U heeft een afspraak voor een plexus coeliacus blokkade. Deze behandeling vindt plaats op locatie AMC van Amsterdam UMC. Uw behandelend arts heeft enkele zaken al met u besproken. In deze folder vindt u meer informatie over de behandeling. Het is goed u te realiseren dat uw situatie anders kan zijn dan hier is beschreven.

Wat is een plexus coeliacus blokkade?

De plexus coeliacus is een zenuwnetwerk in de bovenbuik dat een rol speelt bij pijnklachten vanuit de ingewanden. Een plexus coeliacus blokkade is een onderbreking van dit zenuwnetwerk. Deze behandeling kan zinvol zijn bij pijnklachten als gevolg van kanker van organen in de bovenbuik, zoals de alvleesklier, de maag en de lever. Bij de behandeling wordt een stof in het zenuwnetwerk gespoten waardoor de pijnprikkel de hersenen niet meer kan bereiken. De motoriek (bewegingsmogelijkheid) en het gevoel in de huid worden niet beïnvloed door deze behandeling. Uitsluitend de pijn in de ingewanden wordt geblokkeerd.

Voorbereidingen

Belangrijk om te melden

Neem voor de behandeling contact op met de afdeling Pijngeneeskunde als een van de onderstaande zaken op u van toepassing is en u dit nog niet besproken heeft met de pijnspecialist.

  • Gebruik van bloedverdunnende medicijnen. De pijnspecialist zal met u bespreken of en hoelang van tevoren u moet stoppen met de medicijnen.
  • Suikerziekte.
  • Allergie of overgevoeligheid voor jodiumhoudende contrastmiddelen, jodium, medicijnen of pleisters.


Koorts

Als u op de dag van de behandeling koorts heeft, kan de behandeling op dat moment niet doorgaan. Neem in dat geval tussen 8:00 uur en 16:00 uur contact op met het Dagcentrum. Zij zijn bereikbaar op telefoonnummer 020-566 4458.


Nuchter zijn

Het is belangrijk dat u voor de ingreep nuchter bent. Houdt u zich daarom aan onderstaand schema:

  • Tot zes uur voor de ingreep mag u eten.
  • Tot twee uur voor de ingreep mag u heldere vloeistoffen/doorzichtige dranken als water, appelsap, bouillon, zwarte thee of koffie (zonder melk) drinken. Melk, melkproducten en producten met vezels zoals sinaasappelsap mag u niet meer drinken.


Afspraken en verhindering

Voor het maken of afzeggen van afspraken kunt u op werkdagen contact opnemen met het Dagcentrum. Zij zijn bereikbaar op telefoonnummer 020-566 4458.

Gang van zaken

Melden

U kunt zich melden bij de receptie van het Dagcentrum (afdeling D-0). Zorg dat u op tijd aanwezig bent. Onze gastvrouw of gastheer ontvangt u. Als u aan de beurt bent, brengt de verpleegkundige u in een bed naar de behandelkamer, waar de behandeling zal plaatsvinden.

In verband met het gebruik van röntgenstralen, kan een begeleider niet bij de behandeling aanwezig zijn. Hij/zij kan wachten in de wachtruimte.

Houd rekening met een verblijf in het ziekenhuis van ongeveer twee uur.


De behandeling

Deze behandeling kan uitgevoerd worden door een anesthesioloog-pijnspecialist, door een anesthesioloog in opleiding tot pijnspecialist, of door een arts in opleiding tot anesthesioloog.

Voor de behandeling gaat u op uw buik op een smalle tafel liggen. U krijgt een infuus in uw arm. Voor het inbrengen van de naald(en) krijgt u een plaatselijke verdoving, zo nodig gecombineerd met sedatie via het infuus. U krijgt een of twee prikken in uw rug aan weerszijden van de wervelkolom ter hoogte van de navel. De pijnspecialist plaatst onder röntgendoorlichting de naald(en) op de juiste plek. Hij spuit dan de behandelvloeistof in rondom het zenuwnetwerk. De behandeling duurt ongeveer 20 minuten.


Na de behandeling

Na de behandeling gaat u naar de verkoeverkamer. Als u goed wakker bent, mag u weer eten en drinken. Als alles goed is, mag u naar huis.

Het effect van de behandeling is pas goed te beoordelen na ongeveer één a twee dagen. In een aantal gevallen is een aanvullende behandeling noodzakelijk. Bij de meeste patiënten treedt een duidelijke pijnvermindering op. Het effect van de blokkade houdt gemiddeld enkele maanden aan. Komt de pijn na enige tijd terug dan kan de behandeling herhaald worden.

Complicaties/bijwerkingen

Een complicatie die zeer zelden voorkomt, is een dwarslaesie (gedeeltelijk of volledig blijvende verlamming van beide benen).

In zeldzame gevallen kan ook ernstige bloeddrukdaling optreden. Dit is goed te behandelen.

Diarree (tijdelijk) is een vaak voorkomende bijwerking.

De eerste weken na de behandeling kunt u bij plotseling rechtop komen even duizelig zijn.

Als u allergisch bent voor röntgencontrastvloeistof, kan dit zich uiten in jeuk, huiduitslag of kortademigheid.

Ontslag

Naar huis

Na de behandeling mag u dezelfde dag niet zelfstandig aan het verkeer deelnemen. Zorg ervoor dat iemand anders u naar huis brengt. Op de prikplaats wordt een pleister geplakt. Deze mag u ’s avonds of de volgende dag verwijderen. U kunt dan ook weer douchen en baden.


Weer thuis

Er kan napijn optreden ten gevolge van de behandeling. Deze pijn kan enkele dagen tot weken aanhouden. U kunt hiervoor eventueel een pijnstiller innemen (bijvoorbeeld paracetamol volgens bijsluiter).

Tot slot

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact op met de polikliniek Pijngeneeskunde telefoonnummer 020-5662303

Voor het afzeggen of verzetten van uw afspraak neemt u contact op met het Dagcentrum, telefoonnummer 020-5664458.

Bronvermelding: deze tekst is tot stand gekomen met behulp van de teksten van het Diakonessenhuis.