Met deze folder willen wij u informeren over de behandeling gecontroleerde milde hypothermie bij uw kind. Wat houdt deze behandeling in en waarom krijgt uw kind deze behandeling? De folder is aanvulling op wat u door de arts en verpleegkundige is verteld.

Wat is gecontroleerde milde hypothermie?

Gecontroleerde milde hypothermie is een behandeling waarbij het lichaam van uw kind gekoeld wordt. De lichaamstemperatuur wordt teruggebracht naar 33,5 °C. Dit gebeurt onder voortdurende controle van de artsen en verpleegkundigen.

Waarom krijgt uw kind deze behandeling?

Uw kind heeft tijdens de zwangerschap of de bevalling tijdelijk een gebrek aan zuurstof gehad. Een periode van zuurstofgebrek kan voor een kind levenslange gevolgen hebben. Afhankelijk van de ernst en duur van het zuurstofgebrek kunnen de gevolgen variëren van geen hersenschade, milde hersenschade of ernstige hersenschade en overlijden. Het is direct na de geboorte niet mogelijk te voorspellen welke gevolgen het zuurstofgebrek zal hebben. Dit wordt pas na enige tijd duidelijk.

De schade aan de hersenen ten gevolge van het zuurstofgebrek verloopt in twee fases.

  • De eerste fase van hersenschade ontstaat op het moment dat de hersenen te weinig zuurstof krijgen; de hersencellen raken beschadigd en zwellen op.
  • De tweede fase van hersenschade treedt op vanaf zes uur na het moment van zuurstoftekort doordat de hersencellen een tekort aan energie hebben.

Het koelen van uw kind heeft als doel de hersenzwelling tegen te gaan en de energiebehoefte van de hersenen te verlagen. Het is daarom belangrijk dat er zo snel mogelijk wordt gestart met koelen (in ieder geval binnen zes uur na de geboorte) om de tweede fase van hersenschade vóór te zijn. Op de eerste fase van hersenschade heeft het koelen geen invloed. Helaas garandeert het koelen dan ook niet altijd een goede afloop.

Hoe gaat de hypothermie in zijn werk?

Uw kind is in een wrap gewikkeld waar gekoeld water doorheen stroomt om de lichaamstemperatuur terug te brengen. Uw kind ligt aan de monitor die de hartslag, bloeddruk, zuurstofgehalte in het bloed en ademhaling registreert. Uw kind krijgt de voeding via een sonde door de neus. Er is een temperatuurmeter op het voorhoofd en in de anus aangebracht.

De arts heeft in de navelvaten of grote bloedvaten infusen ingebracht. Hiermee wordt de bloeddruk gemeten, medicatie en voeding gegeven en pijnloos bloed afgenomen. Daarnaast is er een blaaskatheter ingebracht om de urineproductie bij te houden. Op het hoofd van uw kind zijn zes naaldjes geplaatst waarmee we de hersenactiviteit kunnen meten. Naast deze registratie zal de arts regelmatig een echo van het hoofd maken om de conditie van de hersenen te beoordelen. Na 3 dagen van therapie zal er een MRI van de hersenen gemaakt worden.

Om ongemak en rillen bij uw kind te voorkomen, kan het zijn dat uw kind een slaapmiddel toegediend krijgt. Door de toediening van dit slaapmiddel kan uw kind waarschijnlijk niet meer zelfstandig ademen. Daarom wordt uw kind ondersteund door een beademingsmachine die de ademhaling volledig overneemt. Na 72 uur wordt uw kind langzaamaan opgewarmd tot een normale lichaamstemperatuur.

Uw kind is ernstig ziek. Het is voor u als ouder een zware en onzekere periode. Wanneer u de afdeling IC Neonatologie op komt ziet u dat er veel apparatuur is opgebouwd en is aangesloten op uw kind. Door de koeling van het lichaam ziet uw kind erg bleek en voelt koud aan. Als gevolg van de medicatie zal uw kind mogelijk niet (op u) reageren.

Wat zijn de mogelijke complicaties van de behandeling?

Door het koelen kunnen diverse lichamelijke systemen ontregeld raken en kunnen er complicaties optreden. De lichaamstemperatuur is van invloed op de ademhaling, de circulatie van het bloed en diverse bloedwaardes zoals stolling en bloedsuikerspiegel. Verder is door de lage lichaamstemperatuur de huid erg kwetsbaar geworden. Bovengenoemde lichaamssystemen worden nauwlettend door de arts en verpleegkundige in de gaten gehouden.

Wat kunt u als ouder doen voor uw kind?

Doordat uw kind gekoeld wordt, kan uw kind helaas alleen onder bepaalde voorwaarden bij u op schoot of in uw armen liggen. Er wordt iedere dag geëvalueerd of het op schoot nemen mogelijk is, de eerste 12 uur is dat zeker niet mogelijk en ook niet in de opwarmfase. Dat neemt niet weg dat u als ouders een heel belangrijke rol speelt bij deze ziekenhuisopname. Het is van groot belang dat u uw kind leert kennen en andersom. In overleg met de verpleegkundige kunt u ondersteunen bij de verzorging, uw kind aanraken, een handje of voetje vasthouden en tegen uw kind praten. U kunt ook de mondverzorging van uw kind zelf doen.

Heeft u vragen?

U kunt uw vragen altijd stellen aan de artsen en/of verpleegkundigen van de afdeling Intensive Care Neonatologie. Wilt u meer informatie dan kunt u ook terecht bij de Emma Infotheek. (Emma infotheek - Emma kinderziekenhuis (amsterdamumc.nl))