In deze tekst geven we u uitleg over de Time Out procedure op de operatiekamer, maar ook op een onderzoeks-/behandelkamer. Op verschillende momenten tijdens het verblijf van uw kind in het ziekenhuis worden veel en vaak dezelfde vragen aan u gesteld. De behandelaars willen alles samen met u controleren om fouten, zoals bijvoorbeeld verwisseling te voorkomen. Dat doen we bij iedereen die een behandeling moet ondergaan.

Wanneer de Time Out?

U gaat met uw kind naar de operatiekamer, een onderzoeks-/behandelkamer onder begeleiding van een pedagogisch medewerkster en/of verpleegkundige en komt eerst in de wachtruimte. Als u met uw kind naar de operatiekamer, onderzoeks-/behandelkamer gaat, is het hele operatieteam/behandelteam aanwezig. Voordat uw kind onder narcose wordt gebracht vindt de Time Out procedure plaats. Het operatieteam (chirurg, anesthesioloog, operatieassistenten en anesthesiemedewerker) checkt samen met u een aantal belangrijke gegevens.

  • Samen met u wordt de identiteit van uw kind gecontroleerd.
  • Het team spreekt hard op of uw kind ergens allergisch voor is.
  • Er wordt gecontroleerd welke operatie/onderzoek/behandeling gaat plaatsvinden en
  • (wanneer van toepassing) aan welke zijde van het lichaam.
  • Andere belangrijke punten voor het uitvoeren van de operatie worden door de medische
  • specialist en/ of de anesthesioloog hardop gecontroleerd.

Uiteraard zijn deze gegevens al bekend en staan in het medische dossier van uw kind. Toch is deze laatste veiligheidscontrole van belang om de allerlaatste mogelijke fouten of onduidelijkheden uit te sluiten. Alleen wanneer het voor de veiligheid van uw kind beter is, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een spoedoperatie/spoedonderzoek of behandeling, kan het zijn dat u met een kind jonger dan 3 maanden niet meegaat naar de operatiekamer, onderzoeks-/behandelkamer. De Time Out vindt dan voor een deel met u plaats in de wachtruimte voor de operatiekamer, onderzoeks-/behandelkamer.

Vragen?

Heeft u vragen, stelt u ze gerust aan de arts of verpleegkundige.