In deze folder krijgt u uitleg over het blaasfunctie onderzoek: Het urodynamisch onderzoek (UDO). In sommige gevallen wordt dit onderzoek gecombineerd met röntgenfoto’s (videotechniek) van de blaas; dan heet het een video-urodynamisch onderzoek (VUDO).

Wanneer is de afspraak?

U wordt met uw kind verwacht op: ____________________________________________

Als u de afspraak voor het onderzoek niet kunt nakomen, geeft u dit dan zo spoedig mogelijk aan ons door via telefoonnummer:020-5665857 (dagziekenhuis voor kinderen). In de plaats van uw kind kan dan een ander kind komen.

Belangrijk!

Bij een VUDO kunt u, als u zwanger bent, niet met uw kind mee in de onderzoeksruimte, vanwege de röntgenstraling. Meldt u dit wel altijd voor het onderzoek aan één van de medewerkers van de afdeling. Bij een UDO worden geen röntgenstralen gebruikt.

Als uw dochter menstrueert, kan het onderzoek gewoon doorgaan.

Belt u in elk geval de afspraak af als uw kind:

  • nog herstellende is van een kinderziekte;
  • in contact is geweest met een (kind met) kinderziekte;
  • de ochtend voor het onderzoek ziek is of koorts heeft;
  • een blaasontsteking heeft.

Er wordt dan een nieuwe afspraak met u gemaakt.

Mocht uw kind vaak een blaasontsteking hebben adviseren wij een week voor het onderzoek de urine te laten controleren bij de huisarts. Mocht uw kind dan een blaasontsteking hebben kan deze nog tijdig behandeld worden en hoeft het onderzoek niet te worden afgezegd.

Wat is het doel van dit onderzoek?

Het doel van dit onderzoek is het vastleggen van informatie over het functioneren van de blaas, bekkenbodemspieren, de sluitspier van de blaas en zo mogelijk over de urinestraal.

Hoelang duurt het onderzoek en waar moet u zijn?

  • Het onderzoek duurt ongeveer anderhalf uur, inclusief voorbereiding.
  • Een UDO vindt plaats op het dagziekenhuis voor kinderen . U kunt zich melden bij de balie van Emma Fauna op afdeling F8-zuid.
  • Een VUDO vindt plaats op de röntgenafdeling van het AMC- C1 (gebouw C, röntgen, eerste verdieping). U kunt zich melden bij wachtkamer 3 Kinderradiologie.

Voorbereiding thuis

Voor het onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig. Uw kind mag voor en tijdens het onderzoek gewoon eten en drinken. Mocht uw kind darmspoelen, wilt u uw kind dan de avond voor of de ochtend van het onderzoek spoelen? Volle darmen kunnen het onderzoek namelijk beïnvloeden.

Hoe verloopt het urodynamisch onderzoek?

Voorbereiding in het AMC

De verpleegkundig specialist (VS) voert het onderzoek uit in samenwerking met een arts. Voor het onderzoek moet uw kind de onderkleding uittrekken. De verpleegkundige plakt twee plakkers op de billen en één op het bovenbeen. Hiermee wordt de spieractiviteit van de bekkenbodem gemeten. Uw kind krijgt een dun slangetje (meetsonde) in de anus om de druk in de buik te registreren. Dit voelt als het inbrengen van een zetpil. Het gebied rond de opening van de plasbuis wordt schoongemaakt. Jongens krijgen een beetje verdovende gel in de plasbuis gedruppeld. Deze gel kan soms even een prikkend gevoel geven. Vervolgens brengt de VS de katheter in de blaas. Dit kan een wat vervelend, kriebelend gevoel geven.

Als alle slangetjes zijn aangesloten aan de meetapparatuur begint het onderzoek. De blaas loopt langzaam vol met fysiologisch zout. Tijdens het vullen registreert de meetapparatuur de druk in de blaas en in de buik en de activiteit van de sluitspier. Grotere kinderen kunnen aangeven wanneer ze aandrang tot plassen krijgen. Uw kind plast langs de katheter in een matje (kleine kinderen) of op een speciale WC (grotere kinderen). Na een aantal keer plassen verwijdert de VS alle slangetjes en plakkers en mag uw kind zich weer aankleden.

Het video-urodynamisch onderzoek (VUDO)

De voorbereiding van een VUDO is gelijk aan die van een UDO. Nadat de meetkatheters ingebracht zijn gaat uw kind op de röntgentafel liggen of op de speciale WC zitten. De blaas wordt gevuld met contrastvloeistof. Dit maakt de blaas (via de röntgen camera) zichtbaar op een videoscherm. Tijdens het plassen worden foto’s gemaakt van de blaas en van de plasbuis. Na een aantal keer plassen verwijdert de VS alle slangetjes en plakkers en mag uw kind zich weer aankleden

Antibiotica rondom het onderzoek

De dag van het onderzoek krijgt uw kind antibiotica ter voorkoming van een blaasontsteking. De eerste gift is bij aanvang van het onderzoek. De tweede gift krijgt u mee naar huis en moet ’s avonds worden ingenomen. Als uw kind al antibiotica gebruikt, geeft u deze op de dag van het onderzoek zowel in de ochtend als in de avond .

Uitslag

De arts/ VS neemt de uitslag van het onderzoek direct met u door of u krijgt een (telefonische) afspraak voor het bespreken van de uitslag.

Tips om uw kind voor te bereiden

Kinderen voelen zich tijdens een onderzoek vaak meer op hun gemak als zij van te voren weten wat er gaat gebeuren. Een goede voorbereiding is dan ook van groot belang. Het gesprek met de arts is slechts een van de momenten waarop de voorbereiding plaatsvindt. Thuis, in de vertrouwde omgeving, komen vaak de meeste vragen. Daarom is uw rol in de voorbereiding erg belangrijk. U kent uw kind het beste en kunt daarom goed inschatten wanneer u welke informatie moet geven.

Wat is belangrijk om vooraf aan uw kind te vertellen?

  • U kunt in het ziekenhuis steeds bij uw kind zijn.
  • Uw kind krijgt een katheter in de plasbuis, wat een vervelend ‘kriebelend’ gevoel geeft.
  • Het inbrengen van de katheter gaat makkelijker als uw kind ontspannen is.
  • Er wordt door de katheter vloeistof in de blaas gedaan en dit doet geen pijn .
  • Het plassen met de katheter in de plasbuis gaat net zo makkelijk als zonder katheter.

Bij een VUDO kunt u ook nog vertellen

  • Er zijn op de Röntgenafdeling meerdere mensen aanwezig en die dragen allemaal een speciaal schort.

Zo kunt u uw kind tijdens het onderzoek helpen

  • Probeer zelf zo rustig mogelijk te blijven, dit maakt uw kind rustiger.
  • Richt uw aandacht op uw kind, het heeft uw aandacht nodig.
  • Stel gerust vragen als u of uw kind iets niet begrijpt.
  • Neem wat speelgoed, een voorleesboekje, (computer)spelletje of wat muziek mee ter afleiding.

Heeft u vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stelt u ze gerust aan de arts of verpleegkundige tijdens het eerstvolgende polikliniekbezoek of via Mijn Dossier.

Meer weten?

Meer informatie vindt u op:

www.cyberpoli.nl

www.nieren.nl

Tekst gebaseerd op tekst UMC Utrecht, Divisie Kinderen en heelkundige Specialisme, afdeling Medische Psychologie, Kinderurologie en Patiëntencommunicatie.