U heeft met uw arts besloten dat u uw ingevroren eicellen gaat gebruiken. Deze folder beschrijft de procedure.

Wat is ICSI met ingevroren eicellen?

Om uw ingevroren eicellen te bevruchten is intracytoplasmale sperma-injectie oftewel ICSI nodig. Uw eicellen worden opgewarmd in het laboratorium. Daarna wordt telkens één zaadcel met een kleine naald in de eicel gebracht. Als er een embryo ontstaat dan kan dit na 3 dagen worden geplaatst in de baarmoeder. Indien er meer geschikte embryo’s zijn dan kunnen de extra ontstane embryo’s worden ingevroren.

Kans op zwangerschap

ICSI met ingevroren eicellen geeft een goede kans op zwangerschap als de eicellen op jonge leeftijd van de vrouw (≤ 35 jaar) zijn ingevroren en als er een ruim aantal (24 of meer) ingevroren is. Zijn de eicellen ingevroren toen u ouder was of zijn er weinig ingevroren? Dit betekent dat u er rekening mee moet houden dat u niet zwanger wordt. Er is dus is geen garantie op het krijgen van een kind.

Wat zijn de risico’s en complicatie’s?

Informatie over de gezondheid van kinderen na IVF/ICSI-behandeling heeft u eerder ontvangen. Dit is de folder In Vitro Fertilisatie (IVF), Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie (ICSI) of invriezen van eicellen.

Er is nog weinig onderzoek gedaan bij de kinderen die geboren zijn na het invriezen van eicellen. In de vervolgonderzoeken die nu bekend zijn werden geen schadelijke effecten gemeld. Het is onbekend of er effecten op lange termijn zijn.

Beloop van de behandeling

Het beloop van de behandeling kan sterk verschillen. Bij het opwarmen van 10 eicellen, worden er gemiddeld 8 geschikte eicellen gevonden en wordt de helft hiervan een geschikt embryo. Ondanks dat er geen bijzonderheden zijn kan het beloop afwijken. Dit gebeurt vaker als de eicellen op oudere leeftijd (>35 jaar) zijn ingevroren:

  • Na ontdooien blijven er weinig goede eicellen over;
  • De bevruchting valt tegen;
  • Er ontstaan slechte embryo’s.

Onverwachte bevindingen

  • Niet te passeren baarmoedermond bij de embryoplaatsing. Het embryo is niet verloren; we proberen op een later moment opnieuw te plaatsen of vriezen het embryo (opnieuw) in;
  • (Een deel van de) eicellen, zaadcellen of embryo’s zijn verloren gegaan door een technisch mankement of door menselijk toedoen. Dit komt sporadisch voor.

Wat moet u doen voorafgaand het gebruik van ingevroren eicellen?

Hoe spreekt u de behandeling af?

  • U heeft de mogelijkheid om de inhoud van deze folder te bespreken met een arts of verpleegkundige. Als u dat wilt moet u hiervoor een afspraak maken.
  • De zorgverlener bespreekt met u
    • of er aanspraak op de basisverzekering is.
    • onze inschatting op kans op zwangerschap;
    • of er een embryoplaatsing aansluitend aan de ICSI plaatsvindt of dat de embryo’s eerst worden ingevroren.

Hoe verloopt de behandeling?

  • U spreekt met uw zorgverlener een voorlopige datum voor de ICSI of start behandeling af, en of er een embryoplaatsing aansluitend gepland wordt. Indien dit laatste het geval is, is het vrijwel altijd nodig om kortdurende de anticonceptiepil te slikken voor agendaplanning en start u in een hormoonondersteunde cyclus. Het is vanwege de laboratorium capaciteit niet mogelijk om te kiezen voor een natuurlijke cyclus. Dit kan wel bij het gebruik van ingevroren embryos later.
  • U start met een hormoondersteunde cylus met tabletten oestradiol bij de afgesproken menstruatie of onttrekkingbloeding na stop van de anticonceptiepil. Dit is gelijk aan de informatie in deze folder.
  • U komt voor transvaginale echo om de dikte van het baarmoederslijm te meten. Bij voldoende dikte kan de ICSI en embryoplaatsing worden ingepland. Op de dag van de ICSI start u met progesteron zoals utrogestan of cyclogest of ander middel. U gaat door met oestradiol in dezelfde dosis. Uw instructies kunt u nalezen in Mijn Dossier. Op de ochtend van de ICSI komt uw partner of eigen donor indien van toepassing sperma produceren of inleveren. Zie de folder spermabewerking.
  • Drie dagen na de ICSI is de embryoplaatsing. U ontvangt bericht of er een geschikt embryo is en of de afspraak doorgaat. Volg de juiste instructies voordat u naar het ziekenhuis komt. U hoort tijdens de embryoplaatsing van de arts hoeveel eicellen er ontdooid zijn en of er meer embryos zijn onstaan.
  • U doet op de afgesproken dag thuis een zwangerschapstest en geeft het resultaat door.
  • Als u zwanger bent gaat u door met de hormoonondersteunde cyclus.
  • Als u niet zwanger bent en er zijn nog ingevroren embryo’s: er volgen één of meerdere ontdooi-cycli (zie folder plaatsen van ingevroren embryo’s in de natuurlijke cyclus met LH testen) tenzij anders met u wordt afgesproken. Let op dat als er geen aanspraak is op de basisverzekering er eerst weer een voorschot betaald moet worden voordat de behandeling kan worden ingepland.
  • De behandeling is afgerond als u geen ingevroren embryo’s meer heeft.
  • Na afronding van de behandeling wordt uw situatie in het team van artsen, embryologen en verpleegkundigen besproken. U krijgt een afspraak om het advies te bespreken en uw vragen te beantwoorden en indien van toepassing een vervolgbehandeling in te plannen.

Waar vindt de behandeling plaats en wie voert het uit?

  • De instructie voor de medicatie krijgt u van de verpleegkundige of arts en is altijd na te lezen in Mijn Dossier (zie brieven onder communicatie in het Mijn dossier menu, of de bezoeksamenvatting van de afspraak of een los bericht).
  • De vaginale echo’s worden in op de afdeling Voortplantingsgeneeskunde gemaakt door een IVF-arts, verpleegkundige of gynaecoloog.
  • De bewerking van het sperma (indien van toepassing) en de laboratoriumfase (ICSI met ingevroren eicellen) vindt plaats in het fertiliteitslaboratorium en wordt uitgevoerd door een analist of embryoloog.
  • De embryo plaatsing vindt plaats in de punctiekamer en wordt uitgevoerd door een IVF-arts of gynaecoloog en op locatie VUmc een analist of embryoloog, samen met een verpleegkundige.
  • Invriezen van embryo’s vindt plaats in het fertiliteitslaboratorium en wordt uitgevoerd door een analist of embryoloog 4 of 5 of 6 dagen na de ICSI. Via Mijn Dossier of een brief laat het laboratorium u weten hoeveel embryo’s er zijn ingevroren (indien van toepassing).

Aandachtspunten

  • Het moment van start van progesteron gebruik bepaalt het moment van embryoplaatsing aansluitend aan de ICSI. Mocht u om welke reden dan ook geen progesteron gestart zijn in de hormoonondersteunde cyclus, laat het ons dan weten, dan vriezen we alle embryo’s in.
  • Het aantal eicellen dat daadwerkelijk opgewarmd wordt op de dag van de ICSI kan lager zijn dan met u afgesproken.
  • Embryoplaatsing: omdat het op de “punctiekamer” wordt gedaan is dezelfde omkleedprocedure van toepassing als bij een follikelaspiratie/”punctie”, dit heeft te maken met de filters (clean room). Het is niet nodig om verdoving vooraf of bij de baarmoedermond te geven. Deze omkleedprocedure geldt niet voor locatie VUmc.
  • Stop niet met medicatie als u bloedverlies heeft. Pas bij een negatieve zwangerschapstest uitgevoerd op de afgesproken datum mag u na opdracht van de zorgverlener stoppen. Bent u zwanger, dan moet u doorgaan tot 12 weken zwangerschap. Een afbouwschema leest u in deze folder.
  • De laatste embryoplaatsing mag, mits er geen contra-indicaties zijn, uiterlijk tot en met 49 jaar gedaan worden. Het is dus aan te raden op tijd en dus bij voorkeur ruim voor 48 jaar met uw verzoek tot gebruik van ingevroren eicellen te beginnen.

Psychische belasting

Het is bekend dat een IVF/ICSI-behandeling veel spanning kan geven. Meestal is IVF/ICSI de laatste kans om een kind te krijgen, na jaren van tevergeefs proberen. Dan blijkt vaak dat ondanks een goed verlopen behandeling er toch geen zwangerschap optreedt. Dat is een hevige teleurstelling. Als u behoefte heeft om daarover te praten of vragen te stellen kan dat altijd. De verpleging en de artsen van onze afdeling weten dat dit een zware tijd voor u kan zijn. Ook contact met lotgenoten kan helpen. De patiëntenvereniging voor vruchtbaarheidsproblematiek Freya (www.freya.nl) kan hierbij bemiddelen.

Informatie over de medicatie en eventuele interactie met uw eigen medicatie

Over het algemeen geldt dat de medicatie uw eigen medicatie niet beïnvloedt en omgekeerd geldt dit ook. Bespreek dit met de arts of verpleegkundige bij het inplannen van uw behandeling. Wij wijzen u erop dat voor het ophalen van reguliere medicatie (‘de pil’, pillen oestradiol of progesteron) na 18:00 uur en op zondag er per receptregel een eigen bijdrage geldt (avond, nacht, Zondag tarief; ANZ-tarief).

Informatie over tarieven en betaling

Alleen facturen waarbij aanspraak op de basisverzekering mag worden gemaakt, worden naar uw zorgverzekeraar gestuurd. Facturen voor zorg waarvoor u niet in aanmerking komt voor aanspraak op de basisverzekering (ook vergoeding uit een aanvullend pakket) gaan altijd naar u. Wij brengen de kosten dan achteraf bij u in rekening. Dit gebeurt pas enkele maanden nadat de DBC is afgesloten. Voor deze zorg betaalt u altijd een voorschot voorafgaand aan de behandeling. Pas nadat de betaling is verwerkt mogen wij u een afspraak geven om uw behandeling in te plannen. Meer informatie in de folder Tarieven en betaling van uw behandeling bij het Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde. Let ook op de leeftijdsgrens (tot 43 jaar).

Vragen

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen kijk dan in de folder “veegestelde vragen”. Vindt u daar het antwoord niet, dan kunt u contact opnemen via “Mijn Dossier”.

Indien u geen computer of smartphone heeft, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

  • Locatie VUmc 020-4443269
  • Locatie AMC 020-5664287

Voor lichamelijke klachten of spoedeisende vragen neemt u telefonisch contact op met de afdeling Voortplantingsgeneeskunde. Wij vragen u altijd om uw patiëntnummer in verband met patiënt veiligheid. Bij grote spoed kunt u ook contact opnemen met de spoedeisende hulp vrouwenziekten (SEHV) op H3zuid op telefoon 020-5661500.