Amsterdam UMC Multidisciplinair Lymeziekte Centrum: Toegewijde Zorg en Innovatief Onderzoek

Uw huisarts of medisch specialist heeft u verwezen naar het Amsterdam UMC Multidisciplinair Lymeziekte Centrum (AMLC) en de verwijzing is gehonoreerd. Wat kunt u verwachten? Het Amsterdam UMC heeft een lange traditie als het gaat om zorg voor patienten met Lymeziekte en gerelateerd onderzoek. Het AMLC - een door het Ministerie van VWS erkend expertisecentrum - staat bekend om zijn toewijding aan de zorg voor patiënten met een verdenking op Lymeziekte en andere door teken overdraagbare aandoeningen. Dit centrum, opgericht door Prof. Dr. Joppe Hovius, is een samenwerkingsverband tussen diverse afdelingen zoals Infectieziekten, Kinderinfectieziekten, Neurologie, Dermatologie, Reumatologie en de Medische Microbiologie,. Deze multidisciplinaire aanpak is cruciaal, gezien de ziekte van Lyme verschillende organen kan aantasten, zoals ook blijkt uit ons eigen en internationaal onderzoek. Ons multidisciplinaire zorgteam (zie tabel hieronder) bestaat uit deskundige artsen die waar nodig nauw samenwerken om de beste zorg te bieden aan onze patiënten.

Patiëntenzorg en klinisch onderzoek

Bij het AMLC richten we ons niet alleen op patiëntenzorg, maar ook op onderzoek om Lymeziekte beter te begrijpen en te bestrijden. Een eerdere studie van Dr. Jeroen Coumou over de eerste 200 patiënten van het AMLC heeft waardevolle eerste inzichten opgeleverd. Deze studie toonde aan dat een deel van de van Lymeziekte verdachte patienten daadwerkelijk Lymeziekte had, een deel klachten had na eerder behandelde Lymeziekte en een aanzienlijk deel uiteindelijk een andere diagnose kreeg waarvoor een andere behandeling nodig was. Momenteel loopt er een onderzoek naar een grote groep AMLC patienten (2000) waarbij we dit verder onderzoeken. Tevens vragen we sinds 2021 aan elke patient die de Lymepoli’s van Amsterdam UMC en het Radboudumc of ze willen deelnemen aan de gezamenlijke biobank en patientenregistratie. Deze biobank zal van onschatbare waarde blijken voor toekomstig onderzoek. Voor een overzicht van andere studies van het AMLC zie hier.

Patiënttevredenheid

Ook patientervaringen en -tevredenheid is een kernfocus van het AMLC. Uit een anonieme enquête onder onze patiënten in 2014 bleek een gemiddelde tevredenheidsscore van 8,5 op een schaal van 10. Een vergelijkbare score, gebaseerd op de zogeheten patiënten evaluatie meting (PEM) die wordt voorgelegd aan alle patienten die onze Lymepoli’s bezoeken, werd behaald in 2020. Ook bleek er uit deze metingen dat er behoefte was aan ondersteuning voor mensen die door hun klachten problemen ervaren op hun werk, en aan een vast aanspreekpunt als er sprake is van langere (na)zorg. In reactie hierop is in 2021 een verpleegkundig specialist toegevoegd aan ons team en kunnen we, op indicatie, arbogeneeskundige zorg aanbieden. Wij blijven onze zorg aan passen en proberen deze te verbeteren.

Samenwerking

Het AMLC werkt samen met vele (inter)nationale partners. Sinds 2017 werken het Radboudumc, Amsterdam UMC, RIVM en de Lymevereniging samen in het Nationaal Lymeziekte-expertisecentrum (NLe) aan optimale diagnostiek en behandeling van patiënten met lymeziekte . De inzet van dit virtuele samenwerkingsverband is om dat gezamenlijk en met alle partijen te doen, gebaseerd op de laatste, gedegen wetenschappelijke en medische inzichten. Momenteel worden vanuit het NLe nieuwe onderzoeken voorbereid.

Het multidisciplinary (zorg) team

In het Amsterdam UMC Multidisciplinair Lyme borreliosis Centrum werken onderstaande artsen van deelnemende disciplines nauw samen met de artsen van de Lymepoli.

Beek van de D. (Prof. Dr.) Inwendige geneeskunde - Afdeling Neurologie (gespecialiseerd in Infectieziekten van het CZS (Centrale Zenuwstelsel)
Brouwer M.C. (Dr.) Inwendige geneeskunde - Afdeling Neurologie (gespecialiseerd in Infectieziekten van het CZS)
Tas Prof. S.W. (Dr.) Inwendige geneeskunde - Afdeling Reumatologie
Vries de H.J.C. (Prof. Dr.) Inwendige geneeskunde - Dermatologie - Afdeling Huidziekten
Starink M.V. (Dr.) Inwendige Specialismen – Dermatologie - Afdeling Huidziekten
Jong de M.D. (Prof. Dr.) Laboratoria - Med. Microbiologie & Infectiepreventie - Algemeen MMI
Dam van A.P. (Dr.) Laboratoria - Medische Microbiologie en Infectiepreventie - MMI Kliniek Laboratoria - MMI Speciële bacteriologische techn.
Boele van Hensbroek M. (Prof. Dr.) Vrouw-Kindcentrum - Kindergeneeskunde – Algemene Pediatrie
Maas J.J. (Dr.) HA-geneeskunde & Public Health - Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid - NCvB