Wat is ergotherapie?

Een ergotherapeut behandelt mensen die problemen ervaren in het uitvoeren van dagelijkse handelingen in hun woon- en leefomgeving, op school of het werk. Het doel van ergotherapie is dat iemand de activiteiten die hij/zij zélf wil kunnen doen ook werkelijk kan doen. Voor activiteiten die voor iemand belangrijk zijn en problemen opleveren, wordt een zo praktisch mogelijk oplossing gezocht.

Ergotherapie voor kinderen

Ergotherapie kan gegeven worden aan kinderen die door een ziekte, handicap, ongeval of vertraging in de ontwikkeling problemen ervaren bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Ook kinderen bij wie je op het eerste gezicht niets ziet, kunnen problemen hebben bij dagelijkse activiteiten en kunnen baat hebben bij ergotherapie.Vaak hebben ouder(s) of verzorger(s) vragen over de verzorging, het wassen en kleden, de spelontwikkeling of de manier waarop activiteiten het beste geoefend kunnen worden. De ergotherapeut oefent met kinderen, adviseert ouders over de verzorging en de manier waarop de ontwikkeling van het kind gestimuleerd kan worden. Als het nodig is, komt de ergotherapeut bij u thuis of op school om samen te kijken naar oplossingen in de eigen omgeving van het kind. Voor de ergotherapeutische behandeling van kinderen is specifieke

kennis nodig over de ontwikkeling van kinderen en de behandelmogelijkheden. Enkele ergotherapeuten van Amsterdam UMC, locatie VUmc zijn gespecialiseerd in het werken met kinderen.

Kinderen die naar de ergotherapeut verwezen worden, kunnen problemen hebben met:

  • zitten
  • bewegen
  • (samen) spelen
  • ervaren van plezier tijdens het spelen
  • verplaatsen, zoals zelfstandig lopen of fietsen
  • zelfstandig wassen en aankleden of verzorgd worden
  • eten en drinken
  • knutselen
  • vasthouden van de concentratie en aandacht in de klas
  • schrijven

Ergotherapeutisch onderzoek

Voordat de ergotherapeut gaat behandelen, wordt nagegaan wat het probleem van uw kind en/of u als ouder precies is. De ergotherapeut onderzoekt de oorzaak van het probleem door middel van interviews, observaties en testen. Om een goed beeld van uw kind te krijgen en de manier waarop het kind functioneert in zijn omgeving, kan de ergotherapeut een bezoek bij u thuis of op school brengen. In overleg wordt bekeken of een ergotherapeutische behandeling voor uw kind gewenst is.

Doelen

Samen met u en behandelaars zoals de arts, fysiotherapeut, logopedist en leerkracht, worden doelen opgesteld voor de behandeling. De doelen worden zo duidelijk mogelijk geformuleerd zodat later gemakkelijk beoordeeld kan worden of de doelen behaald zijn.

Enkele voorbeelden zijn:

  • "De stoel van Alida is zo aangepast dat zij er minimaal vijftien minuten rechtop in kan zitten en spelen."
  • "Ouders baden en kleden Josi zonder pijn in de rug te krijgen."
  • "Mohamed bouwt een toren van vijf blokken."
  • "Mieke snijdt een boterham met mes en vork."

Behandeling

Bij zeer jonge kinderen wordt de verzorging (mogelijk bij u thuis) doorgenomen, waarbij aandacht is voor ergonomische principes. Daarnaast worden adviezen gegeven om de ontwikkeling te stimuleren tijdens de dagelijkse activiteiten zoals baden en kleden. Activiteiten worden spelenderwijs geoefend tijdens de therapie. Het lijkt dus alsof de therapeut 'gewoon' aan het spelen is met uw kind terwijl aan de afgesproken doelen wordt gewerkt.

Voor thuis worden adviezen en opdrachten meegegeven, zodat u en andere gezinsleden gericht met het kind kunnen spelen. Soms is het nodig een activiteit op een andere manier aan te leren. Hierbij is meestal training en herhaling noodzakelijk. In sommige gevallen moet de omgeving van het kind aangepast worden door gebruik te maken van hulpmiddelen. We kunnen u begeleiden in de keuze van hulpmiddelen, het aanvragen ervan en het leren omgaan met deze middelen.

Uw rol tijdens de behandeling

In veel gevallen is het gewenst dat u bij de behandeling aanwezig bent. De ergotherapeut kan zo direct uitleg en instructie geven over de behandeling. U heeft als ouder een belangrijke functie binnen de behandeling van uw kind, aangezien u veel ervaring heeft op het gebied van de verzorging en opvoeding van uw kind.

Verwijzing en vergoeding

Een ergotherapeut behandelt op verwijzing van een arts. Dit kan zijn de huisarts, kinderarts,

revalidatiearts, kinderneuroloog of een andere specialist. Voor informatie over de vergoeding van ergotherapie raden wij u aan de polisvoorwaarden van uw zorgverzekeraar te raadplegen.

Wanneer uw kind in een instelling verblijft of door een revalidatiearts is doorverwezen,

wordt ergotherapie vergoed op basis van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Nadat uw aanvraag is ontvangen bij de ergotherapie van VUmc wordt u schriftelijk of telefonisch opgeroepen voor een intakegesprek.

Vragen

Indien u nog vragen heeft, kunt u telefonisch contact opnemen met dienst Ergotherapie en

activiteitenbegeleiding:

receptie B, telefoon (020) 444 0763