Voor u is door uw arts een thoracoscopie met propofolsedatie aangevraagd. Dit is een onderzoek van het long- en borstvlies. Om het onderzoek voor u prettiger te laten verlopen vindt dit plaats onder propofolsedatie. In deze folder leest u wat u het onderzoek inhoudt.

Wat houdt een thoracoscopie in?

De longen van de mens zijn omgeven door twee vliezen: een binnenste vlies (pleura visceralis) en een buitenste vlies (pleura pariëtalis). Het binnenste vlies zit aan de long vast, het buitenste vlies aan de wand van de borstholte. De beide longvliezen bewegen met de ademhaling mee. Tussen deze twee vliezen (de longvliesruimte) bevindt zich een kleine hoeveelheid vocht (het pleuravocht). Dit vocht zorgt er onder andere voor dat de beide longvliezen over elkaar heen kunnen schuiven.Een thoracoscopie is een kijkoperatie met als doel beide vliezen en de ruimte ertussen te bekijken. Met dit onderzoek probeert de longarts de oorzaak van uw klachten te

achterhalen. Er zijn verschillende redenen om een thoracoscopie uit te voeren; bijvoorbeeld wanneer er

een klaplong is ontstaan, of voor het afnemen van weefsel.

De voorbereiding

  • Vanwege de propofolsedatie moet u in de week voor het onderzoek gescreend worden door de anesthesist. Er wordt telefonisch conctact met u opgenomen door de pre-operatieve screening (POS).
  • U moet nuchter zijn voor dit onderzoek vanwege de propofolsedatie. Tot 6 uur van te voren mag u een licht ontbijt nuttigen, daarna mag u tot 2 uur van te voren helder vloeibaar drinken (thee, zwarte koffie, sportdrank of water).
  • Gebruikt u antistolling, meldt dit dan vooraf aan uw longarts. De arts zal bepalen of de medicatie gestopt moet worden.
  • Als u diabeet bent moet u dit melden, de longarts zal dan bepalen of de medicatie aangepast moet worden.

Het onderzoek

  • Voorafgaand aan het onderzoek wordt u opgenomen op de verpleegafdeling.
  • Op de onderzoekskamer van de Behandelkamer Longziekten wordt u ontvangen door de medewerkers van de Behandelkamer Longziekten en door een Sedatie Praktijk Specialist, deze laatste gaat u de propofolsedatie geven.
  • U krijgt een bloeddrukband om een arm, knijpertje op uw vinger om het zuurstofgehalte in uw bloed te controleren en plakkers waarmee u aan de monitor wordt gekoppeld. U krijgt een infuus vanwege de slaapmedicatie.
  • Gevraagd wordt om op uw linker- of rechterzijde op de onderzoekstafel te gaan liggen. Daarna mag u uw arm over uw hoofd leggen, hierdoor wordt de ruimte tussen de ribben iets groter. Om deze positie langere tijd vol te houden wordt u ondersteund met kussens.
  • De longarts bepaald eerst de plaats van het aanprikken door middel van een echo. De longarts geeft u vervolgens een injectie die de huid en het onderhuids weefsel plaatselijk verdooft. Hierna wordt u afgedekt met een steriele doeken. Als de verdoving is ingewerkt, begint het onderzoek. De longarts maakt een kanaaltje tussen twee ribben en schuift een star buisje tussen de ribben door. Via dit buisje bekijkt de longarts de vliezen met behulp van kijkinstrumenten.
  • Als er vocht aanwezig is, wordt dit afgezogen en indien nodig voor onderzoek naar het laboratorium gestuurd. Eventueel neemt de arts biopten af voor verder onderzoek.
  • Als het onderzoek klaar is, verwijdert de longarts het starre buisje. Hierna wordt een rubberen slang (een drain), tussen de ribben geplaatst en wordt deze met een hechting en pleisters vastgemaakt aan de huid. Via deze drain kunnen overtollig vocht en lucht afgevoerd worden naar een drainpot, het opvangsysteem.

Na het onderzoek

  • Op de verpleegafdeling kan het zijn dat de drainpot wordt aangesloten op een vacuümzuigsysteem, zodat de vliezen weer tegen elkaar aan komen te liggen. Om te zien of de drain goed ligt en de long zich goed ontplooit, wordt een röntgenfoto gemaakt.
  • De drain kan pijnklachten veroorzaken, er zal pijnmedicatie voorgeschreven worden.
  • U mag na het onderzoek weer eten en drinken.
  • Zodra u goed wakker bent mag u weer mobiliseren. Let op dat u de drainpot meeneemt wanneer u uit bed gaat.
  • Als de long goed op zijn plaats ligt en er geen lucht lekt, wordt de drain verwijderd en wordt het gaatje afgedekt met steriele vaseline, met daaroverheen een pleister.
  • De duur van uw verblijf in het ziekenhuis hangen af van de bevindingen en de snelheid van het ontplooien van de long.
  • Afhankelijk van de aard van de bevindingen kan de longarts na een paar dagen besluiten om het borstvlies en het longvlies door middel van steriel talkpoeder te laten verkleven via de drain.

Vragen

Wanneer u van te voren vragen heeft over het onderzoek kunt u contact opnemen met de

Behandelkamer Longziekten, telefoonnummer (020)-4442884.

Wanneer u vragen heeft nadat u bent ontslagen van de verpleegafdeling kunt u contact

opnemen met uw behandelend longarts via de polikliniek Longziekten, telefoonnummer

(020)-44440522.