De dokter heeft een MRI-scan voor je aangevraagd. In deze brief kun je lezen hoe dit onderzoek in zijn werk gaat.

Wat is een MRI?

MRI betekent: “Magnetic Resonance Imaging”. Een MRI maakt gebruik van een krachtige magneet en radiogolven om foto’s te maken van de binnenkant van je lichaam. Van elk lichaamsdeel kunnen op deze manier beelden worden gemaakt.

Voorbereiding

Belangrijk bij dit onderzoek is dat uw kind in de ochtend voor het onderzoek niet meer dan 1 glas drinkt. Omdat het onderzoek lang duurt is, het handig dat uw kind ook nog even plast voordat het onderzoek start.

Omdat je in een sterk magneetveld komt te liggen, mogen er geen metalen voorwerpen mee naar binnen: doe gemakkelijk zittende kleren aan. Voor je veiligheid is het belangrijk dat je kleding draagt die armen en benen geheel bedekken. Er mogen geen metalen delen in de kleding zitten zoals ritsen, knopen en versierselen.

Heb je een beugel, of een metalen plaat in je lichaam neem dan contact op met telefoonnummer 020-5668209 tussen 9 - 11 uur en van 14 -16 uur.

In de kleedkamer moet je de volgende zaken achterlaten voor je naar binnen gaat in de ruimte waar de magneet staat:

  • kleding waar metaal aan zit;
  • juwelen, haarspelden, bril, munten en sleutels;
  • telefoon, mp3 speler, IPod;
  • bankpasjes (de magneetstrip kan beschadigd worden);
  • prothesemateriaal met metaal.

Mocht 1 van je ouders bij je willen zitten in de ruimte waar de magneet staat. Dan gelden voor hen dezelfde regels.

Het onderzoek

Het onderzoek duurt 75 minuten. De MRI – laborant plaatst je op de tafel van de MRI in de juiste houding voor het onderzoek. Deze tafel schuift in de magneet die de vorm heeft van een tunneltje. Het lichaamsdeel wat wordt afgebeeld, in jouw geval het hart, komt in het midden van de tunnel te liggen.

Een MRI -onderzoek is niet pijnlijk maar je moet lang stilliggen. Echt niet bewegen. Je mag ook niet praten. Je krijgt een knop in je hand waar je op kunt drukken als er echt wat is, dan kun je even met de laborant praten Tijdens het onderzoek zijn er regelmatig harde kloppende geluiden. Om die reden krijg je oordopjes in en een koptelefoon op om het geluid dempen. Tijdens het maken van de foto’s wordt er door een computerstem steeds gevraagd of je wil in ademen, uit ademen en je adem vast wil houden voor ongeveer 15 seconden.

De laboranten bevinden zich tijdens het onderzoek in de technische ruimte. Ze kunnen je zien door een raam en met behulp van een camera en een intercomsysteem houden ze contact met je. Via www.emmakids.nl > behandelingen > MRI behandeling kun je alvast een indruk krijgen van het onderzoek.

Als jij dat prettig vindt, mag je moeder, vader of verzorger onder bepaalde voorwaarden bij je blijven in de onderzoekskamer.

Echter, zwangere vrouwen en broertjes of zusjes worden niet in de onderzoeksruimte toegelaten.

Tijdens het onderzoek lig je geheel in de tunnel. De tunnel is aan de voor- en achterkant open.

Er worden verschillende series beelden gemaakt. Tussendoor zal de laborant regelmatig even met je praten.

Na het onderzoek

Wanneer er voldoende foto’s zijn gemaakt, is het onderzoek klaar. Er worden veel beelden gemaakt en de radioloog heeft tijd nodig om deze te beoordelen. Een schriftelijk verslag wordt zo snel mogelijk naar je behandelend arts gestuurd en die zal de uitslag met jou en je ouders/verzorgers bespreken.

Waar moet je je melden voor het onderzoek?

Je kunt je melden bij de centrale balie van de afdeling Radiologie in gebouw C op de eerste etage. Je komt daar door in de hal van de polikliniek route 76 te volgen. De baliemedewerkster zal je doorverwijzen naar de juiste wachtruimte. Daar word je opgehaald door een laborant die het onderzoek meer in detail zal uitleggen en jouw eventuele vragen beantwoorden.

Kun je niet komen?

Kun je niet komen op je afspraak, laat ons dat dan zo snel mogelijk weten op telefoonnummer 020-5668801

Vragen en bezoek vooraf

Heb je na het lezen van deze brief nog vragen, dan kun je bellen naar 020- 5668209 tussen 9 - 11 uur en van 14 -16 uur. Op afspraak kun je vooraf eens langskomen om de ruimte te bekijken en/of eens proef te liggen.