Uw arts heeft voorgesteld u te behandelen met een methylpredinisolon (MPS) kuur. Deze folder geeft meer informatie over deze behandeling. U krijgt antwoord op de volgende vragen "Wat houdt deze behandeling in en waarom wordt het gedaan? Welke voorbereidingen zijn nodig en hoe verloopt de behandeling? Hoe lang duurt het en welke bijwerkingen kan ik verwachten?

Wat is methylprednisolon?

Methylprednisolon is een geneesmiddel dat behoort tot de groep van corticosteroïden. Het lijkt sterk op het door het lichaam geproduceerde bijnierschorshormoon cortisol. Methylprednisolon onderdrukt het afweersysteem waardoor ontstekingsreacties geremd worden. Van deze eigenschap wordt gebruik gemaakt om klachten te verminderen en het weefsel tot rust te brengen als voorbereiding voor een eventuele operatie.

Wat is methylprednisolon therapie?

Corticosteroïden worden gebruikt bij zeer veel aandoeningen waarbij ongewenste en voor het lichaam schadelijke ontstekingsreacties een rol spelen. De ontstekingsreactie in de weefsels achter de oogbol zoals bij de ziekte van Graves (Graves oftalmopathie), is daar een voorbeeld van. Bij methylprednisolon therapie wordt een relatief hoge dosering methylprednisolon gegeven, één maal per week, gedurende 12 weken. In de eerste 6 weken is dat 500 mg, in de tweede 6 weken is dat 250 mg. De toediening loopt via een infuus omdat daarbij een deel van de bijwerkingen kan worden gereduceerd.

Stap 1. Voorbereiding

  • Bezoek endocrinoloog

Voordat de kuur begint bent u altijd bij uw oogarts en een endocrinoloog van onze afdeling geweest.

  • Medicijngebruik

De kuur kan andere medicijnen die u gebruikt ontregelen. Het is belangrijk dat u uw medicijngebruik met uw behandelend arts hebt doorgesproken. Op de functiekamer wordt uw medicijngebruik van de afgelopen tijd met u doorgenomen en genoteerd.

  • Niet nuchter

U hoeft voor de kuur niet nuchter te zijn. U mag normaal eten en drinken.

Stap 2. Bezoek aan de functiekamer

  • Op de middag van de behandeling meldt u zich op de functiekamer op afdeling G2.
  • Uw gewicht wordt gemeten en uw bloeddruk wordt opgenomen.
  • Voor het toedienen van de methylprednisolon krijgt u een infuus in de linker of rechter arm. Uit dit infuus wordt eerst bloed afgenomen voor bloedonderzoek. Dit is elke keer om de glucose spiegel te bepalen. Voor de eerste toediening en vervolgens iedere 2 weken wordt er extra bloed afgenomen en naar het laboratorium gestuurd om andere functies in de gaten te kunnen houden.
  • Aansluitend loopt gedurende één uur de methylprednisolon via het infuus in. Hierna wordt het infuus verwijderd.
  • U mag de functiekamer nu verlaten, wel verwachten wij u 1 uur na beëindiging van het infuus, terug op de functiekamer voor een bloeddruk controle.
  • Na de laatste controle mag u naar huis. U bent totaal ongeveer 3 uur in het ziekenhuis.

Beoordeling behandeling

Voor start van de behandeling en na de 6de en 12de toediening krijgt u een afspraak met zowel de oogarts als de endocrinoloog. Zij zullen met u bespreken hoe de resultaten zijn en wat er verder kan gebeuren.

Bijwerkingen tijdens de behandeling

Tijdens de behandeling kunt u last hebben van de volgende bijwerkingen:

  • een metaalachtige smaak in de mond
  • moeite met slapen
  • een opgejaagd gevoel
  • hartkloppingen
  • stemmingswisselingen
  • maagklachten (zuurbranden)
  • een rood hoofd
  • verhoogde bloeddruk
  • toegenomen eetlust

Deze bijwerkingen zijn van tijdelijke aard. Als u klachten krijgt tijdens of na de kuur, is het verstandig dit te melden. Een andere belangrijke en veel voorkomende bijwerking is een verhoogde suikerspiegel in het bloed. Dit is vooral van belang voor mensen met suikerziekte (diabetes).

Bijwerkingen op lange termijn

Een bijwerking van hoge doseringen corticosteroïden (zoals prednison of methylprednisolon) is een verhoogde kans op botontkalking. Hier zijn medicijnen voor. Bij uw eerste bezoek aan de functiekamer krijgt u een recept mee om deze bij de apotheek te kunnen halen.

Waar vindt u de functiekamer Endocrinologie?

De functiekamer van de afdeling Endocrinologie en Metabolisme bevindt zich op G2-118. U neemt de hoofdingang van het ziekenhuis en loopt rechtdoor naar de G-toren. Hier neemt u de lift naar de 2e etage. Wanneer u uit de lift komt ziet u links kamer 118, de functiekamer Endocrinologie.

Vragen?

Wanneer u nog vragen heeft kunt u ons bellen, bij voorkeur op werkdagen tussen 13.30-15.30 uur. U kunt ook inspreken op het antwoordapparaat; u wordt door ons teruggebeld. Telefoon: 020-56 62990.