Uw cardioloog/specialist heeft u doorgestuurd naar de hartfalenunit van Amsterdam UMC, locatie VUmc. Binnenkort heeft u een afspraak met een verpleegkundig specialist hartfalen. Deze folder bevat informatie over de hartfalenunit en over wat deze voor u kan betekenen.

Wat is hartfalen?

Door verschillende oorzaken kan het hart minder goed in staat zijn om bloed rond te pompen. Wanneer de pompkracht van het hart niet goed genoeg is, spreken we over hartfalen. Hartfalen heeft op den duur ernstige gevolgen omdat de aanvoer van zuurstofrijk bloed erg belangrijk is voor weefsels en organen. Hierdoor krijgt iemand met hartfalen steeds vaker te maken met lichamelijke klachten. De verloren pompkracht is moeilijk terug te winnen waardoor hartfalen een chronische aandoening is, met een hoger risico om in een ziekenhuis opgenomen te worden. Een behandeling is er meestal op gericht om het proces van verzwakking van de hartspier te vertragen en om symptomen te verminderen.

De hartfalenunit

Op de hartfalenunit van locatie VUmc werkt een gespecialiseerd team van cardiologen en verpleegkundig specialisten samen om tot een zo goed mogelijke behandeling te komen. Dit is gemakkelijker dan op het reguliere spreekuur van uw cardioloog, onder andere doordat er meer tijd voor u beschikbaar is. Met een intensievere begeleiding is de kans kleiner om in het ziekenhuis opgenomen te worden.

Uw cardioloog heeft u verwezen naar de hartfalenunit. Hier bespreekt de verpleegkundig specialist het behandelplan met u. De verpleegkundig specialist hartfalen werkt dit behandelplan samen met u verder uit. Tijdens uw bezoek aan de hartfalenunit kan de verpleegkundig specialist hartfalen vragen beantwoorden, de medicatie beter instellen en voorlichting geven over het ziektebeeld en over manieren om hiermee om te gaan. Er is hierbij steeds overleg tussen verpleegkundig specialisten en cardiologen. We hopen met de hartfalenunit te bereiken dat u zo weinig mogelijk last van uw ziekte heeft.

Nog even dit ...

Neem bij uw eerste bezoek aan de hartfalenunit de medicijnen mee die u gebruikt. Als u een baxterrol heeft, neem die dan mee.

Vragen

Bij vragen kunt u contact opnemen met de hartfalenunit van de polikliniek Cardiologie, locatie Ziekenhuis VUmc 4D.

Telefoon: (020) 4443684, u krijgt dan een keuzemenu

E-mail: hartfalenunit@vumc.nl