U bent verwezen naar de afdeling Revalidatiegeneeskunde van het Amsterdam UMC. Deze folder geeft u informatie over de revalidatiebehandeling.

Wat is een revalidatiebehandeling?

De afdeling Revalidatiegeneeskunde behandelt de lichamelijke, psychische en sociaal-maatschappelijke gevolgen van aandoeningen, ziektes en ongelukken. Al onze behandelingen hebben hetzelfde doel: verbetering van het dagelijks handelen en het maatschappelijk functioneren. Ook kunnen we u leren om te gaan met blijvende gevolgen van aandoeningen en ongelukken, als u niet meer helemaal kunt herstellen. Bij uw bezoek laten we u weten welke mogelijkheden er zijn om uw aandoening te behandelen. Misschien zijn er nog vervolgonderzoeken nodig om daar meer duidelijkheid over te krijgen.

Wie vormen het behandelteam?

Een poliklinische revalidatiebehandeling is een behandeling door een revalidatieteam. Dat team bestaat uit: een revalidatiearts, een fysiotherapeut, een ergotherapeut, een logopedist, een psycholoog en een maatschappelijk werker. Het revalidatieteam werkt nauw samen met een orthopedisch schoenmaker, een orthopedisch instrumentmaker en een podotherapeut. Als het nodig is wordt de partner/familie betrokken bij de behandeling. Samen met de behandelaars stelt u behandeldoelen en een behandelplan op.

Wat doen de verschillende behandelaars?

De revalidatiearts

De arts coördineert uw revalidatiebehandeling en is samen met u eindverantwoordelijke voor het revalidatieproces. Als het nodig is, overlegt de revalidatiearts met andere specialisten en met uw huisarts. Daarnaast voert hij bepaalde behandelingen uit en is hij betrokken bij het voorschrijven van hulpmiddelen.

De fysiotherapeut

Door een ziekte of ongeval kunt u lichamelijke beperkingen krijgen. Deze kunnen het normale functioneren in het dagelijkse leven bemoeilijken. Met de fysiotherapeut werkt u bijvoorbeeld aan het verbeteren van uw spierkracht, balans, conditie en functionele vaardigheden zoals staan en lopen.

De ergotherapeut

Mensen met klachten door een lichamelijke aandoening kunnen in hun dagelijks leven allerlei praktische problemen ondervinden. Met de ergotherapeut bespreekt u hoe uw handelingen beter kunt uitvoeren. Het gaat bijvoorbeeld over handelingen die u moet doen om uzelf te kunnen verzorgen, het huishouden, de vrijetijdsbesteding, het werk en studie of school.

De logopedist

In de logopedische behandeling trainen we de vaardigheden die nodig zijn voor het goed kunnen gebruiken van de stem, spraak en taal. En we leren u ook betere technieken aan om goed te kunnen eten en drinken. Als het nodig is kan de logopedist u ook helpen met het omgaan en goed gebruiken van communicatie ondersteunende middelen.

De psycholoog

Met de psycholoog heeft u een of meerdere gesprekken over hoe u het revalidatieproces ervaart. En ook tegen welke moeilijkheden u aanloopt. Verder kan zij u helpen bij het verwerken van het verlies of de vermindering van een functie. Verder kan zij u ook leren omgaan met deze beperking.

De maatschappelijk werker

De maatschappelijk werker helpt u bij het vinden van een nieuw evenwicht in uw leven. Bijvoorbeeld op het gebied van (gezins)relaties, werk, huisvesting en financiën. Zij kan u ook begeleiden bij emotionele problemen die verband houden met uw beperking.

De orthopedisch instrumentmaker

De orthopedisch instrumentmaker maakt kunst- en hulpmiddelen bij lichamelijke problemen die het normale functioneren beïnvloeden. Bijvoorbeeld: de functie ondersteunende (orthesen) en de functie vervangende hulpmiddelen (prothesen).

De orthopedisch schoenmaker

De orthopedisch schoenmaker maakt producten voor voet- en schoentechnische problemen. Bijvoorbeeld: een maatsteunzool, maatschoeisel of een orthopedische aanpassing aan een schoen die u gekocht hebt.

De podotherapeut

Een podotherapeut behandelt voetklachten. Bijvoorbeeld: eeltverwijdering, wondbehandeling en voetbedaanpassingen.

Waarom is er een multidisciplinair overleg?

Omdat meerdere behandelaars bij de revalidatiebehandeling betrokken zijn, is het belangrijk dat zij van elkaar weten wat er gedaan of afgesproken is. Uw ervaringen en die van de betrokken behandelaars worden daarom regelmatig besproken en de verschillende behandeldoelen worden gezamenlijk geëvalueerd en zo nodig aangepast in een multidisciplinair overleg.

Hoe maakt u een afspraak bij de poliklinische Revalidatie?

U bent verwezen naar de afdeling Revalidatiegeneeskunde. De eerste afspraak ontvangt u schriftelijk en/of telefonisch. Daarna maakt u met de baliemedewerker de vervolgafspraken.

Telefonisch consult

Als het nodig is kunt u tijdens uw behandeltraject een telefonisch consult krijgen. De kosten hiervoor zijn gelijk aan een gewoon consult.

Hoe zegt u een afspraak af?

Als een afspraak niet door kan gaan, geeft u dit dan zo snel mogelijk door aan het secretariaat van de afdeling Revalidatiegeneeskunde. Wanneer u zonder afmelding twee keer niet naar uw afspraak komt, wordt de behandeling beëindigd. U moet dan een nieuwe afspraak maken bij de revalidatiearts.

Welke kleding moet u aan tijdens de behandeling?

Voor de poliklinische revalidatiebehandeling hoeft u geen speciale kleding te kopen. Gemakkelijk zittende kleding, waarin u vrij kunt bewegen, is voldoende.

Hoe zit het met wetenschappelijk onderzoek?

De onderzoekers van de afdeling Revalidatiegeneeskunde doen wetenschappelijk onderzoek. Dit is om de kwaliteit van de behandeling verder te verbeteren en nieuwe behandeltechnieken te ontwikkelen. Uw arts kan vragen of u hieraan wilt meewerken. Als u dit wilt, ontvangt u vooraf aanvullende informatie. Verder hebben wij uw uitdrukkelijke toestemming nodig. Als u niet wilt deelnemen, heeft dat natuurlijk geen gevolgen voor uw behandeling.

Onderwijs en opleiding: wat merkt u daarvan?

In het Amsterdam UMC worden artsen, verpleegkundigen en andere medewerkers in de gezondheidszorg opgeleid. U kunt daarom met verschillende medewerkers te maken krijgen. Bijvoorbeeld: revalidatieartsen in opleiding, coassistenten en stagiaires. Voor u betekent dit, dat u een wisselende arts in opleiding kan spreken. Maar die staat altijd onder supervisie van een vaste revalidatiearts.

Krijgt u vergoeding?

Als de revalidatiearts een aanvraag doet bij uw zorgverzekeraar, worden de behandelingen en het vervoer van en naar het ziekenhuis vergoed door uw ziektekostenverzekeraar.

Als u niet met het openbaar vervoer kunt reizen, maar met eigen vervoer, dan kunt u soms bij uw ziektekostenverzekeraar een kilometervergoeding krijgen. Dit is wel afhankelijk van uw polisvoorwaarden. Wilt u daar meer van weten? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar.

Heeft u een klacht of compliment?

Wij doen er alles aan om de revalidatiebehandeling naar tevredenheid te laten verlopen. Toch kan het gebeuren dat u ontevreden bent over de gang van zaken of een klacht heeft over de behandeling. Ook als u juist erg tevreden bent of suggesties heeft om onze zorg te verbeteren horen wij dit graag. Bij voorkeur neemt u contact op met de betrokken behandelaars. Ook kunt u op de afdeling een klacht of compliment indienen via het MEPAT(Meldingen door PATienten)-formulier, dat in de wachtkamer ligt. Deze wordt vervolgens door de afdeling behandeld. Daarnaast kunt u uw klacht doorgeven bij de Patiëntenvoorlichting. De klachtenfunctionaris kan in overleg met u een bemiddelende rol spelen in het contact van u met de betreffende werkplek.

Wat zijn uw ‘Rechten en plichten’?

Als u meer wilt weten over uw rechten en plichten, kijk dan op onze website: Rechten en plichten Amsterdam UMC

Contact met de polikliniek Revalidatie

De polikliniek Revalidatiegeneeskunde is bereikbaar op werkdagen van 08.30-12.30 uur en van

13.00-17.00 uur, telefoonnummer 020-5663345.