Deze folder geeft uitleg over het MRI-onderzoek van het hart bij uw kind. De arts adviseert dit onderzoek omdat uw kind de ziekte van Kawasaki heeft doorgemaakt. Uw zoon/dochter wordt voor dit MRI onderzoek door de röntgenafdeling zelf opgeroepen.

Het MRI onderzoek: wat is het?

MRI staat voor Magnetische Resonantie Imaging. Het is een techniek die verschillende delen van het lichaam nauwkeurig in beeld kan brengen. Het is een onderzoek waarbij gebruik gemaakt wordt van een magnetisch veld. Er wordt geen röntgenstraling gebruikt. Het onderzoek is veilig en pijnloos.

Waarom het MRI onderzoek na de ziekte van Kawasaki?

De ziekte van Kawasaki kan verwijding van de bloedvaten om het hart veroorzaken. Deze bloedvaten heten de kransslagaderen. Met de MRI worden doorsnede foto’s van het hele hart gemaakt. Zo brengen we het hele verloop van de kransslagaders in beeld. En kunnen we eventuele verwijdingen vaststellen. Daarnaast kan er gekeken worden naar de functie van het hart. En naar de doorbloeding en mogelijke restschade aan de hartspier.

Het MRI onderzoek wordt in principe gedaan vanaf de leeftijd van 12 jaar. De reden is dat het onderzoek vanaf deze leeftijd goed uit te leggen is. Ook is er geen narcose meer nodig omdat de kinderen meestal goed stil kunnen blijven liggen.

Het MRI onderzoek: standaard en uitgebreid

We maken onderscheid tussen standaard en uitgebreid MRI onderzoek van het hart.

Waar hangt de keuze voor het onderzoek bij uw kind vanaf? Dit is afhankelijk van de ziektegeschiedenis van uw zoon of dochter.

Wanneer is er alleen een standaard onderzoek nodig? Dit is voldoende als in het verleden geen afwijkingen aan de vaten van het hart geconstateerd zijn.

Zijn er eerder wel afwijkingen vastgesteld? Dan raadt de arts u aan een standaard onderzoek en een uitgebreid onderzoek te doen.

Standaard onderzoek

Tijdens het standaard MRI onderzoek worden de bloedvaten van het hart gedetailleerd in beeld gebracht. Op deze manier is het mogelijk eventuele verwijdingen van de kransslagaders op te sporen. Ook kijken we naar de knijpkracht en grootte van het hart.

Tijdens het onderzoek geven we af en toe ademhalingsinstructies aan uw kind. Er zal dan worden gevraagd rustig in te ademen, uit te ademen en vervolgens de adem vast te houden. Het is belangrijk dat uw kind deze instructies zo goed mogelijk opvolgt.

Het standaard MRI onderzoek duurt maximaal 30 minuten.

Uitgebreid onderzoek

Bij patiënten met (eerdere) afwijkingen aan de kransslagaders, wordt een uitgebreider van het MRI onderzoek uitgevoerd. De reden hiervoor is dat we dan ook willen kijken naar de doorbloeding van de hartspier. Daarnaast willen we weten of de hartspier eerder schade opgelopen heeft. Om dit te kunnen doen is het nodig om contrastvloeistof aan uw kind toe te dienen via een infuus.

Een infuus zit meestal op de hand. Het is een soepel plastic slangetje. Eraan vast zit een hol buisje dat in een ader geschoven zit. Door een prik in een bloedvat op de hand wordt het infuus geplaatst.

Daarnaast moet een medicijn gegeven worden, waardoor het hart als het ware even gaat sporten. Dit medicijn heet adenosine en wordt via een tweede infuus toegediend en dat kan niet samen met het andere infuus. Het inlopen van de adenosine duurt ongeveer 6 minuten. Tijdens het toedienen kunnen hartkloppingen, misselijkheid en hoofdpijn optreden. Als de adenosine gestopt wordt, zullen deze bijwerkingen nog even aan kunnen houden maar na enkele minuten snel verdwijnen.

Het uitgebreide MRI onderzoek duurt in totaal ongeveer 60 minuten.

MRI apparaat

Welke voorbereiding is nodig?

Kleding

We raden uw kind aan gemakkelijk zittende kleding aan te trekken zonder metalen delen zoals ritsen en knopen. Eventueel kunt u deze kleding meenemen naar het AMC en uw kind in de kleedkamer laten omkleden. Tijdens het onderzoek kan de kleding aanblijven, als er geen metalen delen aan zitten.

Metalen voorwerpen

Voordat u de onderzoekskamer in gaat, vraagt de laborant nog of u of uw kind metalen voorwerpen heeft. Deze mogen namelijk niet in de buurt van de sterke magneet van het MRI-apparaat komen, die altijd aanstaat. Houd er rekening mee dat gegevens op betaalpassen en dergelijke worden gewist door de magneet.

Voorwerpen die wel problemen kunnen geven zijn onder andere:

  • Muntgeld, sleutels, aansteker.
  • Sieraden, horloge, haarspelden.
  • Betaalpas, andere passen, mobiele telefoon, elektronische gadgets.
  • Kleding met metalen knopen of ritssluitingen.
  • Een beugel in de mond.

Het infuus voor het uitgebreide onderzoek

Kinderen die het uitgebreide MRI onderzoek zullen ondergaan, krijgen voorafgaand aan het onderzoek 2 infuusjes geplaatst. Door het infuus kan de contrastvloeistof en het medicijn adenosine worden toegediend. Dit gebeurt voorafgaand aan het onderzoek op de Radiologie afdeling. U kunt dan ook direct naar deze afdeling gaan.

Soms raden we het MRI onderzoek ook al aan bij kinderen onder de 12 jaar. Voor deze kinderen tot 12 jaar zullen we de infusen plaatsen op het Dagziekenhuis voor kinderen (op de 8e verdieping in de H-toren [H8DV]).

U moet hier dan 1 uur van te voren aanwezig zijn.

Voedingsadvies voor het uitgebreide onderzoek

In verband met de toediening van het medicijn adenosine bij het uitgebreide MRI onderzoek is een bepaald “dieet” gewenst. We vragen uw zoon/dochter om op de dag van het onderzoek de volgende producten NIET te eten: thee en koffie, bananen en chocolade.

Voor kinderen die het alleen het standaard MRI onderzoek ondergaan, zijn er geen speciale voedingsadviezen.

Het MRI onderzoek: verder nog goed om te weten

Bij het MRI onderzoek mag één van de ouders/verzorgers aanwezig zijn. De ouder mag alleen geen hulpmiddelen in het lichaam hebben (pacemaker, metalen pennen enz.). Ook belangrijk om vooraf te weten is dat het MRI-apparaat tijdens het onderzoek vaak veel lawaai maakt. Er mag een koptelefoon op en meestal kan er naar de favoriete muziek geluisterd worden. Uw kind komt met het hoofd in een tunnel te liggen en moet gedurende het onderzoek stil liggen.

We vragen u uw kind hier vooraf op voor te bereiden. Zie de folder voor tieners over het MRI-onderzoek op de AMC website; MRI-scan; informatie voor tieners

Hoe krijgt u de uitslag?

De beelden van het MRI onderzoek worden eerst in het gehele team besproken. Op het moment dat de uitslag bekend is, zal deze aan u verteld worden. Wij zullen u de uitslag geven op papier en/of aanvullend telefonisch met u doornemen. Een vervolgafspraak kan ook altijd gemaakt worden om de uitslag te bespreken. Deze uitslag kan even op zich laten wachten. Het betekent dus niet, dat er een reden tot bezorgdheid moet zijn!

We willen de uitslag alleen eerst onderling goed besproken hebben.

Heeft u nog vragen?

Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met het Kawasaki team:

Email: kawasaki@amsterdamumc.nl of telefoonnummer: 020-5668000