U krijgt binnenkort een pijnbehandeling transversus abdominis plane block (TAP). In deze folder leest u meer informatie over deze behandeling.

Wat is een TAP-blokkade

Een Transversus abdominal planeblokkade is een echografische pijnbehandeling, die wordt gebruikt om pijn te verminderen na een operatie, trauma of zenuwbeklemming in de buikwand. De ingreep is gericht is op het blokkeren van de pijnzenuwen die zich bevinden tussen de binnenste schuine en dwarse buikspier met een lokaal verdovingsmiddel en ontstekingsremmer. Dit onderbreekt tijdelijk de zenuwsignalen die pijn naar de hersenen sturen, waardoor de patiënt verlichting van pijn kan ervaren.

Deze blokkade kan worden overwogen als u last heeft van de volgende aandoeningen:

  • Buikwandpijn ten gevolge van trauma of operatie(s)
  • Buikwandpijn ten gevolge van een beklemming (entrapment), zoals Anterior cutaneous nerve
  • entrapment syndrome (ACNES)

Voorbereiding

  • U hoeft NIET nuchter te zijn voor de ingreep.
  • U kunt uw medicijnen gewoon blijven innemen, ook uw eventuele bloedverdunners.
  • Draag gemakkelijk zittende kleding.

Belangrijk om te melden

Voor uw eigen veiligheid is het belangrijk dat uw arts op de hoogte is van een aantal medische zaken zoals:

  • of u bloedverdunnende medicijnen gebruikt
  • of u zwanger bent of vermoedt dat te zijn
  • of u overgevoelig of allergisch bent voor chloorhexidine, pleisters of verdovingsvloeistof, ontstekingsremmers
  • of u een pacemaker of ICD heeft

Bloedverdunners moeten alleen worden gestaakt of overbrugd worden met andere medicatie indien de volgende ingrepen staat gepland:

  • wortelblokkade
  • facetblokkade in de nek of (lage) rug (rami dorsalis medialis)
  • Ganglion stellatum-blokkade
  • Occipitalis zenuwblokkade
  • Pudendus zenuw-blokkade
  • Erector spinae plane blok (ESPB)

Het is daarom belangrijk om aan uw behandelaar te melden welke bloedverdunner u gebruikt, zodat gepaste maatregelen kunnen worden gegeven. Richtlijn neuroxisblokkade en antistolling van Nederlandse vereniging voor Anesthesiologie (NVA)

Uw afspraak

  • U ontvangt een afspraakbevestiging voor uw behandeling in het Pijncentrum. Polikliniek receptie G, op de begane grond.
  • U wordt 30 minuten voor de aanvraag van de ingreep verwacht.
  • Het is helaas niet mogelijk om tijdens uw verblijf, bezoek te ontvangen en/of een begeleider mee te nemen die continu bij u blijft.
  • Om afspraken te annuleren of af te zeggen kunt u op werkdagen bellen met de pijnbehandelcentrum. Het telefoonnummer vindt u onderaan deze folder.

Wij raden u aan op de dag van de behandeling:

  • gewoon te ontbijten.
  • geen contant geld of waardevolle spullen mee te nemen.
  • iets ter ontspanning mee te nemen: boek, tijdschrift of tablet (er is wifi)
  • uw medicijnen kunt u blijven gebruiken. Wilt u deze wel meenemen naar het pijncentrum? ook eventuele bloedverdunners mag u gewoon innemen.
  • gemakkelijk zittende kleding te dragen.

Behandeling

De behandeling vindt plaats op een onderzoeksbank en kan worden uitgevoerd in rug of zijligging. De ingreep duurt gemiddeld 15 - 20 minuten.

Middels echografie wordt de juiste plaats voor de ingreep gelokaliseerd. De huid wordt vervolgens ontsmet en verdoofd met een lokaal verdovingsmiddel om ongemak te minimaliseren.

Hierna wordt onder directe visualisatie de naald ingebracht tussen de binnenste schuine buikspier (musculus obliquus internus abdominis ) en dwarse buikspier (musculus transversus abdominis).

Met een steriele zoutoplossing wordt vervolgens de juiste positie tussen twee spierlagen bevestigd. Vervolgens wordt een verdovende vloeistof geïnjecteerd in combinatie met een ontstekingsremmend middel (methylprednisolon of dexamethason), waarna de naald wordt verwijderd.

Daarna gaat u terug naar de obsetvatieruimte.

De behandelend arts komt, indien dit mogelijk is, nog langs om het effect van de blokkade te bespreken.

Wat kan ik verwachten NA de behandeling?

Tijdelijke zwelling en roodheid

Na de behandeling kunt u de prikplaats voelen en kan er tijdelijk wat zwelling of roodheid optreden. Dit is normaal en verdwijnt meestal binnen enkele uren. U kunt 20-30 minuten na de transabdominal-blokkade vaak weer naar huis en uw dagelijkse activiteiten hervatten.

Doofheid en/of krachtsverlies

Na de ingreep kunt u enige uren tot 24 uur doofheid of krachtsverlies ervaren in het gebied van de zenuw die behandeld is. Dit gaat in vrijwel alle gevallen voorbij.

Tijdelijke toename van pijn

Indien er tijdens de ingreep ook een een ontstekingsremmend middel is toegediend kan er in de eerste paar dagen soms een tijdelijke toename van pijn ontstaan; de zogenaamde ‘corticosteroïden flare-up’. Dit gaat in vrijwel alle gevallen vanzelf over.

Voor deze pijn kunt u pijnstillers gebruiken, zoals paracetamol.

(Tijdelijk) verstoorde bloedsuikergehalte

Bij patiënten met diabetes mellitus (suikerziekte) kan na een injectie met een ontstekingsremmend middel in de eerste 2 weken de glucosewaarden (licht) verstoord raken.

Andere tijdelijke bijwerkingen van ontstekingsremmers kunnen o.a. zijn: gejaagd gevoel, opvliegers, zweten.

Veel gestelde vragen over de behandeling

Welke nadelen kunnen ontstekingsremmers, zoals dexamethason en methylprednisolon hebben?

Hoewel een eenmalige injectie zeer beperkt klachten veroorzaakt, zijn diverse bijwerkingen mogelijk.

Veelvoorkomend

  • verhoogde bloedsuikerspiegel
  • verhoogde bloeddruk
  • verhoogde eetlustet
  • maag/darmklachten, zoals ontsteking van maagslijmvlies
  • stemmingswisselingen, waaronder euforie, depressie
  • slaapproblemen

Minder vaak voorkomend

  • botontkalking (met name bij frequente toediening)
  • aseptische necrose van bot (heupen, schouder)
  • hogere kans op infecties (met name bij immunodeficiëntie)
  • cataract/ glaucoom (bij frequent gebruik)
  • spierzwakte
  • dunner huid, gemakkelijk blauwe plekken

Wat zijn (mogelijke) risico’s en complicaties van een TAP-blokkade?

Een TAP-blokkade leidt vrijwel nooit tot blijvende schade.

Er zijn er wel enkele risico’s en overwegingen die u moet kennen. Iedere invasieve behandeling kan potentieel een aantal problemen veroorzaken. De kans hierop is zeer klein.

  • allergische reacties
  • bloeding
  • infectie

Als u na de behandeling koorts krijgt of andere tekenen van infectie opmerkt, zoals koorts, roodheid, zwelling of pus uit de wond neem dan onmiddellijk contact op met het pijnbehandelcentrum.

Mag ik na de behandeling zelfstandig in het verkeer deelnemen?

Het is van belang om voor de terugreis een begeleider mee te nemen naar onze kliniek. Na afloop van de behandeling kan het zijn dat u tijdelijk krachtsverlies of een doof gevoel van de huid ervaart.

Wij adviseren u dan ook om 12 uur lang niet aan het verkeer deelnemen of complexe machines bedienen.

Wanneer kan ik het effect van de behandeling verwachten?

Het kan enkele dagen duren voordat u een vermindering van de pijn bemerkt.

Een TAP-blokkade wordt als succesvol gezien als u minimaal 50% pijnverlichting ervaart na de behandeling. Indien u baat heeft van deze ingreep is dit vaak gemiddeld 2-3 maanden. Dit geldt ook voor eventuele vervolgbehandelingen.

Wanneer is belasten, sporten of terugkeer naar werk weer mogelijk?

U kunt weer werken en het aangedane lichaamsdeel belasten (binnen uw eigen grenzen) nadat het lokale verdovingsmiddel is uitgewerkt. Dit is vaak al dezelfde dag.

Wanneer wordt een vervolgafspraak gepland?

U krijgt 6 weken na de behandeling een telefonische afspraak met uw arts om het resultaat te bespreken.

Ik heb suikerziekte. Heeft een transabdominal plane blokkade een nadelige invloed op mijn glucosewaarden in het bloed?

Indien tijdens de behandeling ontstekingsremmers (methylprednison, dexamethason) zijn toegediend kan het zijn dat uw bloedglucosewaarden gedurende 4-7 dagen verhoogd zijn.

Ik krijg een behandeling voor kanker. Mag ik dan een TAP-blokkade ondergaan?

Een TAP-blokkade hoeft geen nadelige invloed op uw kankerbehandeling te hebben. Het is echter wel mogelijk dat u tijdens een chemotherapie behandeling tijdelijk minder bloedplaatjes of witte bloedcellen heeft. Een lokale injectie is dan minder verstandig, omdat u sneller een bloeding of een infectie kunt krijgen.

Daarnaast is het geven van ontstekingsremmers, zoals methylprednisolon of dexamethason, tijdens immuuntherapie onverstandig omdat het de werking hiervan kan verminderen. Het is daarom belangrijk om aan u behandelaar te melden welke oncologische behandeling u krijgt.

Ik ben zwanger. Heeft een TAP-blokkade een nadelige invloed op mijn zwangerschap?

Hoewel we tijdens de zwangerschap terughoudend zijn met het toedienen van ontstekingsremmers, zoals methylprednisolon of dexamethason, heeft een eenmalig toediening hiervan geen nadelige invloed voor moeder of ongeboren kind.

Heeft medicatie een invloed op het effect van een TAP-blokkade?

Er zijn geen medicijnen die een negatieve invloed hebben op een transabdominal plane blokkade. Indien u bloedverdunners gebruikt bestaat er wel een grotere kans op een bloeding.

Ik ben net geopereerd. Wanneer mag ik dan een TAP-blokkade ondergaan?

Er is geen vaste tijdslimiet tussen een operatie en een TAP-blokkade. Het hangt af van de individuele situatie en de aard van de operatie. Over het algemeen wordt aanbevolen om te wachten tot de acute fase van de operatie voorbij is en u stabiel genoeg is om de behandeling veilig te ondergaan. Dit kan variëren van enkele dagen tot enkele weken, afhankelijk van de operatie en de hersteltijd. Het is belangrijk om deze kwestie te bespreken met uw behandelend arts om te bepalen wanneer het geschikt is om een transabdominal plane blokkade te ondergaan.

Kan eenTAP-blokkade mijn pijnklachten genezen?

Een TAP-blokkade kan de pijn NIET genezen. Het kan wel de pijn langdurig onderdrukken en de periode van pijn overbruggen totdat het lichaam zelf het probleem heeft hersteld. Indien de pijn chronisch is geworden kan een transabdominal plane blokkade worden herhaald zonder dat het effect hiervan minder wordt.

Kan een TAP-blokkade vaker worden herhaald?

Een TAP-blokkade kan na enkele maanden weer worden herhaald. Het effect van een herhaalbehandeling is ongeveer hetzelfde, gemiddeld tussen de 2 tot 3 maanden.

Contact

Mocht u vragen hebben over deze behandeling dan kunt contact op nemen met

Het Pijnbehandelcentrum:

maandag-vrijdag van 9.00 - 16.00 uur

telefoonnummer: 020 – 444 11 02

Buiten kantoortijden, alleen bij problemen:

telefoonnummer 020444 44 44 > vraag naar de dienstdoende arts-assistent anesthesiologie

of anesthesioloog.