TICK ME staat voor The uninfected Ixodes scapularis human TIck Challenge Model. Dit is een onderzoek dat kijkt naar de afweerreactie van het menselijk lichaam gericht tegen teken.

Het betreft een onderzoek dat wordt uitgevoerd door het Amsterdam UMC met gezonde vrijwilligers als deelnemers. Heeft u interesse in deelname? Zie hieronder de informatie voor deelnemers.
Indien u aanvullende vragen heeft of u eventueel zou willen deelnemen, kunt u onderstaand contactformulier invullen. Eén van de (arts)onderzoekers zal contact met u opnemen.

Achtergrond van het onderzoek

Op het noordelijk halfrond zijn zogeheten Ixodes teken veel voorkomende verspreiders van ziekteverwekkers. In Europa zijn dat voornamelijk schapenteken (Ixodes ricinus) en in de Verenigde Staten voornamelijk hertenteken (Ixodes scapularis). Met het blote oog zijn deze twee nauwelijks van elkaar te onderscheiden. De bekendste en meest voorkomende ziekteverwekker die deze teken bij zich kunnen dragen is de Borrelia burgdorferi bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Naast deze bacterie zijn er echter ook nog andere ziekteverwekkers die door teken overgedragen kunnen worden. Het aantal teken neemt de laatste tientallen jaren flink toe en daarmee ook het optreden van tekenbeten en tekenbeetziekten. Momenteel bestaat er geen effectieve manier om de verschillende tekenbeetziekten te voorkomen.

Uit verschillende soorten onderzoeken bestaan er aanwijzingen dat het oplopen van meerdere tekenbeten voor een afweerreactie tegen bestanddelen van de teek in het lichaam zorgt. Zo’n afweerreactie lijkt ervoor te zorgen dat teken niet goed kunnen voeden en daardoor geen ziekteverwekkers kunnen overdragen. Aanwijzingen voor het optreden van zo’n afweerreactie komen voort uit onderzoeken in dieren en indirecte bewijzen in onderzoeken in mensen. Met dit onderzoek willen we proberen direct bewijs te leveren voor immuniteit tegen teken bij mensen (na meerdere tekenbeten). De teken (Ixodes scapularis) die in dit onderzoek gebruikt zullen worden zijn uitgebreid getest en bevatten geen ziekteverwekkers. We hebben juist voor deze teken gekozen, omdat teken afkomstig uit dezelfde kolonie in eerdere onderzoeken op mensen zijn gebruikt. Hierbij traden er geen gezondheidsproblemen bij de proefpersonen op.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door het Amsterdam UMC en wordt ondersteund door de overheid (ZonMW).

Wie kan deelnemen?

U komt in aanmerking voor deelname wanneer u:

  • 18 jaar of ouder bent.

  • Voor zover u weet nooit tekenbeten heeft gehad.

  • U gezond bent (dat wil zeggen; geen chronische aandoeningen heeft waarvoor u onder behandeling bent met medicatie).

Hoe verloopt het onderzoek?

Als u aan het onderzoek deelneemt, wordt u minimaal 3 tot maximaal 4 keer blootgesteld aan teken op de huid van de onderarm. Deze teken zijn uitvoerig onderzocht en vrij van ziekteverwekkers die tot ziekten in de mens kunnen lijden. Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 5 maanden, gedurende deze periode worden onderstaande handelingen uitgevoerd:

  • Interview: er worden vragen gesteld over uw gezondheid en medische geschiedenis.

  • Lichamelijk onderzoek: er zal regelmatig een kort lichamelijk onderzoek worden gedaan.

  • Bloedafnames: in totaal 6 keer in 5 maanden tijd.

  • Teken-plaatsingen: de teken worden onder een afgesloten pleister/verband geplaatst en zullen daar 5-6 dagen blijven zitten. Tussen de verschillende teken-plaatsingen vinden er geen studiehandelingen plaats.

  • Foto’s: voor én na iedere teken-plaatsing worden er foto’s van de onderarm genomen.

  • Huidbiopten: aan het einde van het onderzoek worden 2 kleine hapjes van de huid genomen.

De eerste 3 maanden van het onderzoek bestaan uit een startbezoek en de 3-4 teken-plaatsingen, met daartussen steeds 2 weken zonder studiehandelingen. De laatste twee maanden van het onderzoek bestaan uit 2 bloedafnames.

    U ontvangt:

    • De onderzoeksprocedures, deze zijn uiteraard kosteloos.

    • Een passende vergoeding voor deelname aan het onderzoek van 1925 tot 2450 euro.

    • Een reiskostenvergoeding