U krijgt binnenkort een paracentese in het trommelvlies, in gewone woorden betekent dit dat er een tijdelijke opening gemaakt wordt in het trommelvlies.In deze folder leest u hoe u zich kunt voorbereiden en wat u kunt verwachten tijdens deze ingreep en de nazorg ervan.Om goed te kunnen horen, moet het trommelvlies en de gehoorbeentjes kunnen trillen. Dit kan alleen als aan beide kanten van het trommelvlies lucht zit.Het kan zijn dat deze druk in het binnenoor en daarbuiten verstoord is door slechte functie van de Buis van Eustachius.Door een klein sneetje (paracentese) in het trommelvlies te maken, krijg je een opening met het binnenoor.Als er vocht achter het trommelvlies zit zal dit er direct uit lopen en indien er druk in het oor ervaren werd, zal dit verminderen.In veel gevallen wordt door de patiënt ervaren dat het gehoor op dat moment ook beter is.

Voorbereiding/Verdoving

Voor de ingreep wordt het trommelvlies verdoofd en dit kan op de volgende manieren gebeuren:

  • injectie met verdoving in het oor
  • verdovingsspray in het oor
  • verdovingszalf

Door de verdoving kunt u een tintelend gevoel in uw tong of wang krijgen. Dit gevoel verdwijnt vanzelf. Soms kunt u wat duizelig worden maar ook dat verdwijnt vanzelf.

Behandeling

Na het verdoven zal de arts met een speciaal mesje een klein sneetje maken in het trommelvlies. Indien er vocht achter het trommelvlies zit, zal dit er nu uitlopen en de arts kan dit weg zuigen, dit kan veel lawaai maken. Meeste patiënten ervaren nu al dat het gehoor beter is als het vocht weg is.

Na de ingreep wordt er een afspraak gemaakt, meest telefonisch met de behandelend arts om te evalueren hoe de ingreep is verlopen en vooral of het gewenste effect ontstaan is. Indien verbetering ervaren is kan de arts besluiten met patiënt om een buisje in het trommelvlies te plaatsen voor langdurig resultaat. Paracentese is namelijk tijdelijk en na enkele dagen groeit de gemaakte opening vanzelf weer dicht en kunnen de klachten weer toenemen,

Nazorg

  • Kans op duizeligheid is aanwezig bij deze ingreep, meest verdwijnt dit vanzelf.
  • 1 week niet zwemmen.
  • Bij douchen niet direct waterstraal op oor houden.
  • Indien productie uit oor blijft komen en ook gaat ruiken, dan contact opnemen met de poli KNO op nummer: 020-4441140 (dit is een keuzemenu).