Binnenkort wordt er bij u een PEG-sonde geplaatst. In deze folder vindt u informatie over:Wat is een PEG-sonde?Waarom krijgt u een PEG-sonde?Welke voorbereiding is noodzakelijk?Hoe gaat de plaatsing van een PEG-sonde in zijn werk?Nazorg

Wat is een PEG-sonde?

PEG staat voor Percutane Endoscopische Gastrostomie. Door middel van een endoscopie wordt rechtstreeks via de buikwand een voedingssonde in de maag geplaatst. Om de PEG-sonde te bevestigen bevindt zich tegen de binnenwand van de maag een fixatieschijfje óf een ballonnetje gevuld met water. Op de buikhuid zit een fixatieschijfje aan de sonde bevestigd. Via de PEG-sonde is het mogelijk om sondevoeding, vocht en/of medicijnen toe te dienen.

PEG-sonde met een fixatieschijfje PEG-sonde met een fixatieballon

Waarom krijgt u een PEG-sonde?

Er zijn verschillende medische redenen waarom het nodig is om een PEG-sonde te plaatsen. Wat deze redenen gelijk hebben is dat het de verwachting is dat u voor langere tijd sondevoeding en/of medicatie nodig zult hebben.

Nadat u toestemming hebt gegeven voor het plaatsen van een PEG-sonde vraagt uw behandelend arts, de hoofdbehandelaar, deze aan bij de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten (MDL).

U krijgt een afspraak voor een consult bij de MDL-arts.

De MDL-arts beoordeelt of de PEG-sonde noodzakelijk- en mogelijk is en informeert u over de behandeling en de risico's. Ook kunt u de arts vragen stellen die u nog heeft.

  1. U ontvangt per post, telefonisch of via uw digitaal patiëntenportaal (Mijn Dossier) een oproep voor de PEG-plaatsing.

Welke voorbereiding is noodzakelijk?

  1. Bloedverdunners zoals acetylsalicylzuur (Ascal®) kunt u doorgebruiken. Met andere soorten bloedverdunners moet u stoppen vóór de PEG-sondeplaatsing. Hoelang van tevoren u moet stoppen bespreekt u met uw behandelend arts.
  2. 6 uur vóór de plaatsing van de PEG-sonde mag u niets meer eten of drinken.

Hoe gaat de plaatsing van een PEG-sonde in zijn werk?

  • Indien u bloedverdunners gebruikt zal op de dag van de PEG-plaatsing, vooraf aan de opname op de afdeling KNO, uw INR worden bepaald. Indien dit nodig is zal uw behandelend arts dit voor u aanvragen.
  • U meldt zich op het afgesproken tijdstip op de afdeling KNO. De afdeling KNO ligt op de eerste verdieping in het ziekenhuis. U zult daar tenminste één nacht blijven.
  • Op de afdeling KNO krijgt u voorafgaand aan de PEG-plaatsing een infuus met antibiotica. Ook krijgt u een zetpil toegediend, dit is een pijnstillend middel vooraf aan de ingreep.
  • Op de afgesproken tijd wordt u ontvangen in de voorbereidingsruimte van de endoscopie-unit.
  • In de behandelkamer krijgt u een slaapmiddel en pijnstilling toegediend via uw infuus.
  • Na het plaatsen van de PEG-sonde komt u in de herstelkamer van de endoscopie-unit.
  • Op de herstelkamer ontvangt u de folder ‘met een PEG-sonde naar huis’ , hierin staat informatie over onder andere het type PEG-sonde dat er bij u is geplaatst.
  • Wanneer u goed wakker bent, wordt u teruggebracht naar de afdeling KNO. Daar wordt u verder geobserveerd. In principe verblijft u één nacht op de afdeling KNO.

Nazorg: na de operatie

  • Vanaf een uur na de plaatsing van de PEG-sonde, als u goed wakker bent, mag u weer eten en drinken óf starten met sondevoeding.
  • Mogelijk heeft u wat extra pijnstilling nodig, dit kunt u aan de verpleegkundige van de afdeling vragen.
  • Na de plaatsing van de PEG-sonde krijgt u van de verpleegkundige op de afdeling KNO uitleg over de verzorging van de PEG-sonde.
  • De diëtist neemt contact met u op en meldt u aan bij een van de facilitaire bedrijven die u sondevoeding en materialen voor de verzorging van de PEG-sonde levert.
  • De volgende dag, voordat u met ontslag gaat, komt de MDL-arts bij u langs en neemt met u een aantal punten met u door die belangrijk zijn te weten voor de eerste week na plaatsing van een PEG-sonde.

Nazorg: thuis

  • De dag waarop u thuiskomt zal ook het startpakket met materialen en sondevoeding bij u thuis worden afgeleverd door het facilitair bedrijf dat u is toegewezen door diëtist.
  • De facilitaire bedrijven zijn gespecialiseerd in sondevoeding en toedieningssystemen.
  • Het startpakket bevat benodigdheden voor de verzorging van uw PEG-sonde, een reservesonde en een eerste hoeveelheid sondevoeding, ook wanneer u nog geen sondevoeding hoeft te gebruiken.
  • U moet zelf een huid desinfectans aanschaffen. Ddit zit niet in het startpakket. U kunt dit krijgen bij de drogist of apotheek.
  • Een eenmalig instructie wordt door een verpleegkundige van het facilitair bedrijf aan huis gegeven.

Nazorg: vervolgafspraken op de polikliniek

  • 7 Tot 10 dagen na de plaatsing van de PEG-sonde heeft u een afspraak bij de PEG-verpleegkundige in het Amsterdam UMC, locatie VUmc.
  • De PEG-verpleegkundige voert spreekuur in de polikliniek MDL, receptie Q, 2e etage.
  • De eerste controle na 7-10 dagen vindt standaard plaats, deze afspraak kunt u niet verplaatsen.
  • Verdere bezoeken aan het spreekuur van de PEG verpleegkundige hangen af van het type PEG-sonde dat u heeft, van het gebruik van de PEG-sonde en eventuele complicaties die zich kunnen voordoen.
  • Afspraken met de PEG-verpleegkundige lopen via de polikliniek MDL.

Complicaties

Het kan voorkomen dat tijdens de procedure blijkt dat het niet mogelijk is om de PEG- sonde te plaatsen. Wanneer dat het geval is, zal de MDL-arts alternatieven met u bespreken.

In een enkel geval ontstaat er een complicatie bij de behandeling. De mogelijke complicaties moeten van tevoren met u zijn besproken door de MDL-arts. Een complicatie kan reden zijn om u langer in het ziekenhuis op te nemen dan gepland.

Late complicaties kunt u bespreken met uw PEG-consulent van het AmsterdamUMC-VUmc.

Contactgegevens:

Heeft u na het lezen van deze brochure nog vragen, neemt u dan contact op met de polikliniek Maag-, Darm- en Leverziekten via telefoonnummer 020-444 1125.

Ook kunt u gebruik maken van het digitaal patiëntenportaal (Mijn Dossier)

Heeft u vragen over toelevering van sondevoeding en/of materialen van de PEG-sonde, neemt u dan contact op met het door de diëtist aan u toegewezen facilitair bedrijf. In de folder ‘met een PEG-sonde naar huis’ vindt u contactgegevens van de PEG-consulent.