Bij een schub (exacerbatie of relapse) is sprake van nieuwe MS-klachten en/of bestaande klachten die sterk toenemen en langer aanhouden dan 24 uur. Als er sprake is van koorts, kan niet zomaar gesproken worden van een schub. Door koorts of een infectie kunnen oude klachten opspelen of bestaande klachten verergeren. Je spreekt dan van een pseudo-schub.Veelvoorkomende klachten bij een schub zijn: verminderd gezichtsvermogen, stoornissen in het gevoel, minder kracht in armen of benen, stuurloosheid, moeite met toiletgang of moeite met praten. De klachten herstellen meestal vanzelf, maar dat heeft tijd nodig, variërend van dagen tot weken en soms zelfs maanden. Een schub die geen grote gevolgen geeft op het dagelijkse functioneren hoeft niet behandeld te worden.

Wat te doen bij een schub?

Tijdens een schub kan door de nieuwe klachten de mate en manier van functioneren in het dagelijks leven veranderen. Als men door een schub erg in het dagelijks functioneren wordt beperkt en de klachten niet spontaan herstellen, kan een behandeling overwogen worden. Hiervoor moet een afspraak gemaakt worden bij de schub-poli. Als het niet zeker is of de klachten van de MS komen, moet er contact met de huisarts opgenomen worden.

Schub-poli

Men wordt naar de schub-poli doorverwezen via het MS-verpleegkundig telefonisch spreekuur of de behandelend neuroloog. Op de schub-poli worden de klachten van de mogelijke schub beoordeeld door een neuroloog, een arts-assistent neurologie of een verpleegkundig specialist MS onder supervisie van een MS-neuroloog. Deze poli is drie dagdelen per week geopend. Als besloten wordt om de schub te behandelen, kan er meestal direct begonnen worden.

Behandelen van een schub

De behandeling van een schub bestaat uit een hoge dosering ontstekingsremmende stof (methylprednisolon). Een methylprednisolonkuur kan als pil of per infuus worden gegeven.

Het belangrijkste resultaat van de kuur is dat de schubverschijnselen sneller afnemen. Het uiteindelijke herstel van de schub is echter niet anders dan bij onbehandelde schubs.

De bijwerkingen van een methylprednisolonkuur vallen in het algemeen mee en lijken niet op de bijwerkingen die optreden bij chronisch gebruik van prednisolon. Veel mensen ervaren een wat opgejaagd gevoel en kunnen slecht slapen tijdens de behandeling. Ook ervaren velen een metaalachtige smaak in de mond. Soms treden hartkloppingen op.

Meer informatie staat in de folder Methylprednisolon bij een schub.

Schub melden

Na elke schub is het belangrijk om een afspraak met de behandelend neuroloog te maken, omdat er misschien iets moet veranderen aan de medicijnen die gebruikt worden om het ziekteverloop van MS te beïnvloeden.

Als schubklachten in het weekend beginnen kan meestal tot na het weekend gewacht worden met het opnemen van contact met de behandelend arts in VUmc. Als de klachten ernstig zijn, is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. Die kan beoordelen of er doorverwezen moet worden naar het ziekenhuis.

Autorijden met een schub

Met een schub mag volgens de wet geen auto bestuurd worden. Iedereen, die een auto bestuurt, dient hiertoe lichamelijk en geestelijk adequaat in staat te zijn. Meer informatie over autorijden staat op de website van het CBR.

Meer MS-informatie

Voor actuele MS-informatie en nieuws over MS-onderzoek, kijk op de website:

www.mscentrumamsterdam.nl

U kunt zich inschrijven voor onze MS-nieuwsbrief via:

www.amsterdamumc.nl/mscentrumnieuwsbrief

Folders over MS zijn te downloaden via:

www.amsterdamumc.nl/msfolders

Steun MS-onderzoek

‘Wij willen mensen met MS een normaal dagelijks leven geven’ Wij kunnen niet zonder uw steun! Doneren kan via www.steunmscentrumamsterdam.nl