Uw behandelaar heeft met u gesproken over het gebruik van Ozanimod (Zeposia®) bij colitis ulcerosa.
In deze folder krijgt u informatie over de werking en het gebruik van dit medicijn, en hoe u moet handelen in geval van bijwerkingen. Deze informatie is echter geen vervanging voor de bijsluiter. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u daarmee terecht bij uw behandelaar.
Algemeen
De oorzaak van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa is niet bekend. De behandeling is gericht op het onderdrukken van ontstekingsreacties. Dit leidt tot vermindering van klachten en verkleint de kans op complicaties die zich bij deze ziekten voor kunnen doen. Medicijnen kunnen de darmontstekingen onderdrukken, maar genezen de ziekte niet definitief. Na het afbouwen of stoppen met medicijnen kunnen de ontstekingen en daarmee de klachten weer terugkomen.
Werking
Uw behandelaar schrijft ozanimod voor wanneer andere medicijnen niet of onvoldoende hebben geholpen. Ozanimod beïnvloedt het afweersysteem van het lichaam. Normaal gesproken beschermt dit systeem ons tegen ziektes en schadelijke stoffen van buitenaf. Bij mensen met colitis ulcerosa is het afweersysteem te actief. Ozanimod remt deze overactieve afweer en is een zogenoemde sfingosine-1-fosfaat (S1P)-receptormodulator. Het bindt zich selectief aan een bepaalde schakel van een eiwit waardoor onstekingscellen worden vastgehouden in de lymfeknopen en daardoor de darm niet meer bereiken. Hierdoor wordt de ontsteking in de darmen minder. Klachten zoals diarree en buikpijn nemen daardoor af. Veel patiënten voelen zich daardoor minder moe en kunnen beter meedoen aan het dagelijks leven.
Voorzorgsmaatregelen
Voordat u start met ozanimod is het van belang om sluimerende of actieve infecties uit te sluiten of te behandelen. Tuberculose is een infectie die soms jarenlang ongemerkt in de longen zit zonder dat u hier iets van merkt. Het gebruik van ozanimod kan ervoor zorgen dat een sluimerende tuberculose-infectie actief wordt. Daarom wordt u voor het starten met ozanimod op tuberculose onderzocht. Ook hepatitis B en -C worden meestal gecontroleerd, en soms ook hiv. Het is belangrijk dat u zelf let op algemene verschijnselen van infecties.
Klachten die hierbij kunnen passen zijn:
- gezwollen lymfeklieren in bijvoorbeeld hals en liezen
- aanhoudend hoesten
- plotseling gewichtsverlies
- koorts.
Tevens wordt er voorafgaand aan de start van ozanimod gecontroleerd of u in het verleden het varricella-zostervirus heeft doorgemaakt. Varricella-zoster is het virus dat bij (jonge) kinderen de waterpokken veroorzaakt. Het opnieuw doormaken van dit virus (reactivatie) kan op latere leeftijd gordelroos veroorzaken. Patiënten die ozanimod gebruiken lijken iets vaker een reactivatie van het varricella-zostervirus te krijgen. Door middel van bloedonderzoek kan zo nodig worden gecontroleerd of u voldoende antistoffen heeft tegen het varricella-zostervirus.
Tot slot wordt ook een hartfilmpje (ECG) gemaakt om eventuele hartritme- en geleidingsstoornissen uit te sluiten.
Gebruik
Ozanimod wordt in tabletvorm toegediend. De dosering wordt in een opbouwschema opgehoogd. Dit opbouwschema ziet er als volgt uit:
- Dag 1 t/m 4: eenmaal per dag 1 tablet van 0,23 milligram.
- Dag 5 t/m 7: eenmaal per dag 1 tablet van 0,46 milligram.
- Vanaf dag 8: eenmaal per dag 1 tablet van 0,92 milligram.
In overleg met uw behandelaar kan een afwijkend schema worden afgesproken.
Vergeten in te nemen?
Als u vergeten bent uw medicijnen in te nemen, kunt u ze later op dezelfde dag alsnog innemen. Als u het pas de volgende dag merkt, slaat u de vergeten dosis over. U gaat dan verder volgens uw normale schema. Neem nooit een dubbele dosis.
Bijwerkingen
In de bijsluiter die met de ozanimod geleverd wordt, staan alle beschreven bijwerkingen vermeld. Deze kunt u rustig nalezen. De meest voorkomende bijwerking van ozanimod zijn klachten van (bovenste luchtweg)infecties.
Vaak
- urineweginfecties
- herpes-infecties
- hoofdpijn
- lage hartslag of hoge bloeddruk
- afwijkende leverwaarden.
Allergische reacties komen maar zelden voor. Mocht u bijwerkingen ervaren of vermoeden, is het belangrijk contact op te nemen met uw behandelaar.
Belangrijk
Neem altijd contact op met uw behandelaar als u bijwerkingen ervaart, ook als u niet zeker weet of ze door het medicijn komen.
Interacties
Ozanimod kan in sommige gevallen niet gelijktijdig worden gebruikt met bloedverdunnende medicatie zoals clopidogrel en medicatie die het hartritme beïnvloed (bijvoorbeeld bètablokkers). Overleg bij twijfel met uw behandelaar.
Zwangerschap
Op dit moment zijn er onvoldoende gegevens beschikbaar over het gebruik van ozanimod gedurende de zwangerschap en het zwanger worden. Overleg met uw behandelaar wanneer u een zwangerschapswens hebt of zwanger bent en ozanimod gebruikt.
Borstvoeding
Op dit moment zijn er onvoldoende gegevens beschikbaar over het gebruik van ozanimod tijdens de borstvoeding. Overleg met uw behandelaar over het geven van borstvoeding tijdens ozanimod gebruik.
Vaccinaties
Vaccinaties kunnen minder effectief zijn wanneer u ozanimod gebruikt. Vaccinaties met een vaccin dat (verzwakte) levende virussen of bacteriën bevat, worden afgeraden bij het gebruik van ozanimod.
Dit geldt bijvoorbeeld voor de volgende vaccinaties:
- gele koorts,
- tuberculose (BCG),
- bof, mazelen, rode hond (BMR),
- rotavirus
- sommige vaccinaties tegen varicella (waterpokken).
Als een van deze vaccinaties noodzakelijk is, raadpleeg dan eerst uw behandelaar.
Griepprik
U komt in aanmerking voor de (gratis) griepprik, omdat u een iets verminderde afweer tegen infecties heeft. Hiervoor kunt u bij uw huisarts terecht. De griepprik biedt geen bescherming tegen alle griepsoorten.
In Amsterdam UMC, locatie AMC kunt u voor vaccinaties terecht op de polikliniek van het Tropencentrum. Een verwijzing kunt u vragen aan uw behandelaar.
Wanneer contact opnemen?
Informeer uw behandelaar als u bijwerkingen ervaart van ozanimod of wanneer u nog vragen heeft na het lezen van deze folder.
Neem ook contact op met uw behandelaar als u een operatie of tandheelkundige ingreep moet ondergaan. Vertel het uw chirurg of tandarts die de ingreep uitvoert dat u een behandeling met ozanimod ondergaat.
Hoe krijgt u ozanimod in huis?
Verschillende dure medicijnen, zoals ozanimod, worden niet rechtstreeks vergoed vanuit de zorgverzekering. Amsterdam UMC is verantwoordelijk voor het verstrekken van het geneesmiddel en het begeleiden van de toediening. U dient uw ozanimod op te halen bij de poliklinische apotheek van het ziekenhuis, na uw bezoek aan uw behandelaar. Dit is belangrijk zodat kan worden gecontroleerd of het gebruik van ozanimod nog steeds noodzakelijk en veilig is op het moment dat u een nieuwe voorraad ophaalt.
Contact
Treden er thuis complicaties of problemen op, of heeft u vragen, neemt u dan telefonisch contact op met de polikliniek Maag-, Darm- en Leverziekten. ’s Avonds, ’s nachts of in het weekend neemt u contact op met uw huisarts of de Specialistische Spoed Opvang (SSO) van Amsterdam UMC, locatie VUmc. Telefoonnummer: 020 444 36 36
Mijn Dossier
De app Mijn Dossier is een digitale omgeving waarin patiënten van Amsterdam UMC kunnen inloggen om hun medisch dossier, afspraken en uitslagen in te zien. Ook kunt u berichten sturen naar uw zorgverlener of een video-afspraak bijwonen via Mijn Dossier. Meer informatie over
Mijn Dossier vindt u op: http://mijndossier.amsterdamumc.nl
Neem bij vragen of het gebruik van Mijn Dossier contact op met het Digipunt:
- telefoonnummer: 020 444 33 36 (maandag t/m vrijdag 08.00 tot 16.30 uur)
- e-mail: digipunt@amsterdamumc.nl
Vragen?
Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met uw behandelaar via Mijn Dossier of de polikliniek Maag-, Darm- en Leverziekten.
Contactgegevens
Polikliniek Maag-, Darm- en Leverziekten, locatie VUmc
Receptie Q
- telefoonnummer: 020 444 11 25 (maandag t/m vrijdag van 8.30 - 12.00/13.00 - 16.00 uur)
- e-mail: mdl@amsterdamumc.nl
Verpleegkundig specialist IBD
Bereikbaar via Mijn Dossier. Schrijf uw bericht aan:
P Vumc Mdl Ibd Verpleegkundig Specialisten
Spoed-inbelspreekuur: maandag t/m vrijdag van 10.00 en 11.00 uur via 020 444 14 30
Dagbehandeling MDL, locatie VUmc
Receptie W
- telefoonnummer: 020 444 1125
Specialistische Spoed Opvang (SSO), locatie VUmc
’s avonds, ’s nachts of in het weekend
- telefoonnummer: 020 444 3636
Tropencentrum, locatie AMC
- telefoonnummer: 020 566 38 00
Poliklinische Apotheek Amsterdam UMC, locatie AMC
locatie: C0-123
- telefoonnummer: 020 566 3677
- e-mail: amcapotheek@amc.nl
Poliklinische Apotheek Amsterdam UMC, locatie VUmc
locatie: begane grond Polikliniek
- telefoonnummer: 020 444 27 77
- e-mail: apotheek.polikliniek@vumc.nl
Website
algemeen IBD: https://ibd-amsterdamumc.nl/
medicatiefolders: https://ibd-amsterdamumc.nl/behandeling/medicatie/