U krijgt deze folder omdat u hidradenitis suppurativa heeft en daar aan wordt geopereerd door de plastisch chirurg. In deze folder leest u de algemene richtlijnen rondom de chirurgische behandelingen van deze aandoening. Het kan zijn dat niet elke behandeling voor u geschikt is. U krijgt hierover mondeling uitleg van uw plastisch chirurg of physician assistant. In deze folder kunt u informatie vinden over:Wat is hidradenitis suppurativa? De operatieRisico’s van de operatieVoorbereiding op de operatie Het sluiten van de wondPijnstilling na de operatieWondzorg na de operatie Thuiszorg Wanneer moet u contact opnemen met de polikliniek?

Wat is hidradenitis suppurativa?

Hidradenitis suppurativa (HS) begint meestal na de puberteit en wordt gekenmerkt door het ontstaan van pijnlijke diepgelegen ontstekingen in delen van het lichaam met haar- en zweetklieren. Het is een chronische huidziekte, die gekenmerkt wordt door steeds terugkerende ontstekingen van de haarzakjes. De ziekte ontstaat vooral in lichaamsplooien (liezen, schaamstreek, oksels). Het is echter niet alleen beperkt tot deze gebieden: soms zijn bij vrouwen de plooien onder de borsten aangedaan en bij mannen vaak het gebied rondom de genitaliën. Minder vaak komt het voor dat de billen zijn aangedaan en in zeldzame gevallen is er sprake van hidradenitis in de nek, taille en achter de oren.

De operatie

Tijdens de operatie wordt het aangedane gebied door de plastisch chirurg verwijderd. Voorafgaand aan de operatie heeft u met de plastisch chirurg besproken wat er wordt verwijderd tijdens de operatie. Dit kan variëren van een klein tot een uitgebreid aangedaan gebied. In het laatste geval is intensieve wondzorg nodig.

Risico’s van de operatie

Aan elke operaties zijn risico’s verbonden, zo ook bij deze operatie. Mogelijke complicaties zijn: een bloeding tijdens de operatie, een bloeding ná de operatie, wondinfectie, open gaan van de wond (wonddehiscentie), littekenvorming, langdurig open wonden, het opnieuw terugkeren van hidradenitis en/of onvolledig verwijderen van het aangedane gebied. Daarnaast gelden de algemene risico’s die gepaard gaan met een narcose. Dit wordt met u besproken in het gesprek met de anesthesist voorafgaand aan de operatie.

Voorbereiding op de operatie

Voedingstoestand

Om u zo goed mogelijk voor te bereiden op de operatie hebben wij een aantal adviezen voor u. Voor een optimale wondgenezing is belangrijk dat u in een goede voedingstoestand verkeert. U kunt hier zelf aan bijdragen door in de voorafgaande weken ervoor te zorgen dat u op een gezond gewicht blijft met een eiwitrijk dieet. De reden dat u een eiwitrijk dieet moet volgen is omdat het lichaam bij de wondgenezing van een grote wond veel eiwitten verliest en deze nodig heeft voor het herstel. Mocht u hier hulp bij nodig hebben, dan kan de plastisch chirurg u doorverwijzen naar een diëtiste.

Roken

Roken is een belangrijke risicofactor voor het ontstaan en terugkeren van hidradenitis. Daarbij heeft roken ook een slechte invloed op de wondgenezing na de operatie. Roken verhoogt de kans op wondinfecties en vertraagt de wondgenezing. Daarom adviseren wij dat u minimaal een maand van tevoren stopt met roken en dit volhoudt totdat de wonden zijn genezen. Mocht u graag willen stoppen met roken maar verwacht dit niet zelf te kunnen, dan kunt u contact opnemen met uw huisarts.

Diabetes (suikerziekte)

Als u diabetes (suikerziekte) heeft, dan is het belangrijk dat uw glucosewaarden stabiel zijn en niet teveel schommelen. Dit heeft namelijk een slechte invloed op de wondgenezing.

Thuissituatie

Na de operatie heeft u een wond die veelal verzorging nodig heeft. Mogelijk kan deze zorg door u zelf of door uw naaste verleend worden, maar het kan ook zijn dat er thuiszorg nodig is. In beide situaties is het belangrijk dat u een hygiënisch en schoon huis heeft met stromend water en een werkend toilet. In het geval van thuiszorg moet uw huis opgeruimd en schoon zijn, zodat de verpleegkundigen de zorg veilig en verantwoord kunnen leveren. Mocht dit bij u niet het geval zijn, dan moet u dit van tevoren op de polikliniek aangeven en bespreken met uw behandelend arts. Zodoende kan hier ver voor de operatiedatum actie op ondernomen worden.

Het sluiten van de wond

Van tevoren heeft de plastisch chirurg op de polikliniek samen met u besproken wat er na het verwijderen van het aangedane gebied met de wond zal gebeuren. Er zijn verschillende opties, afhankelijk van de grootte en plaats van de wond:

  • Direct sluiten, zonder huidlap of transplantaat.
  • Direct sluiten met een huidlap, waarbij huid van de omgeving wordt gebruikt. Dit kan alleen op bepaalde plaatsen van het lichaam, zoals de oksels. Hierdoor wordt het litteken wel groter.
  • Direct sluiten met een huidtransplantaat van het bovenbeen.
  • Open laten van de wond en laten genezen vanuit de wondranden. Dit kan maanden duren, afhankelijk van de grootte.
  • Open laten en na een paar weken sluiten met een huidtransplantaat van het bovenbeen. In dit geval ondergaat u 2 operaties.

Pijnstilling na de operatie

Na de operatie heeft u een grote wond. Dit kan heel pijnlijk zijn waarvoor u de nodige pijnstilling zal krijgen, zodat de pijn dragelijk wordt voor u. De verpleegkundige zal regelmatig naar uw pijn vragen. Het is belangrijk om dit aan de hand van de zogenoemde pijnscore goed aan te geven. Aan de hand van uw pijnscore zal de verpleegkundige -in overleg met uw behandelend arts of physician assistant- bepalen welke pijnstilling u nodig heeft.

Door herstel van de operatie zal de pijn na een aantal dagen gaan afnemen. U kunt daarom de gekregen medicatie thuis volgens een bepaald schema afbouwen en uiteindelijk stoppen. Wanneer u naar huis gaat zal u van de verpleegkundige een folder mee krijgen waarin dit staat beschreven (patiëntenfolder ‘Pijn…naar huis met medicijnen tegen pijn’).

Wondzorg na de operatie

Van tevoren is het moeilijk te voorspellen hoe snel de wondgenezing verloopt. Belangrijk is dat u in een goede voedingstoestand verkeert, uw bloedsuikers stabiel zijn en niet rookt.

Direct sluiten

Wanneer er is besloten om uw wonden direct te sluiten, kan de wond verbonden worden met een absorberend verband. Het kan zijn dat de plastisch chirurg het advies heeft gegeven om de wond dagelijks uit te spoelen onder de douche en te verbinden met een absorberend verband. U mag niet in bad of naar de sauna totdat de wonden helemaal zijn genezen. In de dagen na de operatie kan er sprake zijn van lekkage van bloed of wondvocht, dit is normaal. Als u echter gazen vol bloed heeft moet u contact opnemen met de polikliniek. Afhankelijk van de operatie worden er oplosbare of niet-oplosbare hechtingen gebruikt. Dit wordt na de operatie met u besproken.

Direct sluiten met huid van omgeving

Wanneer besloten is om de wond te sluiten met huid van omgeving kan de plastisch chirurg ervoor kiezen om dit te verbinden met een absorberend verband. Het is belangrijk dat de wond de eerste 24 uur droog wordt gehouden. Daarna mag u douchen, maar u mag niet in bad of naar de sauna totdat de wonden helemaal zijn genezen. In de dagen na de operatie is het niet erg als er lekkage is van bloed. Als u echter gazen vol bloed heeft moet u contact opnemen met de polikliniek.

Soms kiest de plastisch chirurg ervoor om gebruik te maken van negatieve druk therapie. Dit is een verband waarbij een vacuüm wordt gecreëerd in het wondgebied. Dit verband zit aangesloten aan een kastje dat u altijd mee moet dragen en kan een aantal dagen blijven zitten. Mocht de plastisch chirurg in uw geval gebruik maken van een negatieve druk pomp of negatieve druk pleister, dan zult u hier uitgebreide informatie over ontvangen van uw verpleegkundige tijdens de opname op de afdeling.

Patiëntenfolder: ‘Wondbehandeling met V.A.C.© Therapie

Open laten van de wond

Wanneer er is besloten om uw wonden open te laten zult u de wond thuis twee keer per dag onder de douche uit moeten spoelen. Daarna wordt de wond verbonden met natte gazen en afgedekt met een absorberend verband. Afhankelijk van de wondgenezing kan daar een antiseptisch middel aan worden toegevoegd, zoals Eusol of azijnzuur. U mag niet in bad of naar de sauna totdat de wonden helemaal zijn genezen. Afhankelijk van de wondgenezing, uitgebreidheid van de wond en de plaats van de wond wordt besloten of het gebruik van een huidtransplantatie noodzakelijk is. Dit wordt met u besproken op de polikliniek. In de dagen na de operatie is het niet erg als er lekkage is van bloed. Als u echter gazen vol bloed heeft moet u contact opnemen met de polikliniek.

Thuiszorg

Als u kunt lopen en zelfstandig naar het toilet kunt is er in principe geen indicatie voor een tijdelijk verblijf in een verpleeghuis. Dan wordt er voor u tijdens opname thuiszorg geregeld. De thuiszorg komt twee keer per dag langs voor de wondzorg. Ook kunt u ervoor kiezen om zelf voor de wonden te zorgen. Het is in dat geval noodzakelijk dat u zelfstandig uw wonden kunt uitspoelen onder de kraan of douche indien dit nodig is. Tijdens opname krijgt u in ieder geval uitgebreid uitleg over de verzorging van de wonden door uw behandelend arts, physician assistant en/of de verpleegkundige.

Als u intensieve wondzorg nodig heeft van de thuiszorg is het raadzaam om een hoog-laag bed te regelen voor thuis. Dit kan u voorafgaand aan de opname samen met uw huisarts regelen. Ook kunt u het laten regelen op het moment dat u bent opgenomen op de afdeling.

Wanneer moet u contact opnemen met de polikliniek?

U neemt contact op met de polikliniek bij de volgende problemen:

  • Bloeding van de wond waarbij u merkt dat er meerdere gazen zijn verzadigd met donker rood bloed en u het bloed uit de wond ziet lopen.
  • Bij tekenen van een infectie, zoals toename van pijn, koorts boven 38,5 graden, pus uit de wond, groen wondvocht op gaas, enorm riekende wond.
  • Hevige pijn die niet dragelijk wordt na het innemen van de voorgeschreven medicatie.

Buiten kantoortijden kunt u contact opnemen met de spoedeisende hulp: 020-566 2222.

Heeft u nog vragen?

Wij hopen dat u voldoende informatie heeft gekregen met deze folder. Als u nog vragen heeft kunt u deze bewaren tot de volgende poli-afspraak. Als u geen poli-afspraak heeft kunt u ons telefonisch benaderen. De polikliniek is bereikbaar op het telefoonnummer 020-566 2178, maandag t/m vrijdag van 08:30–16:30 uur.