformulier te ondertekenen.

Contact

Bezoekadres

Emma Kinderziekenhuis Amsterdam UMC, locatie AMC Meibergdreef  9, 1105 AZ Amsterdam

Postadres

Emma Kinderziekenhuis Amsterdam UMC, locatie AMC postbus 22660 1100 DD Amsterdam

Post kan verstuurd worden onder vermelding van naam kind, afdeling en kamernummer.

Telefooncentrale AMC

Telefoon: 020-5669111

Afsprakenbureau Kinderpoliklinieken

Telefoon: 020-5668000

Websites van het Emma

www.emmakids.nl voor kinderen, jongeren en ouders

www.amsterdamumc.nl/kind voor ouders

www.steunemma.nl voor vrienden van het Emma

Sociale media

Volg het Emma ook op Twitter en Facebook en Instagram #steun emma 

Colofon: Oktober 2020 Emma Kinderziekenhuis en Patiënte services, Amsterdam UMC

Wijzigingen doorgeven aan:  emma@amsterdamumc.nl

Lees ook