Smaakstudio

Vanaf medio 2023 beschikt Amsterdam UMC over een Smaakstudio op locatie VUmc. De Smaakstudio van Amsterdam UMC is dé plek in het ziekenhuis voor ondersteuning van patiënten en naasten op het gebied van voeding! Dit is uniek in Nederland.

Patiënten hebben door hun ziekte of behandeling klachten bij eten drinken. Om deze patiënten te helpen, maar ook hun familie of mantelzorgers maken wij de Smaakstudio. De patiënten kunnen hier samen met familie, mantelzorgers of zorgprofessional terecht voor inspiratie en kennis. Denk hierbij aan praktische tips bij kauw- en slikproblemen, misselijkheid, smaakverandering of diarree. De Smaakstudio is ook de plek om maar vooral te leren hoe je zelf je eten en drinken aan passen. Dit komt aan bod in workshops.

Smaakverandering

Drie van de vier patiënten met kanker krijgen last van smaakverandering en smaakverlies. Doordat je smaak verandert, kun je minder trek in eten hebben. Waardoor je minder eet en afvalt zonder dat je het wil. Terwijl je gewicht en conditie juist heel belangrijk zijn bij ziekte en herstel. Daarnaast beïnvloedt smaak je kwaliteit van leven voor, tijdens en na een behandeling tegen kanker. En ook – of misschien wel juist – als je niet meer beter wordt, dan is kwaliteit van leven zo belangrijk.  

“Artsen zijn zich vaak niet bewust van de negatieve gevolgen van smaakverandering op de kwaliteit van leven.” 
Lia van Zuylen, internist-oncoloog en hoogleraar klinische palliatieve zorg

Smaaksturing

Om ervoor te zorgen dat je toch smaakvol kunt eten, adviseren we jou bij Amsterdam UMC op individueel niveau over smaaksturing. Smaaksturing betekent, dat we onderzoeken wat je nog wél kunt proeven, wat nog wél lekker smaakt. Dan laten we die smaken sterker naar voren komen in het eten. Denk bijvoorbeeld aan wat honing (zoet) of vers fruit (friszuur) door de kwark, afhankelijk van jouw smaakvoorkeuren. 

Eten afgestemd op persoonlijke voorkeuren

Smaaksturing heeft het meeste effect, als het goed wordt afgestemd op je persoonlijke smaakvoorkeuren. Houd je niet van koriander? Dan zullen we dat niet in je gerecht adviseren. Mag je weinig zout eten? Dan houden we daar rekening mee. Ben je vegetariër of veganist? We zoeken samen naar oplossingen die passen in jouw eetpatroon.  

“Door onze mooie samenwerking met meerdere experts op het gebied van smaakverandering, kunnen we de patiënt iets unieks aanbieden”.
Kelly Silverio Alonso-Duin, diëtist-specialist oncologie 

Smaakbeleving

Ook als je de basissmaken (zoet, zout, zuur, bitter en umami) niet of nauwelijks proeft, kunnen we je helpen. Een goede beleving van smaak kun je ook proberen te versterken door geuren, structuren of prikkelingen toe te voegen. Denk daarbij aan knoflookolie, croutons of peper. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos. Onze koks op locatie VUmc en in het Emma Kinderziekenhuis (locatie AMC) hebben een opleiding in smaaksturing gehad. Na de opening van de Smaakstudio zullen ze daar regelmatig workshops over smaaksturing geven. Daar krijg je persoonlijk advies en leer je gerechten aanpassen naar je eigen smaakvoorkeuren.   

“Vet zou je ook een smaak kunnen noemen en heeft een belangrijke rol bij het mondgevoel. Mayonaise door je nasi, het klinkt wat gek, maar kan wel degelijk een positief effect hebben op je smaakbeleving.”
Ramon Kinneging, chef-kok gespecialiseerd in smaaksturing

 

Thuis aan de slag met smaaksturing

Totdat de Smaakstudio geopend is, kun je zelf thuis ook aan de slag gaan met smaaksturing. Wij raden voedingenkankerinfo.nl/smaak aan. Hier lees je interviews met koks, volg je een stappenplan smaaksturing en vind je recepten bij smaakverandering. Of download de flyer met basisinformatie. Voor persoonlijk voedingsadvies, ook over smaakverandering, kun je terecht bij een diëtist in het ziekenhuis of in je eigen buurt. Kijk op www.verwijsgidskanker.nl voor diëtisten gespecialiseerd in kanker.