U hebt samen met uw uroloog gekozen voor een urethraplastiek. In deze folder vindt u alle praktische zaken die belangrijk zijn rondom de operatie.
Voor de operatie
U wordt op de wachtlijst geplaatst voor de urethraplastiek. De planner zal u ongeveer 2 weken voor de operatiedatum oproepen.
- Heeft u in de twee weken voor de operatie klachten die mogelijk op een blaasontsteking wijzen? Neem dan contact op met de poli Urologie om een urine controle af te spreken.
- Gebruikt u bloedverdunners? Bespreek met uw zorgverlener of deze tijdelijk gestopt moeten worden en vanaf wanneer.
De operatiedag
Locatie
Op de dag van de operatie komt u naar de afgesproken locatie:
- Amsterdam UMC, locatie VUMC: de Boelelaan 1117 te Amsterdam.
U komt naar de afdeling Urologie 4B. - Bosch en Duin: Biltseweg 14, Bosch en Duin.
- Neem voorafgaand aan de operatie 1000 mg paracetamol in en neem stevig ondergoed mee voor na de operatie.
De operatie
De operatie zelf duurt ongeveer 2,5 uur. Daarna slaapt u uit en kunt u naar huis.
Ontslag
U gaat naar huis en krijgt recepten mee voor medicatie:
- •Oxybutinine: dit hoeft u alleen in te nemen bij blaaskrampen. U merkt dat aan een krampend gevoel onderin de buik. Soms loopt er urine langs de katheter.
- Een tablet antibiotica. Deze neemt u in op de ochtend van de controle röntgenfoto (X-RUG).
Na de operatie
Wond
Na de operatie heeft u een wond tussen de balzak en de anus (het perineum), de huid is gesloten met oplosbare hechtingen en hoeven daarom niet te worden verwijderd. De genezing van de wond en het oplossen van de hechtingen duurt twee tot drie weken. In het begin kunt u last hebben van bloed in de urine. Dit is normaal en kan geen kwaad. U mag de eerste twee weken niet in bad, zwemmen of naar de sauna. Wel mag u douchen vanaf 24 uur na de operatie. Zorg ervoor dat u na het douchen de wond goed droog maakt. Veeg na ontlasting van voor naar achter om vervuiling van de wond te voorkomen.
De wond hoort er rustig uit te zien. Een roze huid en rode waterige afscheiding zijn normaal. Tekenen van infectie zijn: pus, vurige roodheid, hevige zwelling en koorts. Neemt u in dat geval contact op met de poli Urologie zodat de verpleegkundige of verpleegkundig specialist met u kan meedenken.
Bent u aan uw wang of tong geopereerd voor vervangend slijmvlies? De wond in de wang zal na enkele dagen dicht zijn. Wel kan de wang nog strak aanvoelen. In principe zijn er geen dieetbeperkingen. Waterijsjes kunnen de pijn verzachten, net als spoelen met mondwater (zoals PerioAid).
Pijn en rust
U mag vanaf een dag voor de operatie paracetamol innemen. De maximale hoeveelheid op een dag is 4x1000 mg en kan op eigen inzicht afgebouwd worden.
Daarnaast zal pijn minder zijn zodra u voldoende rust neemt. Om het operatiegebied voldoende rust te geven is het belangrijk de eerste 6 weken druk op het kruis te voorkomen. Denk hierbij aan de volgende activiteiten: lang zitten, fietsen, lang auto- of motorrijden en paardrijden.
Til ook geen zware dingen en doe geen zware werkzaamheden. Het is zwaar als u de buikspieren moet gebruiken. Dit geeft druk op het operatiegebied en kan zelfs beschadiging geven aan de wond en de plasbuis.
U mag zitten op de wond maar luister hierbij naar uw lichaam: ga niet over een pijngrens heen. Om zwelling tegen te gaan is het advies om steunend ondergoed te dragen. U kunt eventueel een dunne zachte inlegger in de onderbroek dragen ter verzachting.
Katheterzorg
Na de operatie heeft u gedurende 2-3 weken een katheter. U krijgt na de operatie een pakket mee waarin de benodigdheden zitten. Hier zit in:
- Een dagzak: een kleinere zak die u discreet onder de broek kan dragen.
- Een nachtzak: een grotere zak die minder vaak geleegd hoeft te worden.
Met één zak kunt u ongeveer 5 dagen doen. De zakken kunnen uitgespoeld worden om ophopend vuil te voorkomen.
Een aantal tips:
- Zorg dat de katheterzak lager hangt dan de blaas voor een goede afloop.
- Zorg ervoor dat de katheterslang niet op spanning staat of geknikt is.
- Het uiteinde van de penis kan worden ingesmeerd met wat vaseline om wrijving tussen penis en katheterslang te voorkomen.
- Het kan zijn dat u last heeft van blaaskrampen: een krampende pijn onderin de buik, urine die langs de katheter loopt, een gevoel van aandrang. De blaas reageert op het balonnetje die de katheter verankert. Heeft u hier last van, neemt u dan contact op met het verpleegkundig spreekuur of de verpleegkundig specialist. U kunt medicatie krijgen die de blaas rustig maken.
- Wanneer de urine donker is (thee-kleurig) is dit een teken dat u wat meer moet drinken. Is de urine rose dan zit er klein beetje bloed in de urine, dit is geen probleem. Is de urine donkerrood of zitten er stolsels in de slang of zak? Neemt u dan contact met ons op.
Wanneer wordt de katheter verwijderd?
2-3 weken na de operatie zal middels een röntgenfoto (retrograad urethrogram, oftewel X-RUG) wordt gecontroleerd of de plasbuis goed genezen is. De genezing van de plasbuis kan ook langer duren, u houdt dan de katheter langer dan de verwachtte twee tot drie weken.
Seksualiteit
Nadat de katheter verwijderd is kunt u weer seksueel actief zijn. In principe heeft de urethraplastiek geen invloed op de seksuele functie van de penis. Wel kan een operatie invloed hebben op de mentale omgang met een seks. Wilt u hierover praten? Bespreek dit met uw zorgverlener. Ook kunt u een seksuoloog bezoeken. Dit is een zorgverlener die gespecialiseerd is het begeleiden van seksuele klachten. Meer informatie hierover vindt u op www.nvvs.info.
Contact opnemen met het ziekenhuis
Bij de volgende klachten moet u direct contact opnemen met het ziekenhuis, ook buiten kantooruren:
- Koorts boven 38,5ºC.
- Vurig rode en warme of pussende wond.
- Aanhoudende ernstige pijn in het operatiegebied.
- Weinig urine, ook al drinkt u veel.
- Bloederige urine met stolsels.
- Problemen met de katheter zoals blaaskrampen of verstopping. De katheter mag alleen worden verwijderd in overleg met uw arts.
Informatie
Als u zich ongerust maakt of vragen heeft over diagnose, onderzoek of behandeling, kunt u het beste contact opnemen met uw zorgverlener door hem of haar een bericht te sturen via Mijn Dossier.
Telefonisch contact opnemen kan door het verpleegkundig spreekuur van de afdeling Urologie via 020 444 11 03. Het verpleegkundig spreekuur is van maandag tot en met vrijdag van 8:30 tot 9:30 uur.
Voor spoedeisende zaken kunt u het ziekenhuis bereiken:
- Binnen kantooruren: bel het verpleegkundig spreekuur 020 444 11 03.
- Buiten kantooruren: bel het algemene nummer van het ziekenhuis 020 444 44 44 en vraag naar de dienstdoende uroloog
Daarnaast kunt u terecht op onze website: www.amsterdamumc.nl Specialismen Urologie
Tot slot
Amsterdam UMC is een universitair medisch centrum waar medisch specialisten worden opgeleid. Zij doen zelfstandig spreekuren en assisteren bij operaties. Hierdoor kan het voorkomen dat u een afspraak heeft bij uw uroloog en een andere dokter aantreft. Dit is een assistent in opleiding tot specialist (AIOS). Hij of zij werkt zelfstandig, maar altijd onder verantwoordelijkheid van uw uroloog. Als u liever uw eigen uroloog spreekt, kunt u dit aangeven als u een afspraak maakt. Wij proberen met uw wens rekening te houden.
Deze folder bevat algemene informatie. Het is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw behandelend arts.