Wat is een spermaonderzoek?

Het spermaonderzoek is één van de onderzoeken die bij u wordt gedaan omdat u ongewenst kinderloos bent of vragen heeft over uw vruchtbaarheid bijvoorbeeld na chemo-of radiotherapie. Met het spermaonderzoek wordt gekeken naar uw aantal goed bewegende zaadcellen in uw zaadlozing. Het spermaonderzoek wordt ook wel semenanalyse genoemd. Deze folder beschrijft de gang van zaken bij dit onderzoek.

Waar vindt het spermaonderzoek plaats en wie voert het onderzoek uit?

Het spermaonderzoek vindt plaats in het Fertiliteitslaboratorium in het Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde en wordt uitgevoerd door een analist.

Hoe spreekt u een spermaonderzoek af?

De test wordt op werkdagen op afspraak uitgevoerd. U kunt de afspraak via “Mijn Dossier” of telefonisch aanvragen.

Wat moet u doen voorafgaand aan het spermaonderzoek?

Wij raden u aan om voorafgaande aan het spermaonderzoek minimaal 2 en maximaal 7 dagen seksuele onthouding in acht te nemen. Kortere of langere onthouding zorgt ervoor dat het resultaat minder representatief is.

Het gebruik van alcohol en/of drugs kan een negatieve invloed hebben op de spermakwaliteit.

Hoe vindt het spermaonderzoek plaats?

Een analist bekijkt onder een microscoop uw sperma. Zij beoordeelt het volume, het aantal zaadcellen en de bewegelijkheid. Hierna wordt uw sperma niet bewaard, ook niet voor een eventuele toekomstige behandeling.

Wat moet u doen om het onderzoek uit te laten voeren?

Voor het opvangen van het sperma krijgt u van ons een steriel spermapotje. U mag alleen dít potje gebruiken voor het inleveren van het sperma. Alle andere potjes worden geweigerd, omdat die niet getest zijn op veiligheid voor zaadcellen.

Het is aan te bevelen het sperma te produceren door masturbatie. Als u het bij de gemeenschap zou opvangen in een condoom, heeft dat een negatieve invloed op de kwaliteit van de zaadcellen.

De procedure gaat via de stappen hieronder:

  1. Plas eerst uit om bacteriën die in de plasbuis aanwezig zijn weg te spoelen
  2. Was uw handen goed
  3. Spoel de penis af met lauw water. Het water afschudden, niet afdrogen. Gebruik geen zeep, omdat dit een negatieve invloed heeft op de kwaliteit van het semen.
  4. Produceer sperma door masturbatie. Vang de totale hoeveelheid sperma op in het spermapotje. Indien u een deel mist, is het van belang dat u dit meldt bij het inleveren van het potje. De binnenkant van het potje is steriel en mag niet met de handen worden aangeraakt.
  5. Sluit het spermapotje af, controleer of het deksel goed gesloten is.

Bij het laboratorium is een speciale ruimte waar u het sperma kunt produceren. Als u het sperma thuis produceert, vervoert u het potje op lichaamstemperatuur, bij voorkeur in een binnenzak van uw kleding. Als het sperma wordt blootgesteld aan een te koude of te warme temperatuur heeft dit een negatieve invloed op de kwaliteit. Voor een betrouwbaar resultaat mag het sperma maximaal een uur in het potje zijn tussen het produceren en het afgeven bij de balie van het Fertiliteitslaboratorium. Mocht dit niet haalbaar zijn voor u, dan kunt u contact met ons opnemen.

Het Fertiliteitslaboratorium bevindt zich op Q4, de 4e verdieping van het Q-gebouw. Het is te bereiken via de ingang van de polikliniek, volg ‘route 49’. Op Q4 hoeft u zich niet te melden bij de voorbalie. U kunt direct rechts langs de voorbalie naar achter lopen waarna u rechtsaf gaat. Hier meldt u zich bij de balie van het Fertiliteitslaboratorium (Q4-177). U laat geldige legitimatie (Amsterdam UMC-patiëntenpas, rijbewijs, paspoort of ID-kaart) zien. Zonder geldige legitimatie kan uw spermaonderzoek niet in behandeling worden genomen.

Voor het gebruik van uw sperma voor onderzoek of vruchtbaarheidsbehandeling is het belangrijk om te weten of u in de afgelopen drie maanden koorts heeft gehad en/of medicijnen heeft gebruikt. Dit kan de spermakwaliteit negatief beïnvloeden. Dit wordt aan u gevraagd wanneer u het potje met sperma inlevert bij de balie van het Fertiliteitslaboratorium.

Indien u niet zelf het sperma kunt afgeven, dan neemt u van tevoren contact met ons op voor het invullen van een toestemmingsverklaring.

Uitslag van het onderzoek

De uitslag is binnen 1 week bekend. U krijgt de uitslag van uw behandelend arts.

Vragen

Hebt u nog vragen en/of opmerkingen, dan kunt u ons een bericht sturen via “Mijn Dossier” te bereiken via de app ‘Mijn Dossier Amsterdam UMC’ of via www.mijndossier.amsterdamumc.nl . Dit is de enige veilige manier om met het ziekenhuis te communiceren.

Voor lichamelijke klachten of spoedeisende vragen neemt u telefonisch contact op met het Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde, tel. 020-5664287 (tijdens werkdagen tussen 9.00 en 11.00 uur en 14.00 en 16.00 uur of via de centrale en vragen naar dienstsein CVV) of het Fertiliteitslaboratorium, telefoon: 020-5663090 (tijdens werkdagen tussen 8.30-16.00 uur). Wij vragen u altijd om uw patiëntnummer in verband met patiënt veiligheid.