Waarvoor is VAC-Stent behandeling?

De VAC-Stent is een behandeling voor een lek in de slokdarm. Door de slokdarm loopt o.a. maagsap en speeksel. Wanneer deze in de borstkas lekken, ontstaat er een ontsteking. Het is belangrijk om het gat te dichten; dat kan met de VAC-Stent. De VAC-Stent verwijdert deze viezigheid, verhelpt de ontsteking en helpt met het dichten van het gat.

\\vumc.nl\home$\store4ever\l.pattynama\Pictures\Amsterdam UMC png.pngDiagram
Description automatically generated

Vacuümpomp


VAC-Stent slangetje

Slokdarm

VAC-Stent

Lek/gat slokdarm

De VAC-Stent op de plek van het lek, via het slangetje vast aan de vacuümpomp

Hoe werkt de VAC-Stent behandeling?

Op de plek van het lek wordt de stent geplaatst, welke via een slangetje door de neus vastzit aan een vacuümpomp. De vacuümpomp dient altijd aan te staan. Hierdoor is er een zuig-effect rondom de stent, waardoor de slokdarm goed om de stent heen komt te liggen. Hierdoor worden de randen van het gat naar elkaar toe getrokken, zodat het gat wordt gedicht. Dit helpt om viezigheid buiten de borstkas te houden en om het gat dicht te laten groeien. Als de stent goed zit, kunt u tijdens de behandeling bij akkoord van uw arts wat eten of drinken. Dit moet soms worden bevestigd met een scan.

De behandeling werkt goed, doordat het gat heel goed wordt afgesloten door het goede zuig-effect. Echter, door dit goede zuig-effect zit het weefsel zo goed vast aan de stent, dat het af en toe gewisseld moet worden. Over het algemeen wordt de stent gewisseld na 5-7 dagen. Tijdens de wissels wordt de stent goed losgemaakt en wordt het defect goed schoongemaakt. Daarnaast wordt er gecontroleerd of het gat kleiner wordt. Uiteindelijk is het doel om het gat geheel dicht te laten groeien. Als dit wordt gezien, mag de stent eruit.