Er wordt binnenkort een trommelvliesbuisje geplaatst in uw oor. In deze folder leest u hoe u zich voorbereid op de plaatsing, hoe de plaatsing verloopt en vindt u tips voor uw herstel.

Om goed te kunnen horen, moeten het trommelvlies en de gehoorbeentjes goed kunnen trillen. Dit kan alleen als aan beide kanten van het trommelvlies lucht zit. Het trommelvliesbuisje maakt een verbinding tussen de gehoorgang en uw middenoor. Hierdoor krijgt uw middenoor weer lucht en verdwijnt de slechthorendheid. Ook als er na een verkoudheid lang vocht in het oor blijft zitten omdat buis van Eustachius niet goed zijn werk doet, kan een trommelvliesbuisje helpen.

Figuur 1. Het oor bestaat uit een aantal onderdelen (zie figuur), te beginnen met de oorschelp en de uitwendige gehoorgang (1), het trommelvlies (2) en daarachter het middenoor. In het middenoor bevinden zich drie gehoorbeentjes: hamer (3), aambeeld (4) en stijgbeugel (5). Het eigenlijke gehoororgaan is het binnenoor (6), ook wel slakkenhuis genoemd. Daarachter zit de gehoorzenuw (7). Het evenwichtsorgaan (8) is verbonden met het slakkenhuis (6).

Verdoving

Voor de ingreep wordt het trommelvlies plaatselijk verdoofd. Dit kan op de volgende manieren:

  • injectie met verdoving in het oor;
  • verdovingsspray in het oor;
  • verdovingszalf.

Door de verdoving kunt u een tintelend gevoel in uw tong of wang krijgen. Dit gevoel verdwijnt vanzelf na uitwerking van de verdoving. Na het verdoven wordt een klein gaatje in het trommelvlies gemaakt. Het slijm wordt uit het middenoor gezogen en om te voorkomen dat het gaatje direct weer dichtgroeit, wordt het buisje erin geplaatst. Het trommelvliesbuisje is een klein plastic buisje van ongeveer 2 millimeter. Uw oor kan nu weer normaal belucht worden en daardoor beter functioneren.

De eerste dagen zit het buisje nog wat los, maar na een week groeit het trommelvlies eromheen en zit het vast. Het buisje kan enkele maanden tot jaren blijven zitten en valt er na die tijd zelf uit. Soms moeten er opnieuw buisjes worden geplaatst, omdat de klachten blijven terugkomen.

Om het buisje goed vast te laten groeien, is het belangrijk dat u zich de eerste weken na de ingreep aan de volgende adviezen houdt.

Nazorg

  • Komende twee weken gelieve niet te zwemmen.
  • U mag na de behandeling douchen, maar niet de douchkop rechtstreeks op het oor houden.
  • Zolang de buisjes nog in de oren zitten, kan er niet gedoken worden. Aangezien het middenoor dan een open verbinding heeft met het water, kunnen er juist weer ontstekingen ontstaan.
  • De eerste 3 dagen na plaatsing kan er wat vocht uit het oor lopen. Mocht dit na deze tijd niet over zijn, er vuiligheid uitkomen en ruiken dan vragen wij u contact op te nemen met de poli KNO op 020-4441140.