U wordt voor een dag en eventueel opgenomen op de afdeling Kort verblijf H5, omdat u waarschijnlijk een TIA heeft doorgemaakt. In deze folder leest u wat er op deze dag gaat gebeuren en wat u moet meenemen.

Reden van de opname

U bent doorverwezen via de SEH, de polikliniek of u komt via de huisarts (na overleg met de neuroloog), omdat u uitvalsverschijnselen had. Dit kan bijvoorbeeld plotseling krachtsverlies van een arm of een been zijn geweest, of problemen met spreken of zien. De arts dacht aan een TIA of een kleine beroerte. Het is dan noodzakelijk zo spoedig mogelijk de oorzaak op te sporen, om herhaling of een ernstige ziekte te voorkomen. Hoe sneller de oorzaak wordt gevonden, hoe sneller de behandeling kan beginnen. Dit is het beste voor uw gezondheid. Daarom zijn er tijdens deze dagopname verschillende onderzoeken gepland.

Let op: u mag niet zelf autorijden omdat u mogelijk een TIA of kleine beroerte heeft gehad. U mag dus niet zelf met de auto naar het ziekenhuis komen. Het is toegestaan dat uw partner, familielid of mantelzorger u naar de afdeling brengt maar daarna de afdeling verlaat. Zij worden verzocht niet op de afdeling aanwezig te blijven.

Verloop van de dagopname

U wordt om 10.00 of 11:30 uur op de afdeling Kort verblijf H5 verwacht. De exacte tijd hoort u telefonisch. U mag thuis ontbijten en uw medicatie innemen zoals u gewend bent.


Wat u mee moet nemen:

  • Uw identiteitsbewijs
  • Het pasje van uw ziektekostenverzekering
  • Eventueel papieren die u van uw verwijzend arts heeft gekregen
  • Medicatie die u gebruikt in originele verpakking
  • een tijdschrift of (puzzel)boek voor de wachttijden (er zijn gratis faciliteiten om gebruik te maken van draadloos internet en tv)

U meldt zich bij de balie, de baliemedewerker zal u doorverwijzen naar uw kamer. De verpleegkundige zal u in een kort gesprek uitleg geven over de gang van zaken tijdens de (dag)opname. Ook zal de verpleegkundige uitleg geven over de onderzoeken die u krijgt. Meestal kunnen de onderzoeken niet direct achter elkaar gepland worden, dit betekent dat u veel zal moeten wachten. U moet er rekening mee houden dat u pas laat in de middag weer naar huis mag. U krijgt tijdens de opname in de middag een lunch. Tussendoor krijgt u koffie en thee van de voedingsassistente uitgereikt. Indien u moet blijven voor een overnachting krijgt u ook diner en ontbijt.

De onderzoeken

De verpleegkundige zal u uitleg geven over het verschillende onderzoeken.

De volgende onderzoeken zouden bij u gepland kunnen worden:

  • Bloedafname
  • Bloeddrukmeting aan beide armen
  • Bloeddrukmonitor
  • Lichamelijk onderzoek door de arts assistent neurologie
  • CT-scan of MRI-scan
  • ECG (elektrocardiogram)
  • Duplex carotiden (dit is een echo-onderzoek van de halsslagaders om na te gaan of er afwijkingen aanwezig zijn)
  • Op indicatie kunnen er nog andere onderzoeken volgen
  • Soms wordt er nog een andere specialist geraadpleegd

De anamnese van de verpleegkundige en arts-assistent duurt ongeveer een uur. De meeste onderzoeken duren ongeveer vijftien tot dertig minuten.

Uitslag van de onderzoeken

Aan het eind van de dag heeft u een gesprek met de arts-assistent neurologie. Deze bespreekt met u de uitslagen van deze dag en de behandeling. De arts–assistent zal u vertellen of u mag autorijden. De verpleegkundige geeft u voorlichting over diverse aspecten, zoals stoppen met roken en leefstijl.

Meer informatie

Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben dan kunt u contact opnemen

met de afdeling Kort verblijf H5. Op werkdagen zijn wij telefonisch bereikbaar van 8:00 tot 16.00 uur op het telefoonnummer 020 566 40 66.

Handige websites

www.hartstichting.nl www.voedingscentrum.nl

www.hersenstichting.nl

www.stivoro.nl www.beroerteadviescentrum.nl