Deze folder is een toelichting op de folder tarieven en betaling van uw behandeling bij het centrum voor voortplantingsgeneeskunde.

Kosten worden niet vergoed

Invriezen van eicellen is op eigen kosten. U betaalt altijd een voorschot voordat wij de behandeling kunnen inplannen. De factuur gaat achteraf naar u. Op de factuur staat dan “niet-medisch indicatie”. Voorbeelden waarbij u geen aanspraak mag maken op de basis verzekering zijn: kinderwens in toekomst met partner, maar ook verhoogde kans op vervroegde overgang. Hoewel er een medische reden is om uw eicellen te willen invriezen; komt u waarschijnlijk niet in aanmerking voor aanspraak op de basisverzekering omdat de kosten alleen vergoed worden bij een aangetoonde genetische afwijking. De uitzonderlijke indicaties waarbij u aanspraak mag maken op de basisverzekering (zorgverzekeringswet) staan in het rapport ‘vitrificatie van eigen eicellen’ door het college voor zorgverzekeringen uitgebracht aan de minister van VWS in 2012. Alleen dan wordt de factuur aangemerkt als “medische indicatie” (= aanspraak basisverzekering) en bij uw zorgverzekeraar gedeclareerd.

Wat zijn de kosten van het invriezen?

  • Kosten van de vooronderzoeken

De kosten voor de intake, (bloed)bepalingen en eventuele echo worden i.p. vergoed door de zorgverzekeraar. Het tarief is vastgesteld volgens het DBC/DOT systeem. De rekening gaat vanuit het ziekenhuis rechtstreeks naar uw zorgverzekeraar. Let op, indien u een eigen risico heeft, komt een (deel) van de rekening alsnog bij u via uw zorgverzekeraar.

  • Kosten van de behandeling

De behandeling bestaat uit de volgende fasen: de stimulatiefase en de punctie. Dit zorgproduct is inclusief alle consulten, echo's, bloedonderzoeken, laboratoriumkosten, pijnstilling bij de punctie en het begeleidingsgesprek. Bij de prijs inbegrepen zijn de medicijnen Triptofem of Orgalutran en Pregnyl en de pijnmedicatie voor de punctie. De kosten voor de gonadotrofines (medicatie die de eierstokken stimuleert) wordt apart berekend en zijn afhankelijk van de nodige dosis en duur van de stimulatie. Dit is vooraf niet te voorspellen. Om u een indicatie te geven: 12 dagen 225 EH Fostimon is circa € 847,00. Meer informatie vindt u in de folder ”tarieven en betaling van uw behandeling bij het centrum voor voortplantingsgeneeskunde”.

Indien er eicellen worden ingevroren dient u tevens rekening te houden met onderzoek van de eicellen t.b.v. het invriezen; kosten ‘eenmalige opslagkosten (eigen) eicellen’ en opslagkosten per kalenderjaar, zorgactiviteit 191130. De opslagkosten worden per behandeling gerekend.

Wat zijn de kosten bij het gebruik van de eicellen in de toekomst?

Meer informatie vindt u in de folder ”tarieven en betaling van uw behandeling bij het centrum voor voortplantingsgeneeskunde”. Om u een indicatie te geven:

  • Vruchtbaarheidsonderzoek en/of advies

U en uw partner (indien van toepassing) worden verwezen. Als u 43 jaar of ouder bent, wordt het vruchtbaarheidsonderzoek en/of advies niet meer vergoed uit de basisverzekering. U betaald een voorschot vooraf en ontvangt achteraf een factuur. Als blijkt dat er een medische indicatie is om de eicellen te gaan gebruiken, geldt het dan geldende beleid van de basisverzekering (zorgverzekeringswet). Voor nu zou dat betekenen dat als u jonger dan 43 jaar bent, de behandeling die dan volgt (monitoring cyclus, ontdooien, bevruchten, terugplaatsen) vergoed wordt uit de basisverzekering. Mocht het zo zijn dat IVF uit de basisverzekering verdwijnt, dan is het mogelijk dat zorgverzekeraars in een aanvullend pakket de kosten (deels) zullen dekken. We kunnen u hierover niet verder informeren.

  • Monitoring cyclus

Voor monitoring van de cyclus (met of zonder medicatie) als voorbereiding van het baarmoederslijm op de embryoplaatsing. bestaat een verrichting.

  • ICSI behandeling fase 3-4 met reeds ingevroren eicellen.

De behandeling bestaat uit het ontdooien van de eicellen, het injecteren van één geselecteerde zaadcel in één eicel in het laboratorium, het terugplaatsen inclusief eventueel invriezen niet teruggeplaatst embryo’s. Dit is verzekerde zorg als er een indicatie is voor het gebruik (let op niet als u 43 jaar of ouder bent). U betaald jaarlijks opslagkosten voor de ingevroren embryo’s.

  • Plaatsen van ingevroren en ontdooid embryo (cryo-behandeling)

Als er embryo’s zijn ingevroren dan volgt een cryo-behandeling. De kosten bestaan uit het monitoren van de cyclus en het ontdooien van een embryo (labfase met of zonder embryoplaatsing afhankelijk of er een embryo geschikt is na ontdooien). Dit is verzekerde zorg als er een indicatie is voor het gebruik (let op niet als de ICSI na 43 jaar of ouder heeft plaats gevonden). Houd ook rekening met de kosten voor de medicatie van de hormoon ondersteunde cyclus; als de behandeling niet vergoed wordt uit de basisverzekering dan wordt deze medicatie ook aangemerkt als zelf betaling door uw apotheek.

Indien geen aanspraak op de basisverzekering

Voordat wij u een gesprek kunnen geven verzoeken wij u eerst een voorschot betaling te doen. In de folder ”tarieven en betaling van uw behandeling bij het centrum voor voortplantingsgeneeskunde” leest u hoe u een voorschotbetaling doet. Let op dat u het betalingskenmerk volledig invult inclusief uw MDN nummer (=patiëntennummer). Wij kunnen u pas een inplangesprek geven zodra de betaling verwerkt is. Dit duurt enkele dagen en het CVV krijgt automatisch een bericht hiervan en wij zullen dan contact met u op nemen voor inplangesprek. Op de factuur staat altijd “niet-medisch indicatie” als u geen aanspraak mag maken op de basisverzekering (zorgverzekeringswet).

Vragen over rekeningen

Raadpleeg eerst de folder ”tarieven en betaling van uw behandeling bij het centrum voor voortplantingsgeneeskunde”. De rekeningen worden verstuurd vanuit de debiteuren administratie van het AMC. Voor vragen over rekeningen neemt u contact op met deze afdeling: via email debiteuren@amc.nl of dbc@amc.nl.

Vragen

Hebt u nog vragen en/of opmerkingen, dan kunt u ons een bericht sturen via “Mijn Dossier”

te bereiken via de app ‘Mijn Dossier Amsterdam UMC’ of via de website mijndossier.amsterdamumc.nl. Dit is de enige veilige manier om met het ziekenhuis te communiceren.

Voor lichamelijke klachten of spoedeisende vragen neemt u telefonisch contact op met het

Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde, tel. 020-5664287 (tijdens werkdagen tussen 9.00

en 11.00 uur en 14.00 en 16.00 uur of via de centrale en vragen naar dienstsein CVV). Wij

vragen u altijd om uw patiëntnummer in verband met patiënt veiligheid.

Gerelateerde folders