Uw arts heeft voorgesteld om bij u een gastroscopie te doen. U meldt zich bij de balie van de Endoscopie op de aangegeven tijd die op de afsprakenbrief staat. De locatie voor het onderzoek staat ook op uw afsprakenbrief aangegeven, kijk hier goed naar. Bent u verhinderd op de afgesproken dag dan dient u zo snel mogelijk contact op te nemen met de Endoscopie afdeling voor het maken van een nieuwe afspraak.

In deze folder leest u meer over het onderzoek en over welke voorbereidingen nodig zijn.

Wat is een gastroscopie?

Bij dit onderzoek bekijkt de arts het slijmvlies van de slokdarm, de maag en het begin van de dunne darm, de twaalfvingerige darm. De arts gebruikt hiervoor een flexibele slang, een endoscoop met een videocamera, ook wel gastroscoop genoemd. Tijdens een gastroscopie kan de arts met een speciaal instrument een stukje weefsel (biopt) voor nader onderzoek afnemen.

Welke functie heeft de maag?

De maag is een onderdeel van het spijsverteringsstelsel en speelt een belangrijke rol bij de vertering van voedsel. Via de slokdarm gaat het voedsel door een sluitspier naar de maag. Onder invloed van maagsappen, maagzuur en enzymen trekken de spieren van de maagwand zich samen om het voedsel naar de twaalfvingerige darm te transporteren, waar de vertering verder gaat.

Welke afwijkingen kunnen we opsporen?

Met een gastroscopie kunnen afwijkingen, zoals ontstekingen, maagzweren en tumoren worden opgespoord. De arts kan tijdens de gastroscopie biopten afnemen voor nader onderzoek. Uw arts maakt eventueel afspraken voor aanvullend onderzoek.

Voorbereiding op het onderzoek

Wij raden u aan om sieraden en waardevolle spullen thuis te laten, zodat ze niet kwijt kunnen raken.

Het onderzoek kan alleen worden uitgevoerd als uw slokdarm en maag leeg zijn.

Onderzoek vóór 12 uur - u mag vanaf 24.00 uur ’s nachts voor het onderzoek niet meer eten maar wel tot 2 uur voor het onderzoek ( rond 200 ml ) heldere vloeistoffen drinken. Voorbeelden zijn water, helder vruchtensap, koffie en thee zonder melk met eventueel suiker.

Onderzoek ná 12 uur – u mag 6 uur voor het onderzoek een licht ontbijt bestaand uit een kopje thee zonder melk met een beschuitje. Daarna mag u niets meer eten, maar wel tot 2 uur voor het onderzoek (rond 200 ml) heldere vloeistoffen drinken zoals water, heldere vruchtensap, koffie en thee zonder melk met eventueel suiker.

Sedatie

Het onderzoek wordt in principe zonder lichte sedatie uitgevoerd. Mocht u dit wel willen, bespreek dit dan met uw behandelend arts. Lichte sedatie betekent dat er via een infuus een lage dosering slaapmedicatie en/of pijnstiller wordt toegediend. Het onderzoek kan alleen met lichte sedatie uitgevoerd worden als u begeleiding regelt. De begeleider kan in het ziekenhuis wachten of gebeld worden om u te komen halen. Hierover leest u meer in de folder lichte sedatie.

Gebruikt u medicijnen?

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Tijdens een gastroscopie kunnen behandelingen uitgevoerd worden waarvoor aanpassingen van de medicatie nodig kan zijn. Stel uw behandelend arts op de hoogte van uw medicatiegebruik zodat eventuele aanpassingen gedaan kunnen worden.

Bent u diabetespatiënt? Bespreek met uw behandelend arts of uw medicatie aangepast moet worden.

Gebruikt u hartmedicatie? U mag deze met een slokje water gewoon innemen.

Het onderzoek

Een verpleegkundige of medisch assistent haalt u op uit de wachtruimte en zal u verder voorbereiden. De arts die het maagonderzoek gaat doen neemt nog eens kort de procedure met u door en controleert uw gegevens (dit heet een time-out procedure). Voorafgaand aan het onderzoek krijgt u een drankje dat ervoor zorgt dat het maagsap tijdens het onderzoek minder schuimt. Tijdens het onderzoek ligt u op uw linkerzij. U krijgt een bijtring in uw mond om de gastroscoop en uw gebit te beschermen. Wanneer u een gebit draagt wordt u gevraagd deze uit te doen. De keel wordt met een verdovende spray verdoofd. Deze plaatselijke verdoving maakt de keel gevoelloos en onderdrukt eventuele kokhalsneigingen. De arts brengt de gastroscoop via de mond in uw keel en vraagt u te slikken. Het doorslikken wordt door de meeste mensen als een vervelend moment ervaren, maar het doet geen pijn en is snel voorbij. Het is belangrijk dat u zich tijdens het onderzoek probeert te ontspannen door goed op uw ademhaling te letten. Tijdens het onderzoek kunt u wat ongemakken ervaren. Dit komt omdat tijdens het onderzoek lucht in uw maag en twaalfvingerige darm wordt geblazen. Het is tijdens het onderzoek niet mogelijk om iemand mee te nemen in de behandelkamer.

Complicaties

Een maagonderzoek is een veilig onderzoek. Toch kan er in een enkel geval complicaties optreden zoals bijvoorbeeld een bloeding. Naast een bloeding kan er tijdens het onderzoek een scheurtje (perforatie) ontstaan. Een luchtweginfectie of een longontsteking kan het gevolg zijn van het zich verslikken in de maaginhoud. Aangezien u nuchter bent als u de behandeling ondergaat, is het risico heel klein. De meeste complicaties treden tijdens het onderzoek op, maar kunnen ook tijdens het onderzoek behandeld worden.

Na het onderzoek

Na afloop van het onderzoek hoort u of u moet terugkomen op de polikliniek of dat u een belafspraak moet maken. We sturen de uitslag naar uw behandelend arts.

De keelverdoving is na een half uur uitgewerkt. Hierna kunt u normaal eten en drinken.

Als u geen lichte sedatie heeft gehad kunt u direct weer naar huis.

Indien u wel lichte sedatie heeft gehad wordt u naar de herstelkamer gebracht voor observatie.

Uw bloeddruk, hartslag en zuurstofgehalte in uw bloed wordt in de gaten gehouden met een “knijpertje” op uw vinger. Dit doet geen pijn.

Als alle controles goed zijn mag u na ongeveer een half uur met begeleiding naar huis.

U krijgt een kaartje met adviezen voor na het onderzoek mee naar huis.

Thuis

Indien u lichte sedatie heeft gehad, neem dan geen belangrijke beslissingen op de dag van het onderzoek. U kunt tijdelijk vergeetachtig zijn. Krijgt u na het onderzoek hevige buikpijn, dan dient u contact op te nemen met de Endoscopie afdeling.

Locatie VUmc:

020-4441125.

Buiten kantooruren kunt u bellen naar telefoon 020-4444444 (telefooncentrale VUmc) en vragen

u door te verbinden met de dienstdoende MDL-arts.

Neem bij ieder bezoek mee:

  • een legitimatiebewijs (paspoort, gemeentelijk identiteitsbewijs of rijbewijs)
  • actueel medicatieoverzicht
  • verzekeringsbewijs

Vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan contact op met de afdeling Endoscopie:

Locatie VUMC: 020-4441125