Uw behandelend arts heeft u geïnformeerd over VRE. VRE is een afkorting van Vancomycine-Resistente Enterokokken. Enterokokken zijn bacteriën die van nature in de darm voorkomen. In tegenstelling tot de ‘gewone’ Enterokok is VRE ongevoelig voor een aantal antibiotica (geneesmiddel bij een infectie), waaronder Vancomycine. In deze folder treft u algemene informatie aan over VRE en vindt u informatie over de maatregelen die bij opgenomen patiënten getroffen worden.

Wat is er speciaal aan de VRE?

VRE zijn bijzondere Enterokokken omdat deze ongevoelig zijn voor aan aantal antibiotica. VRE zijn voor gezonde mensen niet gevaarlijk of ziekmakend. Meestal bevinden VRE zich in de darm zonder dat u er iets van merkt. Bij ernstig zieke patienten kan VRE een infectie veroorzaken die moeilijk te behandelen is. Gelukkig is een behandeling met andere antibiotica nog wel mogelijk, maar er is een beperkt aantal middelen dat gebruikt kan worden. Uiteraard moet hier zuinig mee omgegaan worden om te voorkomen dat de bacterie ook voor deze antibiotica ongevoelig wordt. VRE dragerschap is niet te verkorten door een behandeling, vaak raakt men VRE in de loop van de tijd spontaan kwijt.

Hoe wordt VRE overgedragen?

De kans dat u in Nederland een VRE besmetting oploopt is gering. In buitenlandse zorginstellingen is deze kans groter. Mensen die VRE bij zich dragen, noemen wij een VRE-drager. In situaties waar veel antibiotica gebruikt wordt (bijvoorbeeld in ziekenhuizen) is de kans groter dat u met VRE besmet wordt. De antibiotica bestrijden de gevoelige bacteriën waardoor ongevoelige bacteriën zoals VRE de plaats innemen van de gevoelige bacteriën. VRE wordt overgedragen door intensief (lichamelijk) contact met een patiënt die VRE bij zich draagt, of met zijn omgeving. VRE wordt niet verspreid via de lucht. Maatregelen om overdracht te voorkomen, zijn gericht op het voorkomen van contact met de huid, lichaamsvloeistoffen en de omgeving van de patiënt.

Wie worden op VRE getest?

Patiënten die opgenomen zijn geweest in een buitenlandse zorginstelling, in een Nederlandse zorginstelling waar VRE voorkomt of woonachtig zijn in een asielzoekerscentrum, worden bij opname in het ziekenhuis standaard getest op VRE.

Hoe wordt u op VRE getest?

Met behulp van een wattenstokje wordt er van het rectum (anus) een ‘kweek’ afgenomen. In het laboratorium wordt deze kweek op de aanwezigheid van VRE nagekeken. Afhankelijk van de reden waarvoor u op VRE getest wordt, kunnen er 1 of meerdere kweken afgenomen worden. Wanneer de patiënt opgenomen is geweest in een Nederlandse zorginstelling waar VRE voorkomt, worden er op 5 achtereenvolgende dagen VRE kweken afgenomen. Tot het moment dat de uitslagen van de kweken bekend zijn (dit duurt enkele dagen), wordt u uit voorzorg als VRE-drager beschouwd. Dit betekent dat u in contact isolatie op een éénpersoonskamer wordt verpleegd. Hiermee proberen wij te voorkomen dat de bacterie zich in het ziekenhuis verspreidt.

Wordt u ziek van VRE?

VRE komt bij veel mensen in de darmen voor en is niet gevaarlijk voor gezonde mensen. Zolang u geen infectie met deze bacteriën heeft, merkt u er niets van dat u de bacterie bij u draagt. Dit heet dragerschap. Bij ernstig zieke patienten kan VRE een infectie veroorzaken die moeilijk te behandelen is. De bacterie is immers niet meer gevoelig voor de meest gebruikte antibiotica en daarom lastig te bestrijden. Mogelijke gevolgen hiervan zijn een langere ziekte- en opnameduur.

Is er een behandeling?

Wanneer u drager bent van VRE, wordt u daarvoor niet behandeld. U bent immers niet ziek. Als u gezond bent, zal VRE op natuurlijke wijze weer verdwijnen uit het lichaam. Het is bekend dat een groot deel van de patiënten met VRE een lange tijd drager is van deze bacterie. Soms wel meer dan een jaar. Als u een infectie hebt met VRE waarvoor antibiotica nodig zijn, is een behandeling met andere antibiotica nog wel mogelijk, maar is er een beperkt aantal middelen dat gebruikt kan worden. Het kan soms nodig zijn dat u voor behandeling wordt opgenomen in het ziekenhuis. Dat hangt mede af van of de antibiotica zelf ingenomen kunnen worden, of dat de arts dit moet toedienen via een infuus.

Welke maatregelen neemt het ziekenhuis tegen VRE?

Isolatie

Om te voorkomen dat ernstig zieke patiënten in het ziekenhuis VRE in een wond, de blaas of de longen krijgt, is het van groot belang dat VRE zich niet in het ziekenhuis verspreidt. Om verspreiding van VRE tegen te gaan wordt in de Nederlandse ziekenhuizen -dus ook in Amsterdam UMC- een aantal maatregelen genomen. De belangrijkste hiervan is het in contact isolatie verplegen van een VRE-drager. Dit betekent: verpleging op een éénpersoonskamer met eigen sanitair. De deur naar de gang mag niet open staan. Ziekenhuismedewerkers die op de kamer komen, dragen een beschermende jas en handschoenen. In het geval van een verdenking op dragerschap van VRE, worden op verpleegafdelingen ook deze maatregelen genomen.

Onderzoeken, behandelingen en operaties

Bij een patiënt die in isolatie verpleegd wordt, kunnen onderzoeken, behandelingen en operaties gewoon doorgaan. Deze vinden vaak aan het einde van de dag of aan het eind van het behandelingsprogramma plaats. Wanneer de patiënt naar een andere afdeling gaat voor onderzoek, behandeling of operatie, wordt deze vervoerd met schone kleding op een schoon bed. Op de ontvangende afdeling nemen medewerkers dezelfde voorzorgsmaatregelen.

Wasgoed

Wasgoed moet op de kamer verzameld worden in een gesloten plastic zak. De gesloten plastic zak kan vervolgens mee naar huis genomen worden. Speciale wasvoorschriften zijn niet noodzakelijk. Het is verstandig de plastic zak na het legen direct in de afvalbak te gooien en na het aanraken van het wasgoed de handen te wassen.

Zijn er beperkingen voor het bezoeken van een VRE-drager?

De (mogelijke) VRE-drager wordt als laatste in het ziekenhuis bezocht. Eventuele andere bezoeken in het ziekenhuis moeten eerst worden afgelegd. Er zijn verder geen beperkingen voor het bezoeken van een VRE-drager. Bezoekers moeten zich eerst melden bij de verpleging. Gezonde bezoekers mogen zonder maatregelen de isolatiekamer betreden. Bij het verlaten van de isolatiekamer desinfecteert het bezoek de handen met handalcohol en verlaat hierna het ziekenhuis.

Mag een zwangere op bezoek komen bij een VRE-drager?

VRE is niet gevaarlijk voor zwangere vrouwen en/of het ongeboren kind. Een zwangere mag gewoon op bezoek komen. Bezoekers moeten zich eerst melden bij de verpleging.

Wat betekent VRE-drager zijn in de thuissituatie?

Huisgenoten

Huisgenoten of partners hebben een hoger risico op VRE-dragerschap door het contact met de VRE-drager. Als ze gezond zijn, is er echter geen risico voor hen. Bij opname in een ziekenhuis moeten zij melden dat ze huisgenoot zijn van een VRE-drager, daar zullen isolatiemaatregelen getroffen worden. In het geval van ernstig verzwakte huisgenoten is het raadzaam te overleggen met de huisarts of behandelend arts.

Thuiszorg

Wanneer u verpleegkundige hulp krijgt van de thuiszorg, is het belangrijk aan hen te melden dat u VRE bij u draagt. De verpleegkundige neemt dan beschermende maatregelen omdat hij/zij tijdens het werk ook contact heeft met andere patiënten.

Bezoek aan polikliniek, ziekenhuis of andere zorginstelling

In Amsterdam UMC staat in uw patiëntendossier duidelijk aangegeven dat u VRE-drager bent. Wanneer u een bezoek brengt aan een polikliniek of opnieuw wordt opgenomen, worden er isolatiemaatregelen genomen. Indien u in een andere zorginstelling komt, vragen wij u om bij het maken van een afspraak te melden dat u VRE bij u draagt. Tijdens uw behandeling of opname worden dan maatregelen genomen.

Achtergrondinformatie

Meer weten over VRE? Kijk dan op:

Zijn er nog verdere vragen?

Wij beseffen dat de isolatiemaatregelen vervelend kunnen zijn. Wij rekenen op uw begrip ten behoeve van medepatiënten, medewerkers en bezoekers. Bij vragen of problemen kunt u altijd terecht bij uw behandelend arts en de verpleging.