Echo-endoscopieHet doel van het Radiale EBUS onderzoek (echo-bronchoscopie) is om met een echografie (perifere) afwijkingen in de longen te onderzoeken. In deze folder leest u meer over dit onderzoek.

Echo-bronchoscopie

Bij een echo-bronchoscopie worden een bronchoscoop en een probe met een echokopje gebruikt. Dit echoapparaat stuurt geluidsgolven uit. Doordat deze geluidsgolven diep in de weefsels doordringen, is het mogelijk informatie te krijgen over de afwijkingen. Als het nodig is, nemen we daarna met een dunne naald weefsel weg of nemen we een biopt af. Het onderzoek vindt plaats onder sedatie (slaapmedicatie).

Sedatie (slaapmedicatie)

Het onderzoek kan gedaan worden onder lichte of diepe sedatie. Uw behandelend (long)arts zal vertellen op welke manier u sedatie krijgt. U leest meer informatie over het onderzoek onder lichte sedatie in de folder 'Sedatie op de behandelkamer Longziekten'. Als het onderzoek onder diepe sedatie gebeurt kunt u hierover meer lezen in de folder 'Sedatie met propofol'. Vraag naar de folder op de afdeling, op bekijk de website.

Voorbereiding

  • Vóór het onderzoek mag u 6 uur niets meer eten. Tot 2 uur voor het onderzoek mag u wel nog slokjes water drinken. Als u in de ochtend medicijnen gebruikt dan mag u deze innemen, tenzij uw behandelend (long)arts iets anders met u heeft afgesproken.
  • Omdat u slaapmedicatie krijgt, moet u een persoon meenemen die u naar huis kan brengen. Als niemand met u mee komt, moeten wij het onderzoek annuleren.
  • Als u onderzocht wordt onder diepe sedatie, is het belangrijk dat u vóór het onderzoek een afspraak maakt op de polikliniek Pre-operatieve screening. Bel hiervoor naar telefoonnummer 020-4442070.
  • Het is belangrijk dat u gemakkelijke kleding draagt (geen strakke kleding) en dat u eventuele nagellak voor het onderzoek verwijdert.

De dag van het onderzoek

Op de dag van het onderzoek gaat u via de hoofdingang van het ziekenhuis naar de Behandelkamer Longziekten. Daar kunt u zich melden bij de balie, locatie 5A12, waarna u plaatsneemt in de wachtkamer.

Mocht u door onvoorziene omstandigheden niet op tijd kunnen komen voor deze afspraak, dan vragen wij u contact met ons op te nemen via telefoonnummer (020) 444 2884. Wij zullen ons best doen de afspraak te verplaatsen naar een ander tijdstip op dezelfde dag. Dit kunnen wij echter niet garanderen.

Het onderzoek

Hieronder leest u meer over het Radiale EBUS onderzoek. Het onderzoek zal ongeveer 45 minuten in beslag nemen.

  1. Een verpleegkundige haalt u op uit de wachtkamer en begeleidt u naar de behandelkamer.
  2. U neemt plaats op de onderzoekstafel. Wij nemen uw gegevens met u door en stellen u een aantal vragen over uw algemene gezondheid. De arts bespreekt nog eens met u hoe het onderzoek gaat verlopen.
  3. Hierna krijgt u een infuus en wordt u aangesloten aan de monitor. Met deze monitor houden we uw vitale gegevens in de gaten voor, tijdens en na het onderzoek. De vitale gegevens die de monitor meet zijn: de bloeddruk, pols, ademhaling en saturatie.
  4. De verpleegkundige plaatst een bijtring tussen de kaken om de endoscoop te beschermen.
  5. Via het infuus krijgt u de sedatie (slaapmedicatie) toegediend. Als u het onderzoek onder diepe sedatie ondergaat, is hiervoor een anesthesiemedewerker aanwezig. De anesthesiemedewerker houdt gedurende het hele onderzoek uw vitale gegevens in de gaten. Als u het onderzoek onder lichte sedatie ondergaat, houden de arts en verpleegkundige uw vitale gegevens in de gaten.
  6. De arts brengt de bronchoscoop via de mond de luchtpijp in. Direct na het inbrengen kunt u de prikkeling voelen van de luchtpijp, waardoor u kunt hoesten. De arts zal extra verdoven met verdovingsdruppels, zodat u gedurende het onderzoek hier zo min mogelijk last van heeft.
  7. Als de bronchoscoop in de luchtpijp zit, zal de arts met de probe met het echokopje de longafwijking gaan onderzoeken. Als het nodig is, zal de longarts een röntgenboog gebruiken om de punctie/bioptieplaats te bepalen. De röntgenboog komt boven uw borstkas te hangen. De longarts zal dan weefsel met een dunne naald opzuigen of een biopt nemen. Hier voelt u niets van. Het weefsel wordt na het onderzoek onderzocht onder de microscoop.

Complicaties

Complicaties bij dit onderzoek komen zeer zelden voor. Als u meer wilt weten over mogelijke complicaties, kunt u dat bespreken met uw behandelend arts.

Na het onderzoek

Na het onderzoek wordt u naar de uitslaapkamer gebracht, waar u nog minimaal één uur blijft. Omdat u sedatie (slaapmedicatie) heeft gehad mag u na het onderzoek minimaal 1 uur niets eten of drinken. Daarna krijgt u iets te eten en te drinken. Na het onderzoek houden wij uw vitale gegevens in de gaten totdat u goed wakker bent. Voordat u naar huis gaat, zal de arts met u bespreken hoe het onderzoek is gegaan.

Zorg voor begeleiding naar huis

Om ervoor te zorgen dat u het onderzoek rustig en ontspannen ondergaat, krijgt u sedatie (slaapmedicatie) toegediend. U moet er rekening mee houden dat u zich na het onderzoek suf en slaperig kunt voelen. Als u sedatie heeft gekregen mag u 24 uur niet zelf deelnemen aan het verkeer, zoals fietsen of autorijden. Daarom moet iemand met u meekomen naar het onderzoek, die u ook weer thuis brengt.

Thuis

Doet u rustig aan als u lichte of diepe sedatie heeft gehad. Neem geen belangrijke beslissingen op de dag van en het onderzoek en de dag daarna. U kunt tijdelijk vergeetachtig zijn. U mag 24 uur niet deelnemen aan het verkeer.

Reanimatiebeleid

Op de Behandelkamer Longziekten komt u voor onderzoek/behandeling, de kans op complicaties is klein. Wij willen u er echter op wijzen dat in principe alle patiënten gereanimeerd worden bij een complicatie. Als u dit niet wilt, kunt u bij de longarts melden dat u niet gereanimeerd wilt worden. Bij klinische patiënten wordt het klinisch afgesproken reanimatiebeleid aangehouden.

Vragen

Wanneer u ongerust blijft na het onderzoek of u heeft nog vragen, neem dan contact op met de Behandelkamer Longziekten (020-4442884) of de Poli Longziekten voor de dienstdoende longarts (020-4440522).

Als u dringende vragen heeft buiten kantoortijden, kunt u contact opnemen met de dienstdoende longarts via de centrale meldkamer Amsterdam UMC locatie VUmc (telefoonnummer 020-4444444).