U krijgt binnenkort een borstreconstructie met een tissue expander. In deze folder leest u meer informatie over een borstreconstructie. Het is goed u daarbij te realiseren dat uw persoonlijke situatie anders kan zijn dan beschreven.
Over een borsreconstrucite met een tissue expander
Als er bij de borstamputatie besloten wordt voor een reconstructie met prothesen, kan er soms eerst een tissue expander worden gebruikt om de huid (en soms ook de spier) op te rekken, of om vulling onder de huid te bieden zonder teveel spanning. Met de tissue expander wordt de huid op spanning gehouden, of wordt er langzaam ruimte gemaakt om uiteindelijk een definitieve borstprothese te kunnen plaatsen. De kwaliteit van de achtergebleven huid moet goed zijn. Een tissue expander is een lege ballon die door aanprikken gevuld kan worden. Via het litteken van de amputatie wordt deze ballon onder de huid en/of spier ingebracht.
Voor de operatie
U wordt geopereerd en bent daarom verwezen naar de polikliniek Pre-operatieve screening. Op deze polikliniek bekijkt de anesthesioloog of de operatie voor u extra gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Dit noemen we pre-operatieve screening. Dit gebeurt soms middels een persoonlijk gesprek op locatie, maar soms enkel telefonisch.
Tijdens dit gesprek komen een aantal onderwerpen aan bod. Dit zijn onder andere de soort verdoving (anesthesie) en pijnstilling. Ook bespreekt u waarop u moet letten met eten, drinken en roken op de dagen rondom de operatie. Daarnaast maakt u afspraken over hoe u op die dagen uw medicijnen gebruikt. Dit geldt ook voor bloedverdunners. Bespreek het gebruik van bloedverdunners ook altijd met uw behandelend arts. Als u medicijnen gebruikt, neem dan een actueel medicijnoverzicht of medicijnpaspoort mee.
Algemene leefregels
- Roken verhoogt de kans op complicaties en wondgenezing.
De artsen en verpleegkundigen verwachten van u dat u 4 weken vóór tot 4 weken na de operatie niet rookt. - U mag 8 uur voor de operatie niets meer eten en drinken.
- Indien u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, overlegt u met de plastisch chirurg of deze medicijnen voor de ingreep gestaakt dienen te worden.
- Na de operatie krijgt u, indien gewenst, van de mammacare verpleegkundige een afspraak voor het aanmeten van een BH met tijdelijke-of deelprothese.
- U mag op de dag van de operatie geen bodylotion gebruiken.
- U mag de eerste 6 weken niet op uw buik liggen.
Vanaf week 7 mag u weer proberen op uw buik te liggen. In het begin kunt u hierbij zachte kussens gebruiken voor ondersteuning van de borsten.
Na 6 weken mag u liggen zoals u wilt.
Direct na de operatie is rugligging het beste, zijligging zou eventueel ook mogen mits dit niet pijnlijk is of druk geeft op de gereconstrueerde borst. - De eerste 1-2 weken na de operatie wordt zelfstandig autorijden afgeraden. Rijden terwijl dit door gezondheidsproblemen eigenlijk niet verantwoord is, kan in geval van een aanrijding of een ongeval tot weigeren van uitkering van de schade lijden.
- Luister goed naar uw lichaam, accepteer de grenzen die uw lichaam aangeeft.
Na de operatie
Na de operatie is de geopereerde borst soms licht gezwollen, gevoelig en/of pijnlijk. U kunt met name pijn aan de zijkant en onderkant van uw borst verwachten. Ook kunt u intrekkingen zien op deze plekken, door specifieke hechtingen. Dit trekt na 2 maanden pas weer weg.
De eerste paar dagen kunnen pijnstillers nodig zijn, daarna neemt de pijn snel af. Ook een stekend gevoel kan optreden.
De drain wordt meestal na enkele dagen verwijderd, zodra de productie minder dan 30 milliliter per 24 uur is. Vaak gaat u dan ook met drains naar huis, als de tissue expander in dezelfde operatie is geplaatst als de amputatie. Als de tissue expander pas later geplaatst wordt, kan het zijn dat u geen drains heeft gekregen.
De hechtingen worden zo nodig na ongeveer 2 weken verwijderd op de polikliniek, maar meestal zijn er oplosbare hechtingen gebruikt.
U krijgt een afspraak voor de eerste policontrole mee bij ontslag. De termijn hiervoor wordt bepaald door uw operateur, afhankelijk van de gebruikte chirurgische techniek.
Na ongeveer 2 à 3 weken wordt begonnen met het geleidelijk vullen van de expander met een fysiologische zoutoplossing tot de gewenste cupmaat is bereikt. Dit gaat in etappes. Hiervoor komt u wekelijks of om de week naar de polikliniek. Het vullen gebeurt met een injectienaald waarmee de vuldop (genaamd vulnipple) aangeprikt wordt door de huid heen. Het vullen duurt ongeveer 2 minuten. Per keer wordt gemiddeld 50-100 milliliter gevuld.
Na een rustperiode van enkele weken tot maanden volgt meestal een tweede operatie waarbij de expander wordt vervangen door een definitieve prothese.
Leefregels na een borstreconstructie met een tissue expander
Week 1
- Geef uzelf en het geopereerde gebied voldoende rust.
- Draag gedurende de eerste 6 weken dag en nacht een ondersteunende BH.
Of het moet anders besproken zijn met uw behandelend arts. - Hef uw armen gedurende 6 weken niet boven schouderhoogte.
- Vermijd zwaar tillen voor 6 weken.
- Doe geen huishoudelijk werk in de eerste 2 weken.
- Belangrijk is dat u niet te lang doucht en dat u zich deppend afdroogt.
De eerste 2 weken, mag u niet in bad om losweken van de hechtingen te voorkomen.
Week 2
- Als de arts het goedkeurt en uw lichaam het aankan, kunt u eind van de week beginnen met poliklinisch bijvullen van de tissue expander(s).
Wekelijks wordt de tissue expander circa 50-100 cc gevuld tot het gewenste volume bereikt is. - Licht huishoudelijke activiteiten zijn toegestaan, zolang u binnen de comfortzone blijft.
Dat wil zeggen: zolang u zich er goed bij voelt en het gemakkelijk gaat. - De aangemeten BH draagt u dag en nacht, of het moet anders afgesproken zijn met uw behandelend arts.
Week 3-6
- U mag het huishoudelijke werk naar vermogen uitbreiden.
- De aangemeten BH draagt u dag en nacht, of het moet anders afgesproken zijn met uw behandelend arts.
- Als de wonden dicht zijn, kunt u eventueel beginnen met het verzorgen van de wonden met een vettige crème of zalf.
Week 6
- In deze week kunt u geleidelijk uw alledaagse bezigheden hervatten.
- U mag het sporten weer starten en ook weer boven uw hoofd tillen.
- Na deze week mag u in principe alles weer doen wat u gewend was
Het dragen van de aangemeten BH is niet meer noodzakelijk.
De fase tussen tissue expander en het plaatsen van de definitieve prothese
In de periode tussen het plaatsen van de tissue expanders tot aan het plaatsen van de definitieve prothese(s) kunt u in principe geen MRI-onderzoek ondergaan. Dit omdat de tissue expander is voorzien van een metalen plaat.
De tissue expander wordt zoals eerder beschreven poliklinisch gevuld tot het gewenste volume is bereikt. Na een rustperiode van enkele weken tot maanden volgt een tweede operatie waarbij de expander wordt vervangen door een definitieve prothese. Uw behandelend chirurg zal samen met u de termijn bespreken.
Mogelijke comlicaties en risico’s
Het plaatsen van een tissue expander kent dezelfde risico’s als een reguliere operatie:
- Risico’s van de narcose
- Trombose
- Een nabloeding
- Het optreden van infecties
- Stoornissen in de wondgenezing
- Lelijke littekengenezing
Specifieke complicaties en risico bij een tissue expander
Bij een infectie of open wond door gestoorde wondgenezing kan het noodzakelijk zijn om de tissue expanders vroegtijdig te verwijderen. Deze laatste complicatie komt zelden voor, maar is wel heel vervelend als dit nodig is.
Uiteraard doen wij er alles aan om de risico’s tot een minimum te beperken. Natuurlijk verwachten wij van u dat u zich aan de leefregels houdt om de kans op complicaties zo klein mogelijk te houden.
Wanneer moet u contact opnemen?
- Als u na de operatie koorts krijgt boven de 38.5 en/of één van beide borsten warm en pijnlijk aanvoelen.
- Als de geopereerde borst in korte tijd opzwelt.
- Bij pijn die niet langer reageert op pijnstillers.
- Bij een hevig bloedende operatiewond.
- Bij toenemende roodheid en zwelling van het wondgebied.
- In andere situaties waarbij u het idee heeft dat het herstelproces niet gaat zoals u had verwacht.
Tijdens kantooruren kunt u bellen met de afdeling Plastische Chirurgie van Amsterdam UMC, locatie VUmc. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de afdeling Spoedeisende Hulp van Amsterdam UMC (SEH).