Binnenkort heeft u een afspraak bij de HartBrein polikliniek van het Centrum Ouderengeneeskunde Amsterdam (COGA) in Amsterdam UMC, locatie VUmc. Het Centrum Ouderengeneeskunde Amsterdam is een behandel-/adviescentrum voor ouderen die vaak meer dan één aandoening en/of ziekte hebben. Zorgverleners die gespecialiseerd zijn in de zorg voor ouderen, werken hierin samen. Zij kijken vanuit hun eigen vakgebied naar de patiënt. Daarna komen zij tot een gezamenlijk behandeladvies. In deze folder leggen wij uit hoe de afspraken verlopen en wat wij van u verwachten.

HartBrein polikliniek

Het doel van de HartBrein polikliniek is om te achterhalen wat de oorzaak is van uw klachten. Er kan bij voorbeeld sprake zijn van (een combinatie van) geheugenklachten, problemen met uw functioneren in het dagelijks leven, stemmingsklachten en of lichamelijke klachten.

Om deze klachten te verklaren, wordt u uitgebreid bij ons onderzocht.

Wetenschappelijk onderzoek

U heeft een afspraak in een academisch centrum. In een academisch centrum zijn patiëntenzorg en wetenschappelijk onderzoek nauw met elkaar verbonden. Om onderzoek mogelijk te maken, vragen we uw toestemming voor de opslag van uw gecodeerde medische gegevens en de afname van extra buisjes bloed voor onze biobank.

Werkwijze

Een bezoek aan de HartBrein polikliniek bestaat uit twee afspraken. Vooraf ontvangt u een vragenlijst (zie bijlage). Wij verzoeken u om deze ingevuld mee te brengen naar uw eerste afspraak.

Eerste afspraak

Op de eerste dag van uw afspraak zijn de volgende onderzoeken afgesproken. De volgorde van de onderzoeken kan verschillen:

Bezoek aan de doktersassistente

De doktersassistent neemt bloed bij u af. En zij meet uw bloeddruk, lengte en gewicht.

Bezoek aan de verpleegkundige

De verpleegkundige neemt diverse vragenlijsten met u door en zij test uw lichamelijk functioneren. Ook zal de verpleegkundige bekijken welke zorg u nodig heeft. Het bezoek aan de verpleegkundige duurt circa 45 minuten.

Bezoek aan de arts

De arts spreekt tijdens de eerste afspraak met u over uw lichamelijke en geestelijke conditie, en bespreekt uw klachten. De arts verricht ook lichamelijk onderzoek bij u. Het bezoek aan de arts duurt circa één uur.

Als het nodig is: Hersenscan

Om te zien of er een oorzaak voor uw klachten gevonden kan worden, moet er misschien een scan van uw hersenen gemaakt worden. Dit kan soms op de onderzoeksdag zelf. Of er volgt een nieuwe afspraak. Als u een pacemaker en/of ander metaalhoudend materiaal in uw lichaam heeft, is het belangrijk dat u dit aan ons vertelt.

Tweede afspraak

De resultaten van alle onderzoeken bespreken we in een overleg met alle zorgverleners (specialisten, verpleegkundigen en medici). Ongeveer twee weken na het bezoek aan de HartBrein polikliniek krijgt u de uitslag van de onderzoeken. Dit gebeurt tijdens een gesprek met de arts. Naast de uitslagen hoort u ook de eventuele behandelmogelijkheden. Uw huisarts en/of verwijzend specialist krijgt een schriftelijk verslag van het onderzoek en de uitgebrachte adviezen. Na het uitslaggesprek is het mogelijk om, met de verpleegkundige te spreken over de verder zorg- en begeleidingsmogelijkheden.

Duur van de afspraken

De eerste afspraak duurt ongeveer 3 uur. Dit kan langer zijn als er een hersenscan gemaakt moet worden. U en uw familielid of bekende krijgen eventueel een broodmaaltijd, als de afspraak rond het middaguur plaatsvindt.

De tweede afspraak duurt ongeveer een half uur.

Adviezen

  • Draag gemakkelijke kleding, liever geen panty
  • Geldig legitimatiebewijs
  • Verzekeringspas
  • Eventueel (lees)bril, gehoorapparaat, loopstok of rollator
  • Een medicatieoverzicht, ook van wat u bij de drogist haalt
  • De ingevulde vragenlijst

Wie neemt u mee?

Een partner, familielid of een goede bekende (om een volledig beeld te krijgen is dit belangrijk voor ons).

Afzeggen afspraak

Als u niet op de afspraak kunt komen, dan vragen wij u dit zo snel mogelijk te melden aan onze afdeling via telefoonnummer: 020-4441122 of via coga@amsterdamumc.nl.

Vragen

Heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen met het COGA via telefoonnummer 020-4441122 of via coga@amsterdamumc.nl.

Adresgegevens

Centrum voor Ouderengeneeskunde Amsterdam (COGA) Polikliniek Amsterdam UMC, locatie VUmc 1e etage, receptie M De Boelelaan 1117, 1081 HV Amsterdam