Goede voeding en herstel

Goede voeding is belangrijk voor uw herstel. Om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen is het belangrijk dat u voldoende en gevarieerd eet. Dit is makkelijk gezegd dan gedaan.

Patiënten in het ziekenhuis hebben meestal niet zo’n trek, en misschien heeft u ook niet op elk moment zin om te eten. Daarom zorgen wij ervoor dat u op ieder moment van de dag kunt kiezen uit een gevarieerd aanbod aan lekker eten en drinken. Kies vooral waar u trek in heeft en zorg dat u voldoende eiwitten eet.

Ziek zijn vraagt veel van uw lichaam. Eiwitten zijn belangrijke voedingsstoffen bij ziekte en herstel. Eiwitten zorgen dat uw spieren zo sterk mogelijk blijven. Uw lichaam kan geen eiwitten bewaren. Eet daarom elke dag voldoende eiwitten. Als u in het ziekenhuis ligt én als u thuis herstelt.

Waar zitten veel eiwitten in?

Vis, vlees, zuivel (bijvoorbeeld kaas, melk, yoghurt of kwark), ei, noten, peulvruchten en vleesvervangers (bijvoorbeeld quorn of tofu) hebben veel eiwitten. Deze producten zijn daarom een goede keuze.

Hoeveel eiwitten heeft u nodig?

Hoeveel eiwitten u per dag nodig heeft, hangt af van uw lichaamsgewicht en van uw gezondheid. Een gezonde volwassene heeft per dag 0,8 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht nodig.

In het ziekenhuis én als u thuis herstelt, heeft u elke dag minimaal 1,2 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht nodig. Meer is ook goed. Hierop zijn een paar uitzonderingen, zoals als de nieren niet goed werken, of bij ernstig over- of ondergewicht. De diëtist vertelt dan hoeveel gram eiwitten u per dag nodig heeft.

Avondmaaltijd

Eiwitten zijn belangrijk voor het herstel. De maaltijden op onze dinerkaart bestaan uit minimaal 20 gram eiwitten per maaltijd. Verder houden wij bij de samenstelling van ons menu rekening met zoveel mogelijk smaakvoorkeuren en de richtlijnen goede voeding. Een maaltijd bestaat uit 150 gram groente, dit is 75% van de aanbevolen hoeveelheid groente per dag. Als u bij de lunch of tussendoor nog wat snoeptomaatjes eet krijgt u voldoende groente binnen.

Ook duurzaamheid is belangrijk, daarom kiezen wij er bewust voor u dagelijks niet alleen dierlijke eiwitbronnen aan te bieden maar ook plantaardige eiwitbronnen. Deze ingrediënten zijn wat onbekender, daar vertellen wij u graag meer over zodat u weet wat wij op u bord serveren.  

De gehaktschijf van rund, varken en veldbonen,

100% van Nederlandse bodem

De gehaktschijf is nostalgie doorregen met duurzaamheid. De basis voor deze gehaktschijf is het vlees van kruidenvarkens uit het Friese Gaasterland en zogenaamde ‘dubbeldoel-koeien’, aangevuld met het meel van veldbonen. 100% van Nederlandse bodem en het gerecht bevat minder vlees.

Een ‘dubbeldoel-koe’ is een duurzame all round koe, die zowel voor haar melk als voor haar vlees gehouden wordt. Tijdens haar leven eet ze met name gras en nagenoeg geen krachtvoer, zoals haar hoogproductieve zussen. Hierdoor heeft een ‘dubbeldoel-koe’ een kleinere Footprint*. Deze gehaktschijf is behalve lekker, dus duurzamer dan de reguliere gehaktbal.

Foodmiles

De afstand die producten afleggen van grond tot mond.

Foodprint

De menselijke belasting op de natuurlijke omgeving weer te geven.

*Essentiele aminozuren

Eiwitten zijn opgebouwd uit bouwstenen: aminozuren. Negen van al die aminozuren kan je alleen uit eten en drinken halen. De zogenaamde ‘essentiële aminozuren’.

Vegetarische saté van Beeter

De vegetarische saté is gemaakt van Beeter. Beeter is een plantaardige vleesvervanger, die qua bite en uiterlijk het meest weg heeft van kipstukjes. De basis van Beeter is niet gemanipuleerde soja. Soja is een peulvrucht en dus van nature rijk aan eiwit. Het eiwit van soja komt qua samenstelling dicht in de buurt van dat van vlees. Het bevat bijna alle essentiële aminozuren*.

Goulash en ketjapschotel van lupine

Lupine is een plant met kleurrijke blauwe, gele en witte bloemtrossen. Lupines werden vroeger vaak gebruikt, om de bodemkwaliteit van tuinen te verbeteren. Tegenwoordig is lupine erg in trek als vleesvervanger. Van het lupinemeel wordt een plantaardig neutraal smakend basisingrediënt gemaakt dat goed gebruikt kan worden in hartige gerechten. Het bevat alle essentiële aminozuren* en weinig vet. Europa heeft het ideale klimaat voor Lupines, dus ze zijn met weinig foodmiles te halen. Omdat gerechten met lupine iets minder eiwitten bevatten dan gerechten met bijvoorbeeld kip of vlees voegen we als menusuggestie eiwitrijkere groenten toe aan dit menu, zoals broccoli en doperwten.

Indiase curryschotel van Beeter en linzen

De Indiase curryschotel heeft soja en linzen als eiwitbron.

Linzen zijn de zaden van een linzenplant en lid van de peulvruchtenfamilie. Het uiterlijk van linzen doet denken aan een lens en dat dachten onze voorouders ook. De Latijnse naam voor linzen is: Lens culinaris.

Er zijn bruine, zwarte, groene, gele en oranje linzen. Linzen zijn uitermate geschikt om een voedzame soep of stoofschotel mee te maken. Linzen zijn rijk aan eiwit, complexe (langzame) koolhydraten en voedingsvezels. Daarnaast leveren ze ijzer, zink en B-vitamines.

Rode linzen zitten ook in onze tomatensoep, die we die wij als lunchgerecht op het menu hebben staan. Hiermee kunnen wij de soep net iets eiwitrijker maken.

Chili sin carne met Quorn

Quorn gebruiken we in het menu chili sin carne. Een heerlijk menu wat eveneens een echte ‘groentebom’ is omdat de basis uit bruine bonen, tomaten, paprika’s en ui bestaat. Deze groentemix is aangevuld met quorn, een mycoproteïne of met een eenvoudiger woord schimmeleiwit op plantaardige basis.

Het is een duurzame vleesvervanger, die laag is in verzadigd vet en rijk aan vezels. Het wordt op dezelfde wijze bereid als yoghurt, bier en brood. Een fermentatieproces maakt van een klein beetje mycoproteïne een grote hoeveelheid deeg, waar het uiteindelijke Quorn van gemaakt wordt. Het eiwit van Quorn heeft een hoge eiwitkwaliteit.