Röntgenonderzoek van de urineblaas. Er is met u een afspraak gemaakt voor een röntgenonderzoek van de urineblaas. Soms worden dan ook de toevoer- en afvoerwegen van de urine gecontroleerd. Het onderzoek vindt plaats op de afdeling radiologie en nucleaire geneeskunde van VU medisch centrum.Meldt u zich op de locatie die in uw afsprakenbrief staat.

Voorbereiding

Voor dit onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig. U kunt normaal eten en drinken.

Het onderzoek

Om de blaas zichtbaar te maken op röntgenfoto's wordt deze gevuld met contrastvloeistof. De arts die het onderzoek uitvoert, brengt via de plasbuis een katheter (slangetje) in de blaas. Via deze katheter loopt de contrastvloeistof in de blaas. Het inbrengen van de katheter is soms even onaangenaam, maar niet pijnlijk. Tijdens het onderzoek ligt u op een röntgentafel met de benen iets gespreid. Wanneer voldoende contrastvloeistof in de blaas is gelopen, worden één of meer röntgenfoto's gemaakt. Soms wordt na twintig minuten nog een foto gemaakt.

Het is belangrijk dat u de contrastvloeistof zo lang mogelijk inhoudt. Daarna wordt de katheter verwijderd. Als de plasbuis ook moet worden gefotografeerd, wordt er nog een foto gemaakt terwijl u op de tafel een deel van de contrastvloeistof uitplast. Het onderzoek duurt ongeveer een uur.

Zwangerschap

Het is ongewenst dit onderzoek uit te voeren tijdens een zwangerschap. Bent u mogelijk zwanger, maar weet u het nog niet zeker, neemt u dan contact op met de afdeling radiologie en nucleaire geneeskunde telefoon (020) 444 4200. Er kan dan een nieuwe afspraak met u worden gemaakt in de week na het begin van de menstruatie, wanneer zeker is dat er geen sprake is van een zwangerschap.

Na het onderzoek

Door het inbrengen van de katheter kan de plasbuis en/of de blaas enkele uren licht gevoelig zijn. Dit trekt vanzelf weg. U kunt na het onderzoek het beste wat meer drinken dan u gewend bent. Dit zorgt ervoor dat u het contrastmiddel sneller uitplast.

Nog even dit...

Voor u is een bepaalde tijd gereserveerd. Bent u niet in staat de gemaakte afspraak na te komen, geef dit dan tijdig door aan de afdeling radiologie en nucleaire geneeskunde.

De informatie in deze folder is algemeen van aard. Dat wil zeggen dat het onderzoek

beschreven is zoals het meestal verloopt.

Vragen

Indien u nog vragen heeft, neem dan contact op met de afdeling radiologie en nucleaire

geneeskunde, telefoon (020) 444 4200.