Binnenkort wordt uw kind opgenomen in verband met een groeihormoonstimulatietest (arginine test) op de Emma dagbehandeling van het AmsterdamUMC, locatie AMC. Deze brief bevat belangrijke informatie over de opname. De afspraken over datum, tijdstip en locatie van opname krijgt u telefonisch of per brief.

Locatie: Emma dagbehandeling (F8-zuid en D0 dagcentrum)

De Emma dagbehandeling bevindt zicht op twee locaties binnen de locatie AMC:

  • op Emma Fauna in bouwdeel F op de 8e verdieping, locatie F8-zuid;
  • in het dagcentrum D0 op de begane grond.

Bij de portier bij de ingang kunt u een routekaartje vragen.

Doel van de arginine test

De arginine test is een groeihormoonstimulatietest om te bekijken of uw kind een groeihormoontekort heeft.

Korte uitleg over arginine

Arginine is een aminozuur, een bouwsteen van eiwitten. Argnine stimuleert de hypofyse (een klier in de hersenen) tot het afgeven van het groeihormoon. Door het toedienen van deze stof via een infuus wordt de hypofyse ‘expres’ aangezet tot het tijdelijk afgeven van extra groeihormoon. Dit groeihormoon kan gemeten worden in het bloed. Op deze manier kunnen wij zien hoeveel groeihormoon de hypofyse kan maken als deze daartoe gestimuleerd wordt, en of dit afwijkend is.

Voorbereiding

Voor deze test moet uw kind nuchter zijn (een lege maag hebben).

  • Uw kind is jonger dan 3 maanden:
  • Geef uw kind om 3:00 uur ’s nachts een laatste voeding, ook als er geen nachtvoeding meer wordt gegeven. Daarna nuchter houden.
  • Uw kind is ouder dan 3 maanden, maar jonger dan 12 maanden:
  • Geef uw kind om 24:00 uur ’s avonds een laatste voeding. Daarna nuchter houden.
  • Uw kind is ouder dan 12 maanden:
  • Houdt uw kind nuchter vanaf 22:00 uur ’s avonds.

Vanaf het moment van nuchter zijn mag uw kind wel water en thee zonder suiker. Uw kind mag geen limonade, melk of iets dergelijks drinken.

Omdat uw kind nuchter moet blijven tijdens de test beginnen we zo vroeg mogelijk. Het is daarom belangrijk dat u op de afgesproken tijd op de afdeling bent.

Verdovende crème (Emla)

Als u van de arts een recept hebt gehad voor verdovende crème (Emla), brengt u deze de ochtend van de test uiterlijk 8:00 uur aan bij uw kind (inwerktijd is minimaal 1 uur). Dit is een crème die de huid verdoofd waardoor het de pijn van de prik verzacht. Knijp de crème direct uit de tube op de aderen (blauwe lijnen) in de elleboogplooi en op de handruggen van uw kind. Smeer de crème niet uit maar dek hem af met de bijbehorende pleister of eventueel transparante huishoudfolie als uw kind geen pleisters verdraagt. Laat de crème zitten, de verpleegkundige zal het verwijderen voordat het infuus wordt ingebracht.

Medicijnen

Als uw kind medicijnen gebruikt, mag uw kind deze op de normale tijd innemen, tenzij de arts dit anders met u heeft afgesproken. De medicijnen mogen alleen met water of thee zonder suiker worden ingenomen.

Ziekte

Neem zo spoedig mogelijk contact op met de Emma dagbehandeling via 020-5665857 indien uw kind in de dagen voorafgaande aan de test:

  • ziek is geworden;
  • in aanraking is geweest met een kind dat een besmettelijke (kinder)ziekte heeft zoals waterpokken, rode hond, bof, mazelen of kinkhoest.

Dit kan betekenen dat we de test moeten uitstellen.

Als uw kind koorts heeft hoger dan 38 °C kan de test niet doorgaan. De test wordt uitgesteld tot uw kind koortsvrij is. Ook als uw kind verkouden is kan de test worden uitgesteld.

Werkwijze

Bij binnenkomst krijgt uw kind een bed op de afdeling. Voor en tijdens de test worden controles uitgevoerd waaronder temperatuur, bloeddruk, pols en bloedsuikerwaarde. De verpleegkundige brengt in de behandelkamer een infuus in bij uw kind. Uit dit infuus nemen we gedurende de test het bloed af. Terug op bed loopt de arginine-oplossing in een half uur in via het infuus. Direct daarna wordt er weer bloed uit het infuus afgenomen. Dit zal iedere 15-30 minuten gebeuren.

Zolang de test bezig is moet uw kind nuchter blijven. U kind mag wel water en thee zonder suiker drinken. Verder is het de bedoeling dat uw kind bedrust houdt. Uw kind mag wel even op voor het toilet.

De totale opname duur bedraagt ongeveer 3 uur. Wanneer de test klaar is, uw kind zich goed voelt, wat gegeten heeft en de bloedsuiker in orde is, zal het infuus worden verwijderd en mag uw kind met ontslag. Er is na de test een broodmaaltijd voor uw kind op de afdeling.

Bijwerkingen

Arginine geeft zelden bijwerkingen. Soms kan er misselijkheid, braken, hoofdpijn en lage bloedsuiker ontstaan. Tijdens de test wordt (via het infuus) regelmatig de bloedsuikerwaarde gecontroleerd. Ook in verband met het nuchter zijn van uw kind.

Ontslag

Voor het bespreken van de uitslag van de test krijgt u een (telefonische) afspraak met uw behandelend arts. Er zijn geen problemen te verwachten na ontslag. Mochten zich toch problemen voordoen na de test of voor vragen vooraf, kunt u contact opnemen met de Emma dagbehandeling. We zijn bereikbaar via 020-5665857 van maandag tot en met vrijdag van 8:45 uur tot 15:00 uur. Buiten deze tijden kunt u contact opnemen met het AmsterdamUMC, locatie AMC via telefoonnummer 020-5669111 en vragen naar de dienstdoende kinderarts.