Als u wordt opgenomen in het ziekenhuis is het belangrijk dat alle informatie over uw medicijngebruik bij ons bekend is. Dit omdat u ook in het ziekenhuis de juiste geneesmiddelen in de juiste dosering moet krijgen. Dit geldt ook als u naar huis mag of wordt overgeplaatst naar een andere instelling.

Om de informatie over uw medicijngebruik zo duidelijk mogelijk te krijgen, voeren de apothekersassistenten van Amsterdam UMC, locatie VUmc, gesprekken met u. Zij doen dit twee keer: als u wordt opgenomen en als u naar huis gaat. Tijdens deze gesprekken bekijken de apothekersassistenten of uw medicijngebruik klopt met wat in het ziekenhuis bekend is. Het doel van deze medicatiegesprekken is om een volledig medicatieoverzicht te maken voor en tijdens de opname en wanneer u weer naar huis mag. Dit vermindert medicatiefouten.

M-team

De apothekersassistenten zijn onderdeel van het Medicatieteam (M-team). Ze zijn gespecialiseerd in het bekijken en bespreken van uw medicijngebruik. Zij zijn ook getraind om deze informatie goed over te brengen naar andere zorgverleners, zoals uw specialist, huisarts en uw eigen apotheek.

Opname

Voor of tijdens uw opname controleert een apothekersassistent van het M-team samen met u welke geneesmiddelen u gebruikt. Zij controleren ook in welke dosering. Dit doen zij aan de hand van uw medicatieoverzicht van uw eigen apotheek en eventueel meegenomen medicatie. Het is prettig als u zelf uw medicatieoverzicht kunt meenemen. Dit kunt u bij uw apotheek opvragen. Het M-team kan dit overzicht vergelijken met het opgevraagde medicatieoverzicht door het ziekenhuis. Het M-team kan alleen uw medicatieoverzicht opvragen als u toestemming heeft gegeven aan uw apotheek om medische informatie te delen via het Landelijk Schakelpunt (LSP). Voor meer informatie over het LSP kunt u terecht bij uw apotheek of op: www.volgjezorg.nl/gegevens-delen/hoe-werkt-het.

Tijdens het opnamegesprek loopt de apothekersassistent een vragenlijst met u door. Deze vragen gaan onder andere over:

  • allergieën,
  • afwijkende doseringen en
  • of u medicijnen gebruikt die zonder recept verkrijgbaar zijn, zoals pijnstillers (bijvoorbeeld paracetamol), vitamines of homeopathische middelen.

Deze informatie wordt ingevoerd in uw dossier, zodat uw behandelend arts in het ziekenhuis ook op de hoogte is van uw medicatiegebruik thuis.

Soorten opnamegesprekken

Als u wordt opgenomen kunnen we uw medicijngebruik op verschillende momenten bespreken:

  1. tijdens een poliklinisch bezoek voorafgaand aan een geplande opname;
  2. telefonisch voorafgaand aan een geplande opname;
  3. voor of tijdens een geplande opname, op de afdeling of bij de medicatie check balie;
  4. tijdens een acute opname.

Poliklinisch bezoek

Als u wordt opgenomen voor een geplande operatie, spreekt u een aantal zorgverleners tijdens het spreekuur. Soms voert u ook een gesprek met een apothekersassistent van het M-team over uw medicijngebruik.

Telefonisch

Het kan ook dat een apothekersassistent van het M-team u voorafgaand uw geplande opname belt over uw medicijngebruik. Dit als u vroeg in het ziekenhuis moet zijn of als de opname van korte duur is. Dit kan ook als het niet mogelijk was u te spreken tijdens het hierboven genoemde spreekuur op de polikliniek.

Geplande opname

Het is ook mogelijk dat, als u komt voor een geplande opname, uw medicijngebruik nog niet is gecontroleerd door een apothekersassistent van het M-team. In dat geval bespreekt u dit vlak voor of tijdens uw opname. Dit gesprek vindt plaats met een apothekersassistent van het M-team op de verpleegafdeling of bij de medicatiecheck balie.

Medicatiecheck balie

De medicatiecheck balie bevindt zich in de hoofdhal van de ziekenhuis kant.

Gesprekken bij de medicatiecheck balie worden van te voren ingepland.

Via Mijn Dossier krijgt u een afspraak door met een tijdstip dat u zich moet melden bij de medicatiecheck balie, dit zal meestal 10-15 minuten zijn voor dat u zich moet melden op de afdeling.

Acute/ongeplande opname

Wanneer u ongepland wordt opgenomen, bespreekt een apothekersassistent van het M-team uw medicijngebruik tijdens uw opname.

Ontslag

Als u naar huis mag, bereidt de arts uw ontslag voor en schrijft de arts eventuele recepten voor. Vervolgens bespreekt een apothekersassistent van het M-team met u of er iets verandert in uw medicijngebruik na uw ontslag.

Daarnaast neemt de apothekersassistent aan de hand van een actueel medicatieoverzicht (AMO) alle medicatie met u door. De apothekersassistent benoemt per geneesmiddel onder andere de indicatie, het gebruik en eventuele bijwerkingen.

Tot slot kunt u aangeven of u uw thuismedicatie op de afdeling wilt ontvangen voordat u daadwerkelijk naar huis gaat. Indien betaald moet worden voor medicatie, dan kan dat bij bezorging aan bed uitsluitend met pin of creditcard. Uiteraard kunt u uw medicatie ook ophalen bij uw eigen apotheek. In dat geval stuurt het M-team de recepten door naar uw eigen apotheek.

Na afloop van het gesprek geeft de apothekersassistent u een medicatieoverzicht, zodat u alle informatie over uw actuele medicijngebruik bij de hand heeft. Deze informatie wordt ook doorgestuurd naar uw eigen apotheek en huisarts, zodat zij direct op de hoogte zijn van wijzigingen in uw medicatie.

Vragen?

Heeft u vragen over medicatiegesprekken voor, tijdens en na uw opname dan kunt u contact met ons opnemen: T (020) 444 1941

Email: medicatieteam.vumc@amsterdamumc.nl

Adres

Amsterdam UMC, locatie VUmc

De Boelelaan 1117

1081 HV Amsterdam

Postbus 7057

1007 MB Amsterdam