Wat is ovulatie-inductie?

Ovulatie-inductie betekent het opwekken van de eisprong. Deze folder beschrijft de gang van zaken bij ovulatie-inductie met injecties Gonadotrofines (Fostimon® of Ovaleap® of Meriofert®).

Wat is de kans op zwangerschap?

Bij de behandeling met Gonadotrofines is na 1 jaar 60% van de vrouwen zwanger. Na 2 jaar behandelen is 80% van de vrouwen zwanger.

Wat zijn de risico’s en complicaties?

De kans op een meerlingzwangerschap is licht verhoogd.

Hoe verloopt de behandeling?

Het doel is één eiblaasje (follikel) te laten uitrijpen. Dit gebeurt met geringe hoeveelheden Gonadotrofine. Dit zijn follikelstimulerende hormonen, die u zichzelf dagelijks toedient vanaf de menstruatie. Door middel van vaginale echo’s wordt de groei van de follikel (waarin de eicel zich bevindt) gecontroleerd. De vaginale echo’s worden in het Centrum voor Voorplantingsgeneeskunde (CVV) gemaakt door een gynaecoloog in opleiding. Zodra de follikel groot genoeg is, wordt een ander hormoon, het HCG (= Pregnyl®) toegediend. Dit hormoon zorgt voor de eisprong. Op de dag van de Pregnyl® en de dag erna adviseren wij u gemeenschap te hebben.

Voor de start van de ovulatie-inductie

Afhankelijk van de oorzaak van het uitblijven van spontane eisprongen is het nodig om een menstruatie op te wekken. De arts bespreekt dit met u. U doet zelf een zwangerschapstest in de urine. Als de test negatief is start u met de tabletten progesteron (Duphaston®). U neemt 3 keer per dag 1 tablet, gedurende 10 dagen. Enkele dagen na de laatste tablet krijgt u vaginaal bloedverlies.

Wat moet u doen voorafgaand aan de ovulatie-inductie?

  • “Mijn Dossier” account activeren. U krijgt een brief met uw persoonlijke code. Let op: de code voor activatie verloopt. Uw juiste emailadres en mobiel nummer moeten in uw dossier staan.
  • Inschrijving bij de AMC apotheek.
  • U slikt dagelijks 0,4 mg foliumzuur om de kans op een kind met een open rug (spina bifida) te verkleinen. U start hiermee uiterlijk op de eerste dag van uw menstruatie.

Hoe spreekt u een ovulatie-inductie af?

Op de eerste dag van uw menstruatie (dit is de eerste dag wanneer u helder rood bloedverlies hebt), geeft u per e-mail of Mijn Dossier de volgende gegevens aan ons door:

  • De vermelding dat het om een ovulatie-inductie behandeling met Gonadotrofines gaat;
  • Uw patiëntnummer, (meisjes)naam, initialen en geboortedatum;
  • De eerste dag van uw laatste menstruatie.

U krijgt een afspraak voor een vaginale echo op de 3e dag van de menstruatie. U kunt uw afspraak vinden via “Mijn Dossier”. Als u niet over een PC/laptop of smartphone beschikt, dan kunt u dit van tevoren met ons bespreken.

  • U krijgt een vaginale echo. Wij adviseren u een vrij lege blaas te hebben ten tijde van de echo. Er zijn toiletten in de wachtkamer. Als er geen cysten in de eierstokken te zien zijn, kunt u starten met Gonadotrofine-injecties. De arts vertelt het aantal eenheden Gonadotrofine dat u zichzelf dagelijks toe gaat dienen. Het beste tijdstip van toediening is tussen 16.00 en 22.00 uur, elke dag op hetzelfde tijdstip.
  • De verpleegkundige zal u het zelf injecteren aanleren door een prikinstructie en geeft u folder met de prikinstructies mee. U krijgt een naaldenbeker, spuitjes en naalden voor de Pregnyl® en indien van toepassing een pen mee.
  • Er wordt na circa 7 dagen (stimulatiedag 7) opnieuw een echo verricht.
    • Als het eiblaasje groot genoeg is, wordt 5.000 EH Pregnyl® afgesproken. Op de dag van de Pregnyl® gebruikt u geen Gonadotrofines (Fostimon® of Ovaleap® of Meriofert®) meer. De Pregnyl® zorgt voor de eisprong. Op de dag van de Pregnyl® en de dag erna adviseren wij u gemeenschap te hebben. Bewaar overgebleven medicatie.
    • Als het eiblaasje niet groot genoeg is, wordt er een nieuwe echoafspraak gemaakt. Eventueel wordt de dosering aangepast. Dit herhaalt zich tot het eiblaasje groot genoeg is. Soms is het eiblaasje binnen 2 weken groot genoeg, maar het kan ook veel langer duren. U komt om de 3-4 dagen voor een echo.

Wanneer gaat de ovulatie-inductie niet door?

  • Als er te veel eiblaasjes gerijpt zijn.
    U mag dan geen Pregnyl® spuiten, want de kans op een meerling is dan te groot. Er mag dan ook geen samenleving plaatsvinden. De volgende keer zal een lagere dosering Gonadotrofine worden afgesproken.
  • Als er geen rijping plaatsvindt.
    De volgende keer krijgt u een hogere dosis Gonadotrofine. Afhankelijk van uw situatie is het nodig eerst een menstruatie op te wekken.

Na de eerste cyclus

  • U kunt 2 weken na de eisprong een spontane menstruatie verwachten. Op de eerste dag van uw menstruatie (dit is de eerste dag wanneer u helder rood bloedverlies hebt), geeft u per e-mail uw gegevens aan ons door. U krijgt een afspraak voor een vaginale echo op de 3e dag van de menstruatie.
  • Als de menstruatie uitblijft, dan doet u 16 dagen na de eisprong zelf een zwangerschapstest in de urine. Indien de test positief is, neemt u contact met ons op per e-mail. U krijgt een afspraak voor de eerste zwangerschapsecho bij 7-8 weken zwangerschapsduur (= 5-6 weken na de eisprong). Dit is een vaginale echo. Adviezen voor het dagelijks leven vindt u in de folder ‘Zwanger!’ (RIVM).

Als u niet zwanger bent na 6 cycli

Na de 6e cyclus wordt een baarmoederfoto (HSG) of kijkoperatie (laparoscopie) afgesproken, als die nog niet in een eerdere fase is verricht. Als uit dit onderzoek blijkt dat één of beide eileiders open zijn, gaat u door met Gonadotrofines tot en met 12 eisprongen (cycli).

Psychische belasting

Een ovulatie-inductiebehandeling kost veel geduld en gaat nogal eens met emoties gepaard. Soms kan het enkele maanden duren voordat de eerste eisprong is opgewekt. De periode na de eisprong blijkt het moeilijkste van de hele behandeling te zijn en deze wordt vaak onderschat. De teleurstelling bij het lang uitblijven van de eisprong, of het toch optreden van de menstruatie of een negatieve zwangerschapstest kan groot zijn. Als u daarover wilt praten of nog vragen heeft, kunt u telefonisch terecht bij de verpleegkundigen via onderstaand telefoonnummer. Voor een persoonlijk gesprek kunt u een afspraak maken op het verpleegkundig spreekuur of bij de counselor verbonden aan de afdeling.

Vragen

Hebt u nog vragen en/of opmerkingen, dan kunt u contact opnemen met het Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde, tel. 020-5664287 (tijdens werkdagen tussen 9.00 en 11.00 uur en 14.00 en 16.00 uur). U kunt ons ook een e-mail sturen (cvv@amc.nl). Vermeld altijd uw (meisjes)naam, initialen, patiëntnummer en geboortedatum.