In opdracht van uw arts hebben wij een afspraak voor u gemaakt voor het wisselen van uw eso-spons. Bent u verhinderd op de afgesproken dag, dan dient u zo snel mogelijk contact op te nemen met de Endoscopie afdeling voor het maken van een nieuwe afspraak.

Wat is het doel van een eso-spons plaatsing?

Het verwijderen van de oude, reeds geplaatste spons en het plaatsen van een nieuwe spons in de slokdarm op de plaats van een lekkage. Deze methode houdt de plek van de lekkage schoon en stimuleert de aanmaak van nieuw weefsel, waardoor de holte kleiner wordt en dicht kan groeien.

Voor de eso-spons wissel gebruikt de arts een flexibele slang, een endoscoop met een videocamera. In deze folder leest u meer over het onderzoek en over welke voorbereidingen nodig zijn.

Sedatie

De eso-spons wissel wordt onder diepe sedatie uitgevoerd. U leest hierover meer in de folder Sedatie met propofol bij onderzoek of behandeling.

Indien u niet meer bent opgenomen, kan het onderzoek alleen met diepe sedatie uitgevoerd worden als u begeleiding regelt. De begeleider kan in het ziekenhuis wachten of gebeld worden om u te komen halen. U wordt in de dagen voor het onderzoek gebeld door iemand van de anesthesie. Deze zal met u de vorm van sedatie doornemen, als ook uw medische conditie.

Voorbereiding op het onderzoek

Mocht u van huis komen, dan raden wij u aan om sieraden en waardevolle spullen thuis te laten, zodat ze niet kwijt kunnen raken.

Het onderzoek kan alleen worden uitgevoerd als uw slokdarm en maag leeg zijn.

Wanneer u wordt gevoed middels een slangetje door de huid in de buik, mag deze voeding gewoon doorlopen. Wanneer u wordt gevoed middels een slangetje via de neus, moet deze 6 uur voor de ingreep gestopt worden.

Gebruikt u medicijnen?

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Stel uw behandelend arts op de hoogte van uw medicatiegebruik zodat eventuele aanpassingen gedaan kunnen worden.

Bent u diabetespatiënt? Bespreek met uw behandelend arts of uw medicatie aangepast moet worden.

Het onderzoek

Een verpleegkundige of medisch assistent haalt u op uit de wachtruimte en zal u verder voorbereiden.

Vervolgens wordt u naar de behandelkamer gebracht waar de procedure plaats zal vinden. De arts die het onderzoek gaat doen, neemt nog eens kort de procedure met u door en controleert uw gegevens (dit heet een time-out procedure). Tijdens het onderzoek ligt u op uw linkerzij. De anesthesiemedewerker start met het slaapmiddel en er wordt gewacht tot u slaapt. Als u slaapt, introduceert de arts de slang (endoscoop) en beoordeelt de arts of het plaatsen van een nieuwe spons nodig blijkt. Het kan ook voldoende zijn om de spons enkel los te maken van de wand.

Indien het nodig blijkt de spons te vervangen, wordt de oude spons eruit gehaald en kan een nieuwe spons worden ingebracht.

Hierna controleert de arts met de endoscoop of de spons goed zit.

De drain van de spons wordt vervolgens aangesloten aan de vacuümpomp en de pomp wordt aangezet. De slang wordt aan uw neus gefixeerd.

Het is tijdens het onderzoek niet mogelijk om iemand mee te nemen in de behandelkamer.

Complicaties

Een eso-spons wissel is een veilig onderzoek. Toch kan er in een enkel geval een complicatie optreden. Een voorbeeld is dat de spons verplaatst, waardoor hij niet meer op de juiste plek ligt.
De meeste complicaties treden tijdens de behandeling op en kunnen ook tijdens het onderzoek behandeld worden.

Complicaties kunnen ook thuis optreden. U dient contact met ons op te nemen als u in deze periode klachten krijgt zoals buikpijn of koorts. Het kan nodig zijn dat wij u op de Spoedeisende Hulp beoordelen en indien nodig wordt u dan opgenomen in het ziekenhuis.

Na het onderzoek

Na het onderzoek wordt u naar de herstelkamer gebracht. Uw bloeddruk, hartslag en zuurstofgehalte in uw bloed wordt in de gaten gehouden met een “knijpertje” op uw vinger. De gemiddelde duur van deze observatie is 60 minuten. Als alle controles goed zijn, mag u onder begeleiding naar huis. Uw begeleider moet u op de Endoscopie afdeling op komen halen.
U krijgt een informatiebrief van ons mee met adviezen en het vervolgbeleid.


Thuis

Vanwege de diepe sedatie is het belangrijk op de dag van het onderzoek geen belangrijke beslissingen te nemen. U kunt tijdelijk vergeetachtig zijn. Thuis mag u, indien niet anders afgesproken met de arts, niet eten of drinken. Uw voeding loopt via een voedingssonde.

Krijgt u na het onderzoek hevige buikpijn, dan dient u contact op te nemen met de Endoscopie afdeling. Maandag t/m vrijdag tussen 8:30 en 12:30 uur en tussen 13:00 en 15:30 uur via 020 - 444 1125. Buiten kantooruren kunt u bellen naar telefoon 020-444 4444 (telefooncentrale VUmc) en vragen u door te verbinden met de dienstdoende MDL-arts.

Neem bij ieder bezoek aan Amsterdam UMC mee:

  • een legitimatiebewijs (paspoort, gemeentelijk identiteitsbewijs of rijbewijs)
  • actueel medicatieoverzicht
  • verzekeringsbewijs

Vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan contact op met de afdeling Endoscopie via 020-4441125.