Een ziekenhuisopname van uw kind is voor zowel u als voor uw kind een ingrijpende gebeurtenis. Gevoelens van angst en onzekerheid kunnen een rol spelen. Het is belangrijk dat u zich, indien nodig of gewenst, ondersteund voelt om de ziekenhuisperiode zo goed mogelijk te doorlopen. In Amsterdam UMC bieden we de mogelijkheid om middels video-opnamen begeleid te worden: video-interactiebegeleiding, kortweg VIB.

Wat is VIB?

Er wordt een korte video-opname gemaakt van u en uw kind van ongeveer tien minuten, tijdens bijvoorbeeld de verzorging, een contact- en/of spelmoment. Een zorgverlener die hiervoor is opgeleid, kijkt deze video-opname later met u terug en laat aan de hand van de beelden bijvoorbeeld zien welke signalen uw kind geeft om met u in contact te komen of te blijven. Deze signalen zijn soms zo klein dat ze zonder het stilstaande beeld moeilijk te zien zijn. VIB gaat uit van de positieve interactie tussen ouder(s)/verzorger(s) en kind. Het is een ondersteunende methode en bedoeld om ouder(s)/verzorger(s) te bekrachtigen in hun rol.

Waarom VIB?

Door aandacht te hebben voor de signalen binnen het contact met uw kind, wordt de afstemming tussen kind en ouder(s)/verzorger(s) verfijnd, wat bijvoorbeeld bijdraagt aan de hechting. Deze afstemming is daarmee van groot belang voor de ontwikkeling van uw kind.

VIB kan u helpen uw zelfvertrouwen te behouden of te herwinnen in de omgang met uw kind. Het geeft u handvatten om uw kind zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen tijdens de ziekenhuisopname.

Als uw kind een (ernstige) aandoening, chronische ziekte of beperking heeft, kan dat ervoor zorgen dat het leven er tijdelijk of blijvend anders uit ziet. Door met VIB beelden terug te kijken, is het voor de ouder(s)/verzorger(s) mogelijk om meer naar het kind zelf te kijken en minder naar de beperkende omstandigheden. Dit ondersteunt de beleving en daarmee het contact.

Voor wie is VIB bedoeld?

VIB is bedoeld voor elke ouder/verzorger die ondersteuning, bemoediging of bekrachtiging kan gebruiken tijdens het ziekteproces of gedurende de ziekenhuisopname en die ervoor open staat om het contact met het kind vanuit ander perspectief te bekijken.

Privacy

Als u gebruik maakt van VIB, vult u een toestemmingsformulier in. U kunt daarop aangeven waarvoor de beelden bedoeld zijn.

Alleen met uw toestemming kunnen anderen dan uzelf en de betrokken medisch pedagogisch zorgverlener de videobeelden bekijken. Na het terugkijken van de beelden kan u gevraagd worden een tevredenheidsformulier in te vullen. U kunt daarop aangeven hoe u VIB heeft ervaren.

Vragen

Voor aanmelding of verdere informatie over video-interactiebegeleiding (VIB) kunt u terecht bij de medisch pedagogisch zorgverleners van de afdeling. Indien u zelf (nog) geen contact heeft met een medisch pedagogisch zorgverlener, kunt u via de verpleegkundige contact opnemen.