Het ontslag
Hoe lang de patiënt op de Intensive Care moet blijven, kunnen we niet voorspellen. Dat hangt van veel factoren af. De arts vertelt aan de patiënt als hij/zij voldoende hersteld is om naar een andere afdeling te gaan. Over de overplaatsing wordt de contactpersoon ingelicht door de verpleegkundige. De patiënt wordt dan overgeplaatst naar een verpleegafdeling van het Amsterdam UMC. Tevens is het mogelijk dat de patiënt naar een ziekenhuis in haar/zijn eigen regio overgeplaatst wordt als er geen academische zorg meer nodig is.
Een belangrijk verschil op de verpleegafdeling is dat er minder verpleegkundigen en artsen aanwezig zijn. Zij hebben daarmee de verantwoordelijkheid voor een groter aantal patiënten. Een ander groot verschil is dat patiënten op de afdeling meestal niet meer continu aan een monitor zijn aangesloten. Gezien het herstel van de patiënt is dat verantwoord.
De afspraken voor gesprekken met de behandelend arts worden op alle afdelingen anders geregeld. Afspraken die tijdens het verblijf op de Intensive Care gemaakt zijn, lopen niet automatisch door op de afdeling. Er kunnen opnieuw afspraken gemaakt worden met verpleegkundigen en artsen van die afdeling.
De overplaatsing gebeurt meestal aan het eind van de ochtend of begin van de middag. Het kan gebeuren dat de overplaatsing op een ander tijdstip plaatsvindt dan gepland, als de situatie of activiteiten op de Intensive Care of de vervolgafdeling dat noodzakelijk maken. Bij ontslag van de Intensive Care wordt een verslag gemaakt voor de verpleegafdeling en voor de huisarts. Naast een schriftelijke overdracht neemt de IC-arts contact op met de arts van de afdeling om het beleid door te spreken naast een aantal aandachtspunten.
Consultief Intensive Care verpleegkundige (CIV)
Wanneer patiënten langer dan 7 dagen op de Intensive Care hebben gelegen of wanneer er een tracheotomie is gedaan, vervolgt de Consultatief Intensive Care verpleegkundige de patiënten op de verpleegafdeling. Deze verpleegkundige bezoekt patiënten die opgenomen zijn geweest op de Intensive Care in de eerste 24 uur (of langer indien nodig en volgens afspraak) na overplaatsing. Deze verpleegkundige geeft adviezen en ondersteunt in specialistische verpleegkundige zorg en handelingen.
Behandelbeperking
Een behandelbeperking of beleidsbeperkingen is een medische beslissing en wordt genomen door de behandelend artsen, maar zij doen dit graag in goed overleg met de patiënt en diens familie of naasten.
Behandelwensen
De zorgverleners van de Intensive Care van Amsterdam UMC doen er alles aan om onze patiënten de juiste zorg te bieden. Daarom is het van belang om eventuele behandelwensen te weten, bijvoorbeeld of patiënt bepaalde behandelingen zoals een bloedtransfusie zou willen ontvangen. Daarnaast is het van belang dat de Intensive Care behandeling uiteindelijk kwaliteit aan het leven van de patiënt toevoegt. Door deze belangrijke zaken mee te nemen wordt getracht om de IC-zorg zo veel mogelijk aan te laten sluiten bij de individuele patiënt, wat ook wel “passende zorg” wordt genoemd.
Overlijden
Helaas komt het voor dat patiënten zo ernstig ziek zijn dat de behandeling onvoldoende effect heeft waardoor hij/zij kan komen te overlijden. Indien dit bij uw dierbare het geval is zal dit vanzelfsprekend altijd uitvoerig met u en naasten besproken worden. Het komen tot een beleidsbeperking is een beslissing vanuit het medisch team.
Als er geen genezing meer mogelijk is, dan zal het behandelteam van de Intensive Care zich erop richten de laatste levensfase van uw dierbare zo menswaardig en comfortabel mogelijk te laten verlopen. Uitgangspunt hierbij is zo min mogelijk pijn, angst of kortademigheid te laten ervaren en dat wij tegemoet komen aan de behoeften van de patiënt, familie en naasten. Het kan zijn dat voeding en vocht worden gestopt en dat bepaalde infusen, sondes en drains worden verwijderd. De zorg blijft echter gewoon doorgaan. Het comfort staat hierbij voorop, waarmee we proberen te voorkomen dat uw dierbare zal lijden.
Voor ieder mens verloopt de stervensfase anders. Indien de stervensfase langer duurt kan het zo zijn dat een patiënt wordt overgeplaatst naar een 1 persoonskamer op een normale verpleegafdeling. Het is moeilijk te voorspellen hoe lang het sterven zal duren. Het is aan u hoe u deze laatste fase met elkaar invult. Naast het draaien van lievelingsmuziek, kunt u ook denken aan de lievelingsgeur van uw dierbare, of het uitvoeren van voor u belangrijke rituelen. Wij zullen trachten aan de laatste wensen te voldoen.
Vaak wordt er een verruiming van bezoektijden gehanteerd en krijgt de familie de ruimte om afscheid te nemen en te waken. Dit gaat altijd in overleg met de verpleegkundige of arts. We doen hierbij onze uiterste best om de familie van een patiënt zoveel mogelijk privacy te bieden. Op locatie VUmc is een palliatieve unit aanwezig. Het doel van onze palliatieve unit is het zo veel mogelijk wegnemen van de klinische setting en zorgen voor een meer huiselijke sfeer.
Sterven is een intensief en intiem proces, zowel voor degene die sterven gaat, als voor uzelf. Zorg er daarom voor dat u als familie of naasten elkaar afwisselt en voldoende rust neemt, eet en drinkt. Indien gewenst kan een geestelijk verzorger of een andere hulpverlener u bijstaan. Natuurlijk staat het u vrij om uw eigen geestelijke verzorger of anderen te vragen om bij u te zijn.
Na het overlijden stelt een arts officieel de dood vast. U kunt hierna de tijd nemen om op een voor u goede manier afscheid te nemen op de Intensive Care, vóór uw dierbare naar het mortuarium gebracht wordt.
De arts gaat nog een gesprek met u aan over (mogelijke) donatie en obductie. Obductie omvat zowel een uitwendig als inwendig onderzoek bij iemand die is overleden. Bij het inwendig onderzoek worden vrijwel alle organen van de overledene onderzocht. Zie ook de folder: Obductie bij volwassenen, onderzoek naar de doodsoorzaak.
Na het afronden van de formaliteiten in het ziekenhuis, dient u een uitvaartonderneming te waarschuwen. Deze zal met u de wensen voor de uitvaart zoals de laatste zorg, kleding, muziek, datum, kaart en aantal genodigden met u doornemen.
Nagesprek
Als een dierbare komt te overlijden tijdens de IC-opname is dat vaak een zeer ingrijpende gebeurtenis. Artsen en verpleegkundigen proberen familie en naasten daarbij zo goed mogelijk te begeleiden. Het komt vaak voor dat later, als er op deze gebeurtenis wordt teruggekeken, er nog vragen blijken te zijn. Wij bieden de mogelijkheid tot het hebben van een nagesprek met de betrokken arts.
U kunt hierover contact opnemen tijdens kantoortijden met het secretariaat op het telefoonnummer: 020 566 25 09 (locatie AMC) of 020 444 763 1 (locatie Vumc).
De IC-nazorg
Een opname op de Intensive Care is een ingrijpende gebeurtenis. Veel patiënten ervaren na hun opname langdurige klachten, die gezamenlijk bekend staan als het Post Intensive Care Syndroom (PICS). PICS omvat lichamelijke, cognitieve en psychische klachten, en het kan leiden tot een verminderde kwaliteit van leven. Deze klachten kunnen zich soms al tijdens de IC-opname voordoen, maar treden meestal op na de IC-opname en het ontslag uit het ziekenhuis. Voor meer informatie over IC-nazorg en het post intensive care syndroom verwijzen u graag door naar de websites: Intensive Care nazorg-poli en Post Intensive Care Syndroom.
Voor wie is de IC-nazorgpoli?
Bent u langer dan 5 dagen op de Intensive Care opgenomen geweest? Dan nodigen we u ongeveer 3 maanden na ontslag uit op de IC-nazorgpoli. U spreekt dan met een IC-verpleegkundige en een IC-arts. Uw partner of naaste is daarbij welkom. Naast deze afspraak houdt u gewoon uw afspraak voor de (na)controle bij uw behandelende specialist. Bij vragen kunt u contact opnemen met de IC-nazorgpoli.
Locatie AMC |
Locatie VUmc |
|
Telefoonnummer |
06 500 63 174 |
020 444 33 00 |
Familietevredenheidsenquête
De Intensive Care wil zich graag blijven ontwikkelen en verbeteren, daarom is uw mening over onze afdeling van grote waarde. Het kan zijn dat wij u vragen om een e-mail adres van de eerste contactpersoon. Wij sturen u dan een familietevredenheidsenquête. Gekozen is hierbij voor het eerste contactpersoon omdat patiënten zelf zich niet altijd voldoende van een opname kunnen herinneren. Met uw opmerkingen en suggesties levert u een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van onze afdeling en de zorg voor patiënten en familie.
IC-connect
De website icconnect.nl kan een richtwijzer zijn voor iedereen die zoekt naar (h)erkenning en informatie betreft een Intensive Care opname. Het is een patiëntenorganisatie voor (voormalig) IC-patiënten, voor hun naasten en voor de nabestaanden van overleden IC-patiënten. Zij kunnen u voorzien van de informatie die nodig is vóór, tijdens en na de IC-opname. Ook worden er mogelijkheden en ideeën aangereikt om alle ervaringen te helpen hanteren, zowel op fysiek, psychosociaal als geestelijk gebied. Daarnaast organiseren en stimuleren zij lotgenotencontact voor patiënten en naasten.
Ontevredenheid en klachten
Mocht u als patiënt of als familie ontevreden zijn over de behandeling, begeleiding of iets anders, dan horen we dat graag zo snel mogelijk; u kunt dat altijd via de verpleegkundige of verantwoordelijk IC-arts kenbaar maken. U kunt zich ook altijd wenden tot het verpleegkundig hoofd, mw. S.A. Heijmenberg. Mocht dit niet tot een voor u bevredigend resultaat leiden, dan bestaat de mogelijkheid een officiële klacht in te dienen. U kunt hiervoor terecht bij een klachtenfunctionaris. Voor meer informatie verwijzen wij u door naar de website: www.amsterdamumc.nl/rechten-en-plichten.