Uw behandelend arts heeft u geïnformeerd over het norovirus. Dit omdat u klachten heeft, of omdat u een vergroot risico heeft op het krijgen van klachten door dit virus. Net als in andere Nederlandse ziekenhuizen en zorginstellingen komt er in Amsterdam UMC af en toe een buikgriepepidemie voor, veroorzaakt door het norovirus. In deze folder treft u algemene informatie aan over de aandoening, de klachten die kunnen optreden en de behandeling. Ook vindt u informatie over de maatregelen die bij opgenomen patiënten getroffen worden.

Wat zijn norovirussen?

Norovirussen zijn kleine, zeer besmettelijke virussen die een ontsteking van het maagdarmkanaal veroorzaken, ook wel buikgriep genoemd. In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 4,5 miljoen mensen buikgriep. In ongeveer een half miljoen gevallen wordt de buikgriep veroorzaakt door het norovirus.

Het verschil tussen buikgriep en griep

Buikgriep en griep zijn totaal verschillende ziektes. De gewone griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Buikgriep wordt onder andere veroorzaakt door norovirussen. De griepprik geeft alleen bescherming tegen het influenzavirus en niet tegen het norovirus, dus ook niet tegen buikgriep.

Symptomen

Symptomen van een infectie met het norovirus zijn overgeven en diarree. Meestal treden deze symptomen tussen de 4 en 72 uur na besmetting op. Het overgeven is vaak heftig en kan heel plotseling optreden. Naast overgeven en diarree, komen misselijkheid, koorts, hoofdpijn, buikpijn en buikkramp voor. Ook zijn er mensen die geen symptomen hebben, maar het virus wel kunnen uitscheiden en kunnen overdragen. In de meeste gevallen verdwijnen de symptomen na 1 tot 4 dagen vanzelf. Bij mensen met een verminderde weerstand, zoals ziekenhuispatiënten, ouderen en jonge kinderen, kunnen de klachten langer duren.

Is besmetting met het norovirus gevaarlijk?

Een besmetting met het norovirus is in de meeste gevallen niet gevaarlijk. Verreweg de meeste mensen zijn na één tot twee dagen ziekte weer op de been. In uitzonderlijke gevallen kan een besmetting met het norovirus tot uitdroging leiden.

Het ontstaan van een besmetting met het norovirus

Het norovirus is erg besmettelijk. De besmettelijke deeltjes van het norovirus bevinden zich in de ontlasting en het braaksel van besmette personen. Het virus kan al enkele dagen voor het ontstaan van de symptomen tot dagen erna in de ontlasting aanwezig zijn. Het norovirus wordt doorgegeven via handen die, na een bezoek aan het toilet, niet of niet goed gewassen zijn. Besmetting kan ook indirect plaatsvinden via besmette hulpmiddelen, deurknoppen, speelgoed, voedsel of water. Wanneer iemand hierna voedsel klaarmaakt kan het virus in het eten terechtkomen. Besmetting via de luchtwegen komt ook voor als besmette personen braken.

Uitbraken van het norovirus worden vooral gezien daar waar grote groepen personen met elkaar in contact komen, zoals bij verzorgings- en verpleeghuizen, kinderdagverblijven, ziekenhuizen, restaurants en cruiseschepen.

Behandeling

Er bestaan geen medicijnen tegen het norovirus. Wanneer u besmet bent is het belangrijk dat u voldoende drinkt. Verdere behandeling is niet nodig. Raadpleeg bij twijfel de (huis)arts.

Voorkomen van verspreiding

Wanneer u besmet bent met het norovirus kunt u het virus gemakkelijk overdragen op anderen tijdens de dagelijkse omgang. Daarom is het van groot belang dat u bij een besmetting de handen goed wast na de toiletgang. De afdeling Infectiepreventie van Amsterdam UMC treft bij een buikgriepepidemie een aantal hygiëne maatregelen om verdere verspreiding van het norovirus tegen te gaan. De belangrijkste maatregelen voor patiënten en bezoekers worden hieronder genoemd.

Geïsoleerd verplegen

Als u overgeeft of diarree heeft, wordt u (soms samen met uw kamergenoten) geïsoleerd verpleegd. Dit houdt in dat de verpleging en andere medische disciplines bij het betreden van uw kamer, een schort en handschoenen aantrekken. Wanneer u overgeeft wordt ook een mondneusmasker gedragen. Op de deur van uw kamer wordt een groene kaart gehangen, zodat ziekenhuispersoneel ziet dat er in deze kamer een patiënt ligt met buikgriepklachten. Sanitaire voorzieningen op de verpleegafdeling worden ten tijde van de epidemie extra schoongemaakt. Zolang u in isolatie wordt verpleegd, wordt u in principe niet overgeplaatst naar een andere verpleegafdeling en/of gezondheidszorginstelling.

Maatregelen voor bezoekers

Het is verstandig het aantal bezoekers zoveel mogelijk te beperken. Geadviseerd wordt geen kleine kinderen toe te laten bij patiënten die geïsoleerd worden verpleegd. Wanneer er wel bezoek komt, moeten de bezoekers zich eerst melden bij de receptie van de afdeling. Daar worden zij door de verpleging geïnformeerd over de maatregelen en kan uitleg worden gegeven over de buikgriepepidemie. Het bezoek moet bij het verlaten van de kamer handhygiëne toepassen en daarna meteen het ziekenhuis verlaten.

Vragen

Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, dan kunt u contact opnemen met de behandelend arts of de verpleegkundige.