U heeft uw lichaam ter beschikking gesteld aan de wetenschap en daarmee verleent u de wetenschap een waardevolle dienst. Graag informeren wij u nog over een aantal zaken.

Uw wilsbeschikking (codicil)

U heeft uw wens op papier gezet en daar wellicht met familie, verzorgers en/of de huisarts over gesproken. Het is belangrijk om hen ook te informeren over het codicilnummer dat wij aan uw verklaring hebben toegekend. Laat u hen in ieder geval weten waar zij de papieren kunnen vinden. Het zal hen helpen om uw laatste wens zo goed mogelijk uit te voeren in een verdrietige periode en op een moment dat ook veel andere zaken geregeld moeten worden. Hieronder vertellen wij u meer over de verdere procedure. Ook dit kunt u met uw nabestaanden/gemachtigden bespreken.

Wat doen uw nabestaanden/gemachtigden als u bent overleden?

Na uw overlijden moeten uw nabestaanden/gemachtigden zo snel mogelijk (d.w.z. binnen 24 uur na overlijden) contact op nemen met uitvaartverzorger Unigra (020-6178989) om te melden dat u bent overleden en dat u uw lichaam aan de afdeling Medische Biologie, sectie Klinische Anatomie en Embryologie ter beschikking heeft gesteld. Firma Unigra is hiervoor dag en nacht bereikbaar. De uitvaartverzorger zal vragen naar het codicilnummer en de aanwezigheid van de wilsbeschikking. Nadat de uitvaartverzorger met onze afdeling heeft overlegd over de acceptatie van het lichaam, wordt met uw nabestaanden/gemachtigden een afspraak gemaakt over het moment waarop uw lichaam zal worden opgehaald.

De uitvaartverzorger zal de (originele) beschikking meenemen om verlof tot ontleding aan te kunnen vragen bij de gemeente. Tegelijkertijd zal de uitvaartverzorger ook aangifte van overlijden doen. Hiervoor is een ‘verklaring van overlijden’ van een arts noodzakelijk. Nabestaanden/gemachtigden kunnen de overlijdensakte ca. 4-5 dagen na overlijden aanvragen bij de gemeente. Deze akte kan nodig zijn bij de afhandeling van administratieve zaken.

Wanneer wordt een lichaam niet geaccepteerd?

In de volgende gevallen zal het lichaam niet door ons worden geaccepteerd:

a. Bij te late melding van overlijden, dat wil zeggen meer dan 24 uur na overlijden of bij overlijden in het buitenland.

b. Als op het moment van de aanbieding aan onze afdeling, vanwege capaciteitstekort geen
behoefte bestaat aan het lichaam. Acceptatie door ons instituut is afhankelijk van het aantal studenten en artsen dat wij mogen opleiden. De onderwijsprogramma’s zijn bepalend voor het aantal lichamen dat wij per jaar kunnen accepteren. De kans op afwijzing als gevolg van capaciteitstekort is kleiner als u er geen bezwaar tegen maakt dat uw lichaam kan worden gebruikt voor biologisch-forensisch onderwijs en onderzoek of dat uw lichaam kan worden overgedragen aan een ander anatomisch instituut in Nederland.

c. Als het lichaam ongeschikt is voor ontleding. Dit is onder andere het geval als er sprake is
van ernstige verminking, extreme zwaarlijvigheid, transplantatie of overlijden tijdens een operatie. Ook mag er op het lichaam geen sectie zijn verricht. Het is namelijk van groot belang dat studenten en artsen in opleiding de normale verhoudingen in het lichaam kunnen bestuderen. De kans op afwijzing door ongeschiktheid voor ontleding is kleiner als u er geen bezwaar tegen maakt dat uw lichaam kan worden gebruikt voor biologisch-forensisch onderwijs en onderzoek.

d. Als codicil houder bij leven bekend is met virus infectie zoals bijvoorbeeld COVD-19. De kans op afwijzing door ongeschiktheid voor ontleding is kleiner als u er geen bezwaar tegen maakt dat uw lichaam kan worden gebruikt voor biologisch-forensisch onderwijs en onderzoek.

Kunnen nabestaanden/gemachtigden nog afscheid nemen?

Er is gelegenheid om afscheid te nemen tot aan het moment dat de uitvaartverzorger uw lichaam ophaalt. Geprobeerd zal worden om zoveel mogelijk rekening te houden met de wensen van nabestaanden/gemachtigden. De tijd is echter beperkt, omdat uw lichaam zo snel mogelijk naar Amsterdam UMC, locatie AMC vervoerd moet worden. In Amsterdam UMC, locatie AMC is geen gelegenheid voor een condoleanceplechtigheid. Wel is er in het Stiltecentrum van Amsterdam UMC, locatie AMC een gedenkteken ter nagedachtenis aan hen die hun lichaam ter beschikking van de wetenschap gesteld hebben. Het Stiltecentrum is altijd open en vrij toegankelijk. Wij adviseren u om het bovenstaande te bespreken met uw nabestaanden/ gemachtigden. Jaarlijks organiseert de afdeling een Herdenkingsdag, ter nagedachtenis aan de mensen die hun lichaam ter beschikking van de wetenschap gesteld hebben. Uw nabestaanden ontvangen hiertoe een persoonlijke uitnodiging.

Wat gebeurt er met de stoffelijke resten na ontleding van het lichaam?

Nadat uw lichaam voor onderwijs- en onderzoeksdoeleinden is ontleed, worden uw stoffelijke resten anoniem gecremeerd. Het is niet mogelijk om vooraf aan te geven wanneer de crematie plaatsvindt. Het kan zijn dat dit pas één of meerdere jaren na overlijden gebeurt. Het is helaas

niet mogelijk de as retour te ontvangen. Deze word uitgestrooid over het IJsselmeer.

Welke kosten komen voor rekening van Amsterdam UMC, locatie AMC?

Bij acceptatie van het lichaam komen de volgende kosten voor rekening van Amsterdam UMC, locatie AMC:

  • het vervoer naar ons laboratorium;
  • de aangifte van overlijden;
  • het aanvragen van het verlof tot ontleding bij de gemeente;
  • het transport naar het crematorium;
  • de verassing van de stoffelijke resten.

Andere kosten komen voor rekening van de nabestaanden.

Moet ik veranderingen in mijn privésituatie doorgeven?

Als er veranderingen zijn in uw burgerlijke staat, als u verhuist (ook als u naar een verzorgingshuis verhuist) of als u een andere huisarts krijgt, dan vernemen wij dit graag schriftelijk of via een e-mail van u. Op die manier kunnen wij u blijven informeren over eventuele veranderingen.

Kan de wilsbeschikking worden herroepen?

U kunt uw wilsbeschikking altijd herroepen. Als u uw beslissing wilt herroepen, kunt u dit schriftelijk aan ons kenbaar maken. Stuurt u daarbij uw wilsbeschikking mee, zodat wij deze kunnen vernietigen. U ontvangt van ons een bevestiging van de herroeping.

Belangrijke telefoonnummers

Na overlijden: Firma Unigra B.V. (uitvaartverzorger), 020-6178989

Voor meer informatie: Afdeling Medische Biologie, sectie Klinische Anatomie en
Embryologie, 020-5664927

Contact

Amsterdam UMC, locatie AMC
Afdeling Medische Biologie, sectie Klinische Anatomie en Embryologie
Meibergdreef 15, 1105 AZ Amsterdam
Tel.: 020-5664927
E-mail: codicil@amc.uva.nl

www.medischebiologie.nl/lichaamsdonatie