In het Audiologisch centrum hebben wij een spreekuur speciaal voor mensen met gehoorverlies die problemen ervaren op hun werk of waarbij de vraag speelt of het gehoor voldoende is voor het uitvoeren van hun functie. Als u bekend bent op het Audiologisch centrum kunt u in overleg met uw behandelaar een afspraak krijgen op dit spreekuur. Daarnaast kan ook uw bedrijfsarts verwijzen naar het Gehoor en Werk spreekuur. In deze folder leest u over het doel en de inhoud van het Gehoor en Werk spreekuur.

Doel Gehoor en Werk spreekuur

Het doel van het spreekuur is om u en eventueel uw werkgever advies te geven over uw gehoor, gelet op uw werkzaamheden en werkomstandigheden. Tijdens het spreekuur brengen wij uw gehoor zo goed mogelijk in kaart. Ook vragen wij naar uw werkzaamheden en werkomstandig-heden en bespreken wij uw ervaringen en eventuele problemen bij het uitvoeren van uw werkzaamheden.

Als u hoorhulpmiddelen heeft (bijvoorbeeld hoortoestellen), bespreken wij hoe u die gebruikt en controleren wij de werking. Als wij denken dat een aanpassing of uitbreiding van uw hoorhulp-middelen kan helpen, dan adviseren wij u daarover.

Als u nog geen hoorhulpmiddelen heeft, bespreken wij of hoorhulpmiddelen u kunnen helpen.

Tijdens het spreekuur ontmoet u verschillende professionals, die allemaal vanuit hun eigen deskundigheid kijken. Het gaat meestal om:

  • Een (klinisch fysicus-)audioloog. Kijkt vooral naar uw gehoorverlies, hoorproblemen, hoorrevalidatie en akoestiek.
  • Medisch maatschappelijk werker en/of psycholoog. Kijkt vooral naar u als persoon en uw persoonlijke situatie.
  • Klinisch arbeidsgeneeskundige. Kijkt vooral naar uw werkzaamheden en werkomstandigheden.

Door met meerdere deskundigen samen te werken, weten we zeker dat onze adviezen goed aansluiten bij u als persoon, uw gehoor en uw werkzaamheden. Samen met u zorgen we dat u uw werk, ondanks uw gehoorverlies, zo goed mogelijk kan (blijven) doen!

Inhoud Gehoor en Werk spreekuur

Voordat u naar het Gehoor en Werk spreekuur komt, vragen wij u een vragenlijst in te vullen. Zo krijgen wij alvast informatie over uw werkzaamheden, uw werkomstandigheden, uw gehoor en de eventuele problemen waar u tegenaan loopt.

De vragenlijst helpt ons om ons goed voor te bereiden op uw komst.

Tijdens het Gehoor en Werk spreekuur starten wij met uitgebreid gehooronderzoek:

  • Een standaard gehooronderzoek (toonaudiometrie en spraakaudiometrie).
  • Onderzoeken naar het verstaan van spraak in aanwezigheid van achtergrondgeluiden (ruis).
  • Aanvullende onderzoeken als dat nodig, bijvoorbeeld een test gericht op richting horen of het horen van waarschuwingssignalen.

Na de gehooronderzoeken gaan wij met u in gesprek over uw gehoor, uw persoonlijke situatie en uw werkzaamheden.

Samen met u kijken we naar de taken die u heeft en de eventuele problemen die u ervaart als gevolg van uw gehoorverlies. Hierbij besteden we aandacht aan communicatiemogelijkheden, veiligheid, energiebalans, omstandigheden, akoestiek en taakinhoud. Daarnaast kijken we naar persoonlijke factoren zoals vermoeidheid, werk-privé balans en omgaan met het gehoorverlies.

Vervolg

Op basis van alle beschikbare informatie en de gesprekken met u, geven wij u adviezen en stellen wij zo mogelijk een behandelplan/begeleidingsplan voor. Samen met u bepalen wij of er een vervolgafspraak gepland wordt, bijvoorbeeld telefonisch, in het Audiologisch centrum of op uw werkplek. Na het spreekuur krijgt u alle resultaten in een brief toegestuurd. Met uw toestemming, zal ook uw bedrijfsarts een kopie van deze brief krijgen.

Verwijzing en kosten

Er zijn twee routes om een afspraak te krijgen op het Gehoor en Werk spreekuur.

  1. Vanuit reguliere zorg van het Audiologisch centrum
  2. Hiervoor is een verwijzing nodig van een (huis)arts. Samen met uw behandelaar binnen het Audiologisch centrum, bepaalt u of een vervolgafspraak op het Gehoor en Werk spreekuur nodig is. Kosten hiervan vallen onder reguliere zorg en worden vergoed door uw zorgverzekering (exclusief eigen risico).
  3. Direct naar het Gehoor en Werk spreekuur
  4. Hiervoor is een verwijzing van uw bedrijfsarts nodig. Uw bedrijfsarts kan u verwijzen via de website Gehoor en Arbeid (zie voor meer informatie www.gehoorenarbeid.nl). Kosten voor het eerste bezoek komen meestal voor rekening van de werkgever. Alle verdere zorg, zoals vervolgafspraken valt onder de reguliere zorg vallen en wordt vergoed via uw zorgverzekering (exclusief eigen risico).