Na het horen van de diagnose en tijdens en na de behandeling zullen verschillende emoties zoals verdriet, machteloosheid en onzekerheid een rol spelen.

Niet alleen u, maar ook uw partner, kinderen, familieleden en vrienden krijgen veel te verwerken. Het vraagt tijd voordat u en uw naasten zich aan de nieuwe situatie hebben kunnen aanpassen. Het kan zijn dat u na de behandeling de draad niet zo gemakkelijk weer oppakt.

Praten over uw zorgen en problemen met uw partner, familieleden, vrienden en kennissen is soms moeilijk, maar het kan veel betekenen als u uw zorgen met hen kunt bespreken.

Maatschappelijk werkers, psychologen of (sociaal)verpleegkundigen kunnen hulp bieden bij allerlei praktische en emotionele problemen. Tijdens uw verblijf in het ziekenhuis bent u mogelijk al in contact gekomen met een maatschappelijk werker.

Het kan ook helpen om zelf goede informatie te zoeken of een dagboek bij te houden om meer grip op uw situatie te krijgen.

Een aantal patiënten stelt contact met medepatiënten op prijs. Contact met een patiënt die uit eigen ervaring kan weten en kan voelen wat iemand doormaakt, kan een belangrijke steun zijn. Als u contact met medepatiënten zou willen, dan kunt u dit aangeven bij uw arts of zorgverlener, of zelf contact opnemen met de Patiëntenvereniging Hoofd-Hals: www.pvhh.nl

Links

Deze folder is onderdeel van “Verder zonder Stembanden”.

“Verder zonder stembanden” bevat ook onderstaande onderdelen:

Laryngectomie: verwijderen van het strottenhoofd

Ademen-Stomazorg na een laryngectomie

Eten en drinken na een laryngectomie

Spreken-Prothesezorg na een laryngectomie

Ruiken na een laryngectomie

Bestraling (en chemo) na een laryngectomie

Soepel houden van hals en schouder na een halsklieroperatie/laryngectomie

Video's over laryngectomie