Uw behandelend arts heeft voor u een SSEP-onderzoek aangevraagd. U wordt daarvoor binnenkort op de afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF) verwacht.

EP staat voor Evoked Potential, wat ongeveer betekent: door zintuigprikkels opgewekte reacties. Zintuigfuncties zijn bijvoorbeeld: horen, zien en voelen. Het EP-onderzoek dient om te beoordelen hoe het zenuwstelsel (hersenen, ruggenmerg en/of zenuwen in arm en been) reageert op zo’n zintuigprikkel.

Er zijn verschillende soorten EP-onderzoek:

  • SSEP (Somato Sensory Evoked Potential): het meten van de reactie op gevoelsprikkels.
  • VEP (Visual Evoked Potential): het meten van de reactie op visuele prikkels. Hiervoor bestaat een speciale folder.
  • AEP (Auditieve Evoked Potential): het meten van de reactie op geluidsprikkels. Dit onderzoek wordt in VUmc door de afdeling Audiologie gedaan.

In deze folder kunt u lezen waar en hoe het onderzoek zal plaatsvinden en welke voorbereidingen u moet treffen. Lees deze folder daarom goed door.

Afspraak

U wordt op de afgesproken tijd verwacht op de afdeling KNF in de polikliniek, locatie receptie C

(verdieping min 1, PK -1 Z 131).

Alle onderzoeken op de afdeling klinische neurofysiologie worden op vaste tijden afgesproken en uitgevoerd. Wij verzoeken u daarom dringend om op tijd aanwezig te zijn.

Indien u de afspraak moet afzeggen, verzoeken wij u dit zo spoedig mogelijk, maar minstens 24 uur van tevoren te doen.

Voorbereiding

De elektrische activiteit van de hersenen kan worden opgevangen met behulp van elektroden, kleine metalen schijfjes, die op de hoofdhuid worden bevestigd. Om een goed resultaat te krijgen adviseren wij u om uw haar van tevoren te wassen en geen haarlak, crème, gel en dergelijke te gebruiken. Ook elders moet uw huid vetvrij zijn, dus gebruikt u de dag van het onderzoek geen huidlotion, crème e.d.

Het SSEP-onderzoek

Voor de registratie

Op de hoofdhuid worden de plaatsen waar de elektroden moeten komen, uitgemeten en met een huidpotlood aangestreept. Voor een optimaal contact wordt de huid op de uitgemeten plaatsen met een wattenstaafje en scrub licht geschuurd; dit kan wat gevoelig zijn. Hierna worden de elektroden met een kleefpasta bevestigd. Als het contact tussen uw huid en een elektrode nog niet optimaal blijkt te zijn, wordt er met een stompe naald een beetje op uw hoofd gekrast. Bij dit onderzoek worden naast de elektroden op het hoofd vaak ook nog elektroden op de armen of benen en rug bevestigd.

Registratie

Na deze voorbereidingen begint de eigenlijke registratie. U ligt op een onderzoekbank. Bij het SSEP-onderzoek krijgt u een serie korte elektrische schokjes aan de enkels en/of polsen toegediend. Deze kleine schokjes zijn niet pijnlijk. Voor een optimaal resultaat is het wel van belang dat u zich ontspant en niet beweegt.

Na de registratie

Na afloop van de registratie worden de elektroden verwijderd met alcohol en uw hoofdhuid wordt zo schoon mogelijk gemaakt. Uw haar voelt dan een beetje plakkerig aan, maar thuis kunt u direct uw haren wassen.

Na het onderzoek

Tijdens uw eerstvolgende bezoek aan uw behandelend arts, bespreekt deze de uitslag van het EP onderzoek met u. Bent u opgenomen in het ziekenhuis, dan vertelt uw behandelend arts u de uitslag zodra deze bekend is.

Vragen

Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met:

Afdeling Klinische Neurofysiologie in de polikliniek, receptie C, ruimtenummer -1 Z 131

Telefoon: (020) 444 0732

E-mail: knf@amsterdamumc.nl

Algemene informatie VU medisch centrum

Algemeen nummer: 020 444 4444

Postadres: Postbus 7057, 1007 MB, Amsterdam

Internet: www.amsterdamumc.nl

E-mail: zorgsupport@vumc.nl