Het doel van een EUS onderzoek (echo-endoscopie) is om met behulp van echografie vanuit de slokdarm weefsel te verzamelen van klieren die zich bij uw longen bevinden. Bij een echo-endoscopie wordt een endoscoop gebruikt met aan het uiteinde een klein echoapparaatje. Dit apparaatje zendt geluidsgolven uit. Doordat deze geluidsgolven diep in de weefsels doordringen, is het mogelijk informatie te verkrijgen over de dieper gelegen weefsels en organen. Vervolgens nemen we met een dunne naald weefsel weg.

Voorbereiding

Voorafgaande aan het onderzoek mag u 6 uur niets eten. Tot twee uur voor het onderzoek mag u wel nog slokjes water drinken. Indien u ’s ochtends medicijnen gebruikt, dan mag u deze blijven gebruiken, tenzij de longarts anders met u heeft afgesproken.

Vanwege het roesje dient u een begeleider mee te nemen die u naar huis kan begeleiden. Indien u geen begeleiding mee heeft, zijn wij genoodzaakt het onderzoek te annuleren.

De dag van het onderzoek

Op de dag van het onderzoek gaat u via de hoofdingang van het ziekenhuis naar locatie 5A12, behandelkamer longziekten. Daar kunt u zich melden bij de balie. Komt u voor het eerst op onze afdeling, dan moeten wij u nog inschrijven en dient u uw legitimatiebewijs en verzekeringspas mee te nemen.

Het is vooral belangrijk dat u gemakkelijke kleding draagt (geen strakke kleding) en eventuele nagellak voor het onderzoek verwijdert.

Mocht u door onvoorziene omstandigheden niet op tijd kunnen komen voor deze afspraak, dan verzoeken wij u contact met ons op te nemen via telefoonnummer (020) 444 2884. Wij zullen ons best doen de afspraak te verplaatsen naar een ander tijdstip op dezelfde dag. Wij kunnen dit echter niet garanderen.

Het onderzoek

  • U meldt zich op de afgesproken tijd bij de balie 5A12 van de behandelkamer longziekten op afdeling.
  • Een verpleegkundige haalt u op uit de wachtkamer en begeleidt u naar de behandelkamer.
  • U neemt plaats op de onderzoekstafel. Vervolgens stellen wij u een aantal vragen over uw algemene gezondheid en wordt er een infuus ingebracht. Daarna vragen wij u eventuele losse gebitdelen uit te doen, waarna wij met een spray uw keel verdoven.
  • De verpleegkundige plaatst een bijtring tussen de kaken om de endoscoop te beschermen.
  • Via het infuus krijgt u een roesje toegediend.
  • Tijdens het onderzoek wordt regelmatig het zuurstofgehalte in het bloed gecontroleerd en de bloeddruk gemeten.
  • De arts brengt de endo-echoscoop via de mond naar binnen, vraagt u te slikken en voert deze door naar de slokdarm.
  • Na afloop van het onderzoek, dat ongeveer 45 minuten in beslag neemt, wordt u naar de uitslaapkamer gebracht waar u nog enige tijd kunt bijkomen van het onderzoek.

Na het onderzoek

Vanwege de verdoving mag u na het onderzoek ten minste een uur niets eten of drinken. Daarna krijgt u iets te eten en te drinken. Voor u naar huis gaat, zal de arts met u bespreken hoe het onderzoek is verlopen.

Zorg voor begeleiding naar huis

Om te bevorderen dat u het onderzoek rustig en ontspannen ondergaat, krijgt u een roesje toegediend. U moet er dan rekening mee houden dat u zich na het onderzoek suf en slaperig kunt voelen. Als u een roesje heeft gekregen mag u 24 uur niet zelf deelnemen aan het verkeer. Daarom moet u iemand hebben die u naar huis kan begeleiden.

Reanimatiebeleid

Op de Behandelkamer Longziekten komt u voor onderzoek/behandeling, de kans op complicaties is gering. Wij willen u er echter op attenderen dat in principe alle patiënten gereanimeerd worden bij een complicatie tenzij de patiënt zelf uitdrukkelijk meldt bij de arts dat hij/zij niet gereanimeerd wil worden.

Bij klinische patiënten wordt het klinisch afgesproken reanimatiebeleid aangehouden.

Vragen

Wanneer u ongerust blijft na het onderzoek of u heeft nog vragen, neem dan gerust contact op met de Behandelkamer Longziekten (020-4442884) of de Poli Longziekten voor de dienstdoende longarts (020-4440522). Indien noodzakelijk kunt u buiten kantoortijden contact opnemen met de dienstdoende longarts door middel van de centrale meldkamer Amsterdam UMC locatie VUmc (telefoonnummer 020-4444444).